Сало – сила: вчені довели користь для організму

0
1943
Загрузка...

Німецькі вчені вирішили перевірити, як впливає вживання сала на організм людини. З’ясувалося, що у нього маса корисних властивостей.

Вчені з Мюнхенського університету з’ясували, що кислоти в складі свинячого сала мають жовчогінну дію і допомагають печінці активно переробляти жири, забезпечуючи баланс холестерину.

Незважаючи на те, що сало саме по собі жир, його вживання позитивно впливає на зниження ваги і серцеву функцію.

Основна кислота – арахідонова – входить до складу вітаміну F, який необхідний для формування клітинних мембран і стимулювання роботи серцевого м’яза.

А олеїнова кислота в складі сала захищає систему виділення органів від продуктів окислення. Крім того, олеїнова кислота допомагає судинам головного мозку придбати стійкість до атеросклерозу.

Більш ранні дослідження показали, що сало здатне виводити з організму радіонукліди, очищаючи організм від токсинів.

Однак є і мінус – велика кількість калорій і солі, тому за один «присід» рекомендують з’їдати не більше 30 грамів сала.

Смажити сало теж не варто – жар окисляє його, виділяються шкідливі для організму речовини.

Ось що відбувається з організмом, коли ти їш сало

З давніх-давен сало було їжею бідняків, бо ціна на нього була значно нижчою, ніж на хороші шматки свинини. Але саме воно надавало селянам енергію і силу для важкої роботи.

Сало – це цінний продукт, багатий важливими для життєдіяльності організму жирними кислотами. Крім того, в ньому містяться речовини, які виводять токсини.

Користь сала

Сало містить у великій кількості вітаміни А, Д, Е, а також каротин. Цей підшкірний жир є необхідним продуктом для підтримки імунітету і загального тонусу організму, особливо в холодну пору року.

Про шкоду сала ходить чимало легенд, які часто лякають людей, що люблять цей продукт. Сьогодні ми розберемося у всіх тонкощах і розвіємо більшість негативних упереджень.

Сало викликає повноту і ожиріння

Це не зовсім вірно: сало, як і інші продукти, негативно впливає на організм людини тільки в надмірних кількостях. Здоровим людям, які не страждають від проблем з шлунково-кишковим трактом, печінкою і підшлунковою залозою, сало піде тільки на користь. Денна норма свіжого сала для здорової людини – 10-30 грам в день.

Сало – надзвичайно важка їжа

Це теж міф: у здорових людей сало не викликає проблем з травленням. Підшкірний жир неймовірно корисний для організму, адже цей продукт плавиться при температурі нашого тіла. Варто зауважити, що він протипоказаний людям, які страждають від проблем з виробленням жовчі.

Сало – суцільний жир

А хто сказав, що це погано? Підшкірний жир – унікальна структура, яка багата рідкісною арахідоновою кислотою. Ця речовина вкрай необхідна нашому організму, адже без нього не обходиться жодна імунна реакція, а також холестериновий обмін.

У салі міститься велика кількість холестерину

Як і в будь-якому продукті тваринного походження сало містить холестерин. Ось тільки його кількість не така вже й велика, як ми звикли вважати. У 100 грамах свіжого сала міститься 70-100 міліграм холестерину. Для порівняння, в 100 грамах яловичих нирок міститься цілих +1126 міліграм холестерину.

Але не варто переживати, якщо ти з’їси продукт, який містить велику кількість цієї речовини. Лікарі давно вже підтвердили той факт, що кількість холестерину в крові і в тканинах мало залежить від того, скільки ти його з’їси.

Набагато важливіший холестериновий обмін. Організм повинен отримати максимум корисних речовин і правильно їх переробити. У цьому йому допоможуть кислоти, які містяться в салі: лінолева і арахідонова, повідомляє .

Сало з хлібом – дуже шкідливо!

Як не дивно, це теж неправда. Таке поєднання є надзвичайно позитивним для нашого організму: обидва продукти чудово засвоюються, за умови, що людина здорова.

Для тих, хто намагається схуднути, – сало теж послужить добру службу, адже це прекрасне джерело енергії. Сало з овочами – кращий вибір під час дієти.

Сало визнали кориснішим за оливкову олію

Оливкова олія, що традиційно вважається найкориснішим для здоров’я продуктом, поступилася свинячому салу!

Зокрема, виявилося, що сало (а також вершкове масло) набагато доречніше для використання для приготуванні гарячої їжі. Таке встановили вчені з Університету Де Монтфорт в Англії. Дослідники заявили, що хоча користь рослинної олії добре відома, готувати на оливковій, соняшниковій чи кукурудзяній олії шкідливо для здоров’я, пише hodynnyk.pp.ua з посиланням на fithacker.

“Краще використовувати для приготування їжі свиняче сало або вершкове масло”, — радять вчені. На користь цього висновку говорять результати 20-річного дослідження щодо вивчення складу хімічних речовин, які виділяються в процесі нагрівання різних харчових жирів.

Фахівці дійшли висновку, що під час приготування на рослинній олії відбувається виділення альдегідів — речовин, чий вплив на організм пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку раку, хвороб серця і пошкодження мозкових функцій.

Наприклад, у рибі, приготованій на соняшниковій або кукурудзяній олії, міститься в 200 разів більше токсичних альдегідів, ніж допускають стандарти безпеки.

Вчені пояснюють, що отримані відомості не свідчать про безумовну шкоду рослинних олій. Головна їх користь полягає в тому, що вони містять поліненасичені жирні кислоти — важливий елемент для повноцінного харчування людини.

Проблема в тому, що при нагріванні ці компоненти виділяють більше токсичних сполук, ніж мононенасичені жирні сполуки, присутні в таких продуктах, як сало, вершкове або кокосове масло, коментують вчені.

При цьому особливу небезпеку становить те, що зазначені сполуки мають властивість накопичуватися в організмі, нарощуючи свій шкідливий потенціал для здоров’я.

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ