Ринок “Буковинський”: чого хочуть підприємці та адміністрація

0
696
Загрузка...

“Але ж ви це не напишете”, – зазначали підприємці ринку “Буковинський” на прохання fakty.cv.ua поспілкуватися на тему резонансних “проблем” навколо рішення Чернівецької міської ради щодо продовження оренди на 15 років, із забороною будувати там щось протягом 5-ти років.

Ринок на розі вулиць Комарова та Небесної сотні працює десь з 1995 року. З 1997 р. – як СП “Ринок “Буковинський”. Асоціюють його з депутатом міської ради і впливовим бізнесменом Валерієм Чинушем.
Земля під ринком, зрозуміло, – комунальна власність міста. І здається в оренду під ринок. Термін оренди продовжували багато разів на 3 роки (або 2 роки і 11 місяців). Відповідно, адміністрація ринку щоразу підписувала на такий же період договори з підприємцями, які там торгують і які для цього орендують торгове місце. При цьому з три десятка підприємців мають там цегляні магазинчики, інші – “жабки” та інші подібні торгові точки. Є там і павільйон для торгівлі сільськогосподарською продукцією, що в комплексі підвищує відвідуваність ринку.
А тепер ближче до цих “проблем”, які викликали такий резонанс і супроводжувались акцією протесту під час сесії міської ради 31.01.2019 р.
Для того, аби відчути проблематику з-середини, кореспонденти fakty.cv.ua відправились на ринок “Буковинський” вже після рішення щодо продовження оренди. Офіційно коментарі (на камеру) опитані не хотіли. Ситуація трохи “накручена” і люди не хочуть зайвий раз “лізти на рожон”, як кажуть. Але ось без персоніфікації спілкувались, і розказували цікаві речі. Правда, при цьому чомусь припускали, що, мовляв, “це не напишете”:) Бо це, мовляв, стосується “великих людей”. Але для чого ж брати коментарі, якщо про це не писати?:) І причому тут те, що згадують, чи натякають на “великих людей”? Останні теж можуть сказати все, що вважають за потрібне, в контексті цих “проблем”.
Отже, про що розповіли підприємці… Кажуть, проблеми навколо ринку “загострились” після того, як Валерій Чинуш балотувався у мери (2006 р.), тобто “пішов проти Федорука”. У 2008 р. Утворилась невеличка група, яка регулярно виступає проти адміністрації ринку. Вони ж організували і акцію протесту 31.01.2019 р.
На чолі групи “проти Чинуша” – військовий-відставник Валерій Бордієн. Сам він, кажуть колеги, має на ринку дві торгові точки, але не торгує, а здає. Власне, торгувати йому було би складно, адже п. Валерій багато часу проводить у тій же міській раді, на сесіях, громадських слуханнях, засіданнях виконкому і т п, особливо коли там є сліди “бурбаківського інтересу”. Але то таке – має час і натхнення, нехай ходить…
Що ж хочуть і що не влаштовує підприємців, у чому суть протестів? Як зазначають самі підприємці, по суті з близько 400 підприємців реально проти планів адміністрації рину (або співзасновника ринку Валерія Чинуша) щодо будівництва на тому місці торгового центру, або критого ринку в декілька поверзів, – чоловік 15-20. Інших просто вміло використовують, підкидаючи тези про те, що підприємців ніби хтось збирається кинути.
Хто і як збирається “кидати”, підприємці пояснити не можуть. На запитання fakty.cv.ua, чи були, може, випалки, коли після чергового продовження оренди та перепідписання договорів когось з ринку винали, не дали можливість далі торгувати, – відповідають, що ні, такого не пригадують. Чи було, може, таке, що вони про щось домовлялись, а адміністрація ринку (або співзасновник Валерій Чинуш) не виконали обіцяне? Підприємці кажуть, що не було такого – мовляв, навпаки, було, що Валерій Чинуш пообіцяв виконати ряд пунктів, про що домовились, а зробили більше, тобто виконали домовлене, плюс ще дещо корисне для ринку і підприємців. Але… “Валерій Чинуш завжди виконував те, що обіцяв, але ми йому не довіряємо” – така теза звучала з вуст підприємців, з якими поспілкувались. Чому? “Напевно, політика цьому виною”, – зауважила одна жіночка.
Чого хотіли і вимагали підприємці-учасники акції протесту? Щоби оренду продовжили на 3 роки і також без права будівництва, а за цей час, мовляв, вони з адміністрацією ринку будуть шукати “спільну мову”. Тобто вони хотіли піти на чергове коло “в нікуди”. Бо всі розуміють, що час “таких” ринків, тим більше в такому місті, вже фактично вийшов, ринок в такому вигляді не має майбутнього, але декілька десятків “активістів” вперто борються за те, щоби все залишалось як раніше.
Самі ж підприємці визнають, що ця “підвішаність” шкодить ринку, не дозволяє йому розвиватися, що негативно впливає і на підприємців та їх перспективи. Ті ж торгові місця, які вони там облаштували (магазинчики, кіоски, “жабки” і т п) суттєво програють в ціні (і для передачі комусь в оренду для торгівлі, і для продажу) саме через такі короткочасні і “мутні” перспективи. Але все одно ця активна групка схиляє на свій бік колег, і в цілому представляють ситуацію так, ніби абсолютна більшість проти тривалішої оренди і проти будівництва там торгового комплексу (критого ринку). Дива та й годі… Можна зауважити, що, за словами тих же підприємців, ті торгові точки, які вони облаштували на ринку, давно себе окупили, але то таке, кожна людина хоче мати перспективи, і дивно, коли підприємці своїми руками (язиками) ці перспективи перекреслюють.
Цю ситуацію його опоненти використовують для боротьби проти Валерія Чинуша, – визнають підприємці. І визнають, що вони стали інструментом для цієї боротьби. І тим не менше…

 

Олексій Каспрук і Валерій Бордієн

Цікаво, що “головним суфлером” під час акції 31.01.2019 р. в міськраді був відсторонений з посади міського голови Олексій Каспрук (соратник і друг нардепів Максима Бурбака і Миколи Федорука). Олексій Павлович “без докорів сумління” активно виступає проти продовження ринку “Буковинський” оренди землі на 15 років (ще й із забороною протягом 5-ти років будувати), хоча не так давно, у 2015 році сам проголосував за аналогічне продовження оренди ринку “Центральний” (екс-“Червоноармійський”) на 49 років (!), і там вже йдуть будівельні роботи повним ходом, і це в історичній центральній частині міста. Тобто подвійність стандартів зашкалює. Але “піпл хаває”?..
Ще одна дуже цікава річ. “Великі демократи”, які через Бордієна і Ко ведуть боротьбу проти Чинуша, використовуючи такий інструмент “прямої демократії”, як прихід на сесію і тиск на депутатів (сумнівний інструмент, правда), самі не дозволили висловити свою позицію колегам-підприємцям, які мають іншу точку зору. Тобто це така собі “приватизація права на правильність”…
Також на ринку розповіли, що підприємці вже після сесії спілкувались з Валерієм Чинушем, і ніби порозумілись, якщо відкинути в бік політичні інтриги та вплив з боку політичних опонентів (бо ж якщо хтось з активістів на зарплаті у опонентів Чинуша, на що теж прозоро натякнули самі підприємці, вони завжди будуть проти).
Підприємцям роздали проекти договорів – на 2 роки і 11 місяців, плюс після закінчення першого строку дії договору, за відсутності письмових заперечень з боку підприємців, термін дії договору автоматично продовжується ще на 2 роки. Як і було написано у письмових пропозиціях від ринку, у цьому договорі передбачені додаткові зобов’язання з боку ринку:
Ринок зоьов’язується на період будівництва торгового центру оьлаштувати користувачу торговельне місце на іншій ділянці на інших ринках м. Чернівці.
Користувачу пропонується, незалежно від того, яке місце у нього ж в користуванні на ринку “Буковинський” (кіоск чи павільйон), взяти пайову участт в будівництві торгового центру, орієнтовний розрахунок вариосиі такої участі буде здійснено після виконання робочого проекту та кошторисної документації.
Користувачу, у разі відсутності можливості взяти пайову участь у будівництві торгового цениру, гарантується першочергове надання в оренду торгових площ в торговому центрі на строк, аналогічний останньому строку продовження договору користування торговельним місцем на ринку “Буковинський”.
У разі, якщо Користувач не планує продовження відповідної діяльності на ринку, пропонується компенсація витрат, понесених на облаштування місця, сума такої компенсаці ї визначатиметься за експертною оцінкою.
І цей договір всі підприємці-респонденти оцінили позитивно.
“Дійшли компромісу між опонентами, перегортаємо сторінку війни і починаємо співпрацювати”, – мудро зауважила одна із співрозмовниць, яка давно торгує на ринку “Буковинський”. Було б добре, щоби справді період “війни” залишився позаду, як і період маніпулятивного використання підприємців у “політичних розбірках” з боку відстороненого мера та “активістів”…
fakty.cv.ua

Такий проект розвитку ринку підготували було років 10 тому:

Давніший робочий проект ринку “Буковинський”

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ