Церква-пам’ятка архітектури 1772 р. на Буковині, с. Круп’янське (Пасат)

0
481
Загрузка...

Благовіщенська церква у с. Круп’янське (Пасат) Чернівецької області побудована у 1772 році Савою Волчинським за допомогою його брата Костянтина і є типовим для цього району храмом «хатнього типу».

Пізніше до бабинця збоку був прибудований невеликий тамбур з чотирма віконцями, над входом до якого розміщено образ Богоматері, оформлений рушником.

Стіни тут ще нижче, ніж у раніше оглянутих церков подібного типу у Поляні та Петрашівці: Благовіщенська церква складається всього з чотирьох широких венців дубових брусів. Пірамідальний верх з одним заломом над навою та зрізані верхи над бабинцем та вівтарем сховані під непропорційно високим скатним дахом, перекритим жерстяними плитками. Винос даху спирається на величезні фігурні кронштейни, завершені різними коньками, які починаються відразу з нижнього венця зрубу. Стіни оббиті широким тесом, який давно втратив свій «товарний» вигляд, завдяки чому церква ще більше дихає старовиною.

На південному фасаді навіть збереглися фрагменти темперного живопису. В храмі знаходиться невеликий іконостас з оригінальним різьбленням, що нагадує орнаменти іконостаса в Успенській церкві в селі Дубівці Кіцманського району. Кажуть, що намісну ікону «Богоматір з немовлям» написав художник, тримаючи в руках квітку.

Поруч з церквою стоїть двоярусна квадратна дзвіниця, нижній ярус якої кам’яний з наскрізним арочним проходом, а другий – дерев’яний каркасний. Раніше дзвіниця слугувала входом на храмове подвір’я.

Декілька рекомендацій, якщо надумаєте їхати дивитися церкву. Самим її важко знайти, краще запитати у місцевих. На новий великий храм так само не треба орієнтуватися: стара дерев’яна церківка знаходиться в іншому місці.

З Чернівців значно ближче добиратися через с. Валя-Кузьміна (~20 км від кінцевої зупинки тролейбуса по вул. Головній). Перед готелем у с. В.-Кузьміна треба повернути ліворуч, попри дитячий оздоровчий табір «Вогник Буковини» через ліс. Від траси, яка колись була основною в напрямку від Чернівців до КПП «Порубне», до церкви залишиться приблизно 5 км сільської дороги, яка буває і у досить ямковому стані. Можна їхати туди з Чернівців по «герцаївській трасі», повернути прарворуч на Годинівку, далі – Мала БудаВелика Буда і Круп’янське. Але це буде вже кілометрів 35.

Село КРУП’ЯНСЬКЕ (або Пасат, як ще називають місцеві це село, стара назва; ~0,5 тис. мешканців), що знаходиться між с. Велика Буда та Валя-Кузьміна. Свого часу село входило до Глибоцького району,

У це село їздять, щоби побачити згаданий вище архаїчний дерев’яний храм «хатнього» типу.

Використані текст та фото Андрія Бондаренка (Джихад Джаббаров), ukrainaincognita.com

***

***

***

Визначні пам’ятки (Чернівці, Буковина) / Достопримечательности (Черновцы) / Sights (Chernivtsi, Bukovyna)

***

с. Круп’янське (Пасат) на uk.wikipedia.org

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ