Як колядують у владних кабінетах (відео)

0
319
Загрузка...

У святкові дні традиційно аматорські колективи (і не лише) ходять по владних установах і колядують (або щедрують, залежно від свята), у т.ч. з благодійною метою.

Деякі представники (або керівники) владних підрозділів діляться відео з таких творчих візитів, навіть в прямому ефірі, як це зробив директор департаменту ЖКГ міської ради Володимир Бешлей:

***

***

***

***

***

А це просто гарно, вітаня з-за океану (Юлія Косівчук):

***

На Буковині колядують і щедрують не у всіх районах однаково. І не в ті самі дні, оскільки частина Чернівецької області (зокрема, Герцаївський район) відзначає свята за новим (Григоріанським) календарем, як цивілізований світ. І це, нагадаємо, не «католицьке Різдво» (або інші свята), а просто за новим календарем. А традиції відзначати свята за старим календарем у нас, великою мірою, завдяки «радянському впливу». Хоча це вже деталі. З часом, можна не сумніватися, вся Україна відзначатиме свята за новим календарем, як і весь цивілізований світ. До слова, деякі представники релігійних громад, які відзначають за старим стилем, в особистому порядку перейшли на відзначення Різдва Христового (та інших свят) за новим календарем (про це fakty.cv.ua повідомляють і окремі читачі).

Колядують теж по-різному і в різні дні. Приміром, в одному селі колядують лише ввечері 31 грудня (а 1 січня посівають), а в сусідньому – колядують 7 січня (чи навіть 7-8 січня), щедрують ввечері 13 січня, а посівають 14 січня. Відповідно, деякі колядники встигають заробляти і за новим, і за старим стилем:)

Коляда – в Україні традиційне народне свято. Наразі найчастіше колядують на Різдво 7 січня (у Свят Вечір колядувати не прийнято, хоча і тут є винятки), щедрують на Св. Василя 13-14 січня (тобто на «старий Новий рік», Новий рік за старим, Юліанським календарем). Є місцевості, де колядники ходять по хатам між 7 та 14 (або навіть 19) січня. За народною прикметою, краще, щоби першим заколядував (і посіяв) чоловік (або хлопчик). Частіше колядують чоловіки, а щедрують жінки, хоча останнім часом практикуються і змішані «команди».

Колядникам, зазвичай, віддячують грошима, іноді чимось пригощають (частіше цукерками, яблуками і т.п.). В окремих регіонах гроші дають тільки дітям, а дорослих пригощають за святковим столом.

Також є традиція (як правило, 31 грудня, або 13 січня) ходити з театралізованими дійствами (в деяких населених пунктах це називають «бандою», частіше – вертеп). У румуномовних населених пунктах в новорічний вечір ходять нарядженими в «коників», або «цапів». Ще ходять із зіркою.

У західних областях колядують, як правило, 7 січня та 8 січня. На Покутті (східна частина сучасної Івано-Франківської області)– ходять колядувати на Святий вечір, на Слобожанщині та Гуцульщині – у перший день Різдва, на Півдні та Сході України колядують у перший день Різдва (після закінчення Богослужіння), на західному Поділлі – зранку святкового дня (зрозуміло, що в перший день Нового року, і за новим, і за старим календарем, традиційно посівають). Колядують, за старим стилем, 6 січня ввечері та/або 7 (або 7-8) січня цілий день. Щедрують же 31 грудня (іноді і 1 січня), або, за старим стилем, 13 січня (та 14 січня).

Як розрізнити колядки від щедрівок? В колядках прославляють народження Ісуса Христа. У щедрівках бажають здоров’я, достатку, гараздів сім’ї, дому, плодовитого врожаю тощо. Посівалки дуже схожі на щедрівки, але співаються (говоряться) в перший день нового року (за новим, або старим стилем). В щедрівках є ключові слова «добрий вечір» або «щедрий вечір», а в посівалках «Сію, сію, посіваю»:)

Більш-менш зорієнтували? Додавайте і уточнюйте інформацію в коментарях;) Дякуємо;) І зі святами вас!

***

***

Святи́й ве́чір (Святве́чір, Багата кутя, Вігілія) — одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері напередодні Різдва Христового. Дата святкування різними церквами залежить від дати святкування Різдва. Зокрема, частина християн східного обряду відзначають свято після відправлення Великих (Царських) часів 6 січня. Християни, які використовують Григоріанський чи Новоюліанський календар, відзначають свято 24 грудня.

Другий Святий вечір відзначають напередодні свята Богоявлення, 5 січня. У християн, які послуговуються юліанським календарем (або старим стилем) ця дата відповідає 18 січня. (uk.wikipedia.org)

Традиційно до обов’язкових страв на Святий Вечір входили кутя і узвар, а решта страв (з борошна, риби, грибів, овочів та олії) – довільно в залежності від достатку родини і вправності господині.

Ось кілька варіантів меню на Святвечір від smakplus.com:
1.Борщ або юшка з грибів чи капусняк
2.Вареники (з квасолею, картоплею чи квашеною капустою)
3.Підлива з сушених грибів
4.Голубці з картоплею чи голубці з рисом і грибами
5.Оселедець (в олії, пряний, на яблуках, в медовому соусі)
6.Риба смажена або риба фарширована або фарширована (надівана) щука
7. Книш з гречаною кашею або завиванець з квасолі або тушкована капуста (з гречкою, з грибами чи з горохом)
8. Салат з печериць чи підпеньок або салат з грибочків і буряків або cалат з квасолі або фаршировані печериці або cмажені гриби (лисички)
9. Хліб (додатково в деяких регіонах печуть плетенку)
10. Солоні пампушки з медом або вареники з маком
11. Узвар
12. Кутя

***

25 грудня – Різдво Христове для всіх християн, а не лише для католиків

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ