Депутати міськради від «Самопомочі» змагаються, хто швидше складе мандат?

1
359
Загрузка...

Скандал навколо фракції «Самопомочі» в міській раді, який трішки відійшов на другий план, знову намагаються затягнути в «гарячу зону» інформаційного простору.

 

За цікавим збігом обставин, саме прихильні до Бурбака і Ко ЗМІ намагаються «дмухати на вогонь скандалу», аби не дати йому потухнути. І ось «МБ» вирішив нагадати про «непонятки» в середині «Самопомочі», опитавши всіх 6 депутатів міської ради на предмет анонсованого складання депутатських повноважень.

Відповіді ті читайте трішки нижче. А для початку подивіться, яким постом поширив той матеріал один з депутатів з «Самопомочі» Олександр Ставчанський:BurbakStavchanskiy-160814-Obozrevatel-foto

«Після прочитаної на сайті «Молодого буковинця» публікації, де опитали усіх представників фракції «Самопоміч» у Чернівецькій міськраді щодо обіцяного моїми колегами складання депутатських мандатів, мене глибоко обурила позиція моїх чотирьох колег.
Вони, наче нічого й не трапилося, з одного боку заявляють, що «ми команда», «ми сила», і «подаємо заяви на вихід з фракції усі разом, шестеро». Мовляв, так – справедливіше.
З іншого боку, хлопці та дівчата, мабуть, забули вказати, що упродовж останніх півроку, відколи з нашою фракцією працює Дорадча рада та ведуться внутрішні протоколи, вони вперто не дотримуються партійної дисципліни, чим регулярно демонструють своє справжнє ставлення до нашої політичної сили – зневагу.
Хіба це нормально, коли ми напередодні сесій по кілька годин сидимо на засіданнях Дорадчої ради, визначаємось і домовляємося щодо позиції фракції по голосуваннях за питання порядку денного, а потім мої четверо колег, порушуючи всі моральні, людські і партійні правила, голосують як їм скажуть певні політики, які, між іншим, до «Самопомочі» не мають жодного стосунку?!
Гадаєте, я можу спокійно почуватися у середовищі людей, які лукавлять, підставляють, пристосовуються і прислужують тим політикам і партіям, через яких три роки тому розпочалась Революція гідності? Не для того я брав у руки автомат, і пішов воювати на Схід, щоби працювати з такими людьми, через яких ця війна, власне, почалася; які своїми діями псують репутацію молодої і перспективної команди «Самопомочі»… Я всім серцем прагну змін, змін на краще, а не цирку в міській раді.
Особисто я готовий написати заяву про вихід з фракції уже давно. Але зроблю це лише тоді, коли четверо моїх колег публічно попросять міську раду підтримати пропозицію про складання їхніх депутатських мандатів. Я ще раз наголошую і публічно заявляю, що після того, як мої колеги з «Самопомочі» це зроблять, я одразу ж самостійно подам свою заяву, і також буду особисто просити депутатів підтримати моє складання мандату».

Олександру Ставчанському, як і Віталію Матвієнку, закидають, що він є «людиною Бурбака» у команді «Самопомочі». І серед аргументів наводять факт, що Олександр в АТО служив у Державній спеціальній службі транспорту (ДССТ), яка «є спеціалізованим державним органом транспорту в системі Міністерства інфраструктури України, який
призначений для забезпечення стійкого функціонування транспорту в мирний час та в умовах воєнного і надзвичайного стану і діяльність якого координується зазначеним Міністерством» (Бурбак якраз очолював міністерство інфраструктури).

Можливо, це лише чутки і домисли, як і в ситуації з деякими його колегами по фракції, яким також приписують неофіційну підлеглість представникам інших політичних сил. Але…

Сашка хотілось би попросити навести бодай декілька КОНКРЕТНИХ прикладів «неправильних» голосувань четвірки, якій він це «інкримінує», – що саме виносилось на голосування, якою була рекомендація тієї Дорадчої ради і як проголосували «правильні» і «неправильні» депутати (поіменно). І чи впевнений сам Олександр, що саме рішення Дорадчої ради в тих конкретних випадках відповідало інтересам громади та конкретно виборців «Самопомочі» (або більшої частини)? Тому що поки що фігурують звинувачення загальними словами, а з конкретикою проблеми.

І ще хотілось би задати Олександру Ставчанському (можна відповідати і колегам по фракції) ще одне публічне запитання: якщо, припустимо, по якомусь питанню позиція Дорадчої ради (більшості членів) йде в розріз з реальними настоями та очікуваннями виборців «Самопомочі» (або їх більшості), як мають в такій ситуації голосувати депутати – як хочуть члени Дорадчої ради, центрального керівництва партії, може, чи все-таки відповідно до настроїв і побажань виборців, завдяки яким депутати і отримали відповідні представницькі повноваження?..

Раз вже колеги написали ті заяви, що заважає і Олександру Ставчанському та Віталію Матвієнку написати ті заяви і діяти у цих процедурах разом з іншими членами фракції?

І ще, Олександре, як гадаєте, хто (по суті) має моральне право вказувати депутатам, що слід би скласти мандати – керівництво партії, інші політики (на кшталт Бурбака, який робить подібні заяви), чи все-таки виборці «Самопомочі» (більшість)?..

А ось і згадані вище коментарі molbuk.ua.

Андрій БРЯЗКАЛО:
– Було сказано, що складають повноваження всі шестеро депутатів. Моя заява вже є написана. І я її подаю тільки тоді, коли вся фракція буде готова. Це питання буквально декількох годин: зібралися і подали. А так як нема погодження всіх шістьох… Нехай кожен скаже конкретно, хто не готовий, хто не хоче писати заяви.

Богдан КОВАЛЮК, депутат:
– Так як ми й заявляли, я готовий скласти свої повноваження. І написав відповідну заяву. Затримка в тім, по-перше, що всі шестеро мають написати заяву. Це ж якось має бути публічно. Всі шестеро зібралися, чи голова фракції, чи голова обласного осередку. Віднесли заяви, запросили журналістів, дали прес-конференцію. Щоби це було публічно, не було якихось кулуарних домовленостей. Сам я один писати заяву не планую. Має ж підтримуватися командний дух.

Аліна ОЛЕВИЧ:
– Як я й раніше заявляла, ми говорили про те, що всі шестеро пишемо заяву. Я була однією із перших — до цього всього, коли приїхав пан Березюк. Заявляла про те, що якщо ми якось не так працюємо, як вважає керівництво або не погоджується, я готова написати заяву. І тоді заявляла хлопцям: пишемо всі шестеро, подаємо, разом із вами йдемо в територіальну виборчу комісію і без проблем. Ми працюємо, з фракцією спілкуємося. Коли дійдемо до спільного рішення, що всі шестеро пишемо, то пишемо. Девіз “Самопомочі” – у єдності сили. Ми прийшли з цим девізом єдності сили. У єдності пишемо заяви, у єдності їх подаємо до ТВК.

Віталій ГАВРИШ:
– Заява вже написана, заява у мене вже є. Заяви написали четверо колег, включаючи мене. На цих заявах немає тільки дат. Коли всі шість заяв будемо мати, тоді пустимо їх у хід. Поки що заяви тримаю, вони знаходяться у мене. У нас була така усна домовленість, що пишемо заяви всі разом. Свого роду джентельменська угода, домовленість із партією: якщо ідуть всі, то всі. Це була їхня пропозиція, їхня рекомендація. І попередньо обговорювався варіант, що шестеро людей ідуть, шестеро людей приходять.

Віталій МАТВІЄНКО:
– Четверо депутатів із фракції “Самопоміч” заявили, що хочуть написати заяви. Спитайте тих чотирьох осіб, чому вони не написали заяви. Треба звертатися до тих панів депутатів, хто проводив ту прес-конференцію, хто був на ній присутній. Я не обіцяв, що напишу заяву про складення депутатських повноважень. Але якщо йде мова про якусь солідарність, то певною мірою, звичайно, я згоден. Якщо ті четверо людей напишуть заяви і рада проголосує про їх усунення від виконання обов’язків депутатів, я також складу повноваження. Без питань.

Олександр СТАВЧАНСЬКИЙ:
– Я готовий також написати заяву. Я не тримаюся за депутатське крісло. Але тільки за тієї умови, що четверо моїх колег по фракції пишуть перші і подають на голосування депутатського корпусу. Я публічно заявляю, що якщо депутати підтримують відібрання депутатського мандату, я відразу ж ставлю на голосуванн на сесії про зняття депутатського мандату. Колеги не погоджуються. Кажуть, щоби всі шестеро подавали і всі шестеро голосують. Я знаю, що якщо шість подати, то двох нас (йдеться про О. Ставчанського та В. Матвієнка — авт.), так як ми погані, як вони кажуть, доноси пишемо, знімуть, а чотирьох залишать. І замість нас зайдуть двоє інших депутатів, які лояльні до цих чотирьох депутатів. За рік депутатства я бачу саме такий майбутній розвиток подій. Я з цим не погоджуюся. Ще раз повторюю: якщо четверо моїх колег подають на розгляд сесії і депутатський корпус їх підтримує, я публічно заявляю на все місто, даю слово бойового солдата, що також подаю свою заяву. І після них, якщо їх знімають, також знімаю свою кандидатуру з депутатського корпусу. Вони і керівництву, і місту скажуть: “От бачите, нас депутати не хочуть відпускати. А цих депутатів зняли, вони нам не подобаються”. І вони будуть чистенькі і все буде нормально.

***

Бурбак і Ко «добивають» чернівецьку «Самопоміч»?.. (відео)

***

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ