Як на Буковині сприймають перспективу федералізації України (опитування)

0
1518
Малюнок: i.tyzhden.ua
Загрузка...

Президент України Петро Порошенко заявив у Мюнхені (Німеччина), що готовий винести на референдум питання федералізації країни та державної мови.

 

За словами Порошенка, якого цитує tsn.ua, питання щодо можливої зміни державної структури може бути вирішене лише на всеукраїнському референдумі. У Мюнхені, де Петро Олексійович перебуває з нагоди участі в Мюнхенській конференції безпеки, він зазначив, що питання можливої федералізації або надання автономії окремим регіонам має пройти процедуру схвалення народом України: «Питання автономії – це питання змін до Конституції. І звичайно, воно вимагатиме іншої моделі обговорення, включаючи референдум». Порошенко наголосив, що цього вимагає Основний Закон країни: «Я готовий будь-яке питання сьогодні поставити на референдум: питання федералізації я готовий поставити на референдум. Питання державної мови я готовий поставити на референдум. І я знаю результати». «Питання автономії включається в питання федералізації», – уточнив президент України.
Порошенко заявив, що про кулуарне надання нового статусу для Донбасу не може бути й мови: «Неможна гратися з Конституцією. Є абсолютно чітка процедура. Це не рішення парламенту і не уряду – це рішення українського народу».

Експерти вважають, що Захід пропонує Путіну федералізацію України в обмін на мир.

Ще деякі джерела розповсюджують тривожну інформацію про те, що нібито Путін заявив, що готовий застосувати проти України ядерну зброю, і тому, мовляв, лідери Німеччини та Франції у спішному порядку відвідали із незапланованими візитами Київ та Москву.

На сьогодні існує домовленість про зустріч канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Франсуа Олланда, президента Росії Володимира Путіна та президента України Петра Порошенка 11 лютого в Мінську (Білорусь), де буде зроблена ще одна спроба вийти на реальне припинення кровопролиття та мирну розв’язку конфлікту на сході України…

Не секрет також, що чимало громадян України, обговорюючи трагічні події в зоні АТО, висловлюють (хто – публічно, а хто – лише «у кухонних розмовах», тобто неофіційно) думку, що варто серйозно подумати про реальні кроки назустріч жителям Донеччини та Луганщини, якщо вони справді хочуть вийти зі складу України і якщо це реально допоможе відновити мир і спокій в регіоні.

 

Аби відчути, якою є позиція буковинців з цих питань, пропонуємо взяти участь у відповідному опитуванні

Які питання варто виносити на референдум і як вони вплинуть на ситуацію?

Результати

Loading ... Loading ...

***

Про що домовились Меркель, Олланд і Путін в Москві (відео)

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ