Глава СБУ розповів про злочинців у владі, у т.ч. чернівчан

0
232
Загрузка...

Заява Валентина Наливайченка про 19 обшуків на “Укрзалізниці” набагато важливіша, ніж усі закони про очищення влади та боротьбу з корупцією разом взяті. По-перше, СБУ почала боротися з корупцією не в минулому часі, а в теперішньому; по-друге, це розслідування – жива реакція президента на журналістські розслідування. По-третє, глава спецслужби де-факто назвав прем’єр-міністра Арсенія Яценюка “злочинцем у владі”.

Глава СБУ Валентин Наливайченко відкрито заявив про виявлення великого мафіозного угруповання з відмивання коштів на УЗ. Лише в одного посадовця, наскільки можна зрозуміти – в колишнього керівника УЗ Бориса Остапюка – виявлено “кишенькових” 7 млн грн та 1 млн дол., а також велика кількість документів на офшорні кампанії.

Наливайченко зауважив ще одну важливу деталь: небезпека виявленого картелю в тому, що кожен залізничний вокзал, кожне підприємство-постачальник залізниці, страхові компанії – все це було вибудувано злочинцями від влади в єдину систему відмивання і крадіжки коштів держпідприємства.

Поява цієї знакової заяви глави СБУ – це в тому числі і наша журналістська заслуга. Інтернет-видання “Обозреватель” ось уже більше півроку розслідує діяльність чернівецької мафії, та її коломийсько-залізничного відділення. Ось лише частина публікацій наших розслідувань, пов’язаних з діяльністю уряду “гієн” на залізниці:

Залізничний “карт-Бланк” Юрушева – Іванчука

Президент зацікавився організованим злочинним угрупованням на УЗ. Уряд покриває

Що добре для мільярдера Юрушева – то смерть для УЗ

“Саша-стоматолог” спільно з командою “гієн” далі грабує Укрзалізницю

Как украинская “железка” лоббирует интересы России

“Гієни” Іванчука лише на вантажоперевезеннях “заробляють” на УЗ до 200 млн грн на місяць

Засекречена доповідна Президенту від СБУ щодо корупційних схем екс-гендиректора “Укрзалізниці” Бориса Остапюка та його наближених

Передруки з інших сайтів:

Хто заробляє мільйони на продажу українцям страховки на залізниці?

“Укрзалізниця”: проворовавшегося железнодорожника от Иванчука заменил смотрящий от Юрушева

Замминистра инфраструктуры “отмыл” на “Укрзалізниці” десятки миллионов гривен

“Укрзалiзниця” загоняет себя в долги

Железнодорожный фронт: “Укрзалізниця” попала в плен черновицких “реформаторов” Инвачука и Яценюка

Андрій Іванчук, Максим Бурбак
Андрій Іванчук, Максим Бурбак

Головним ідеологом та схемотехніком виступив чернівчанин – Андрій Іванчук (на фото), саме він добирав кадри та відповідав за потоки. Виконавцями стали шкільні друзі, їх брати, друзі друзів та просто хороші люди зі славного міста Чернівці.

Міністром інфраструктури став брат однокласника Яценюка – чернівчанин Максим Бурбак, його заступники теж звідти, зокрема Петро Пінкас. Розквітлий при правлінні Арсенія Петровича кадровий потенціал чернівчан і дав нам підстави говорити про чернівецьку мафію, або, за словами Тетяни Чорновіл – уряду гієн. Щоправда, Борис Остапюк з Коломиї, але він ще з юних літ товаришує з Андрієм Іванчуком.

Важливим партнером у розбудові інфраструктури виступає інший відомий персонаж – Леонід Юрушев та його молодший партнер, громадянин Австрії Артур Гранц. Від них на “Укрзалізницю” делеговано такого собі Максима Бланка, який був заступником Остапюка, а нині обіймає посаду в.о. директора, не маючи при цьому ні краплі досвіду роботи на залізниці.

Усі вони і вибудували той синдикат, про який говорив Наливайченко.

Упродовж півроку, схема за схемою, ми викривали зловживання чернівецької мафії, при чому – не лише на залізниці, але й у інших інфраструктурних проектах. Журналісти “Обозревателя” оприлюднювали в мережі документи та факти, які свідчили про зловживання уряду гієн на мільярди гривень, але при цьому ні колеги – журналісти, ні активісти Майдану – борці з корупцією, ні громадянське суспільство, ні політики не відреагували на оприлюднені факти.

Одні вирішили наділити Арсенія Петровича імунітетом від критики (як видатного реформатора).Yatsenuk-businessua-com

Інші вважали, що ми просто виконуємо замовлення якихось осіб, але при цьому чітко не могли сформулювати – яких саме.

Третім просто було байдуже.

Крига скресла лише після того, як президентові країни поклали на стіл чергову роздруківку з розслідуванням “Обозревателя”, і він дав доручення СБУ розібратися, що відбувається на УЗ.

Доповідна записка (фрагменти з якої ми також публікували) вразила главу держави: те, що Сім’я сором’язливо вибудовувала роками, “чернівецьке земляцтво” безсоромно підім’яло під себе, на користь приватних підприємств Юрушева зупинялися цілі державні заводи, тендери виграли дружини і коханки, а також шкільні друзі і т.д. Мільярди гривень розходилися по рахунках цих людей, поки активісти Майдану закликали не байдужих перерахувати по 5 грн на користь армії.

Обсяги корупції на УЗ вразили Порошенка, і він доручив Яценюкові розібратися. Що було далі, ми також писали: “Уряд чернівчанина Арсенія Яценюка наказав розібратися з УЗ братові свого однокласника – чернівчанину Максиму Бурбаку, який є міністром інфраструктури. Бурбак скликав комісію, яку очолив заступник міністра Петро Пінкас, уродженець міста Чернівці. Тепер Пінкас з іншими працівниками відомства перевірятиме Бориса Остапюка, який вважається ставлеником іншого вихідця з Чернівець Андрія Іванчука, близького приятеля Арсенія Яценюка”.

Яценюк не зрозумів попередження Петра Порошенка.

Тепер за справу взялася СБУ. “Обозреватель” щиро допомагатиме слідству: за період нашого розслідування вдалося зібрати чимало цікавих документів, як доповнять повноту картини зловживань “чернівецького земляцтва”. Але тут варто поговорити не про слідство, а про принципи цих “злочинців у владі”, як назвав їх Наливайченко. Адже це самі ці люди, які нібито проводять очищення влади.

Від кого вони її очищують?

Видатні корупціонери та мафіозі часів Віктора Януковича уже давно в бігах, і генеральна прокуратура доблесно працює на їх виправдання. Від посад усуваються чиновники, які працювали при Януковичеві, але світлішою, чистішою, чистоплотнішою, якщо хочете, влада через це не стане, бо фінансові потоки давно вже інкасуються своїми, “переможцями Майдану”, в тому числі – “чернівчанами”. Приклад залізниці, яку з безбожною нахабністю оббирають чернівецькі – яскравий тому приклад.

Як вплинула люстрація на УЗ? Жодним чином. Під люстрацію тодішній керівник УЗ Борис Остапюк (на фото) не потрапив, бо при Януковичу він був у бігах.

Люстрація нинішнього зразка проходить мимо них аж на ура, як, зрештою і мимо Пінкаса, Бурбака, Бланка та інших діячів, діяльністю яких зараз пильно цікавиться Служба безпеки України.

Але чи правильно це?

Очищення влади – це фейк, чимось подібний до боротьби з корупцією, це оруелівський термін: пригадуєте, міністерство миру займалося війною, а міністерство правди зомбувало людей. Люстрація та нова кампанія боротьби з корупцію завершаться мегазбагаченням люстраторів та антикорупціонерів і мегарозчаруванням інших… тобто отим третім Майданом, про який нині так часто говорять.

Незрозуміло лише одне: чому суспільство не може бути суспільством, чому в наших настроях домінують крайні фази амплітуди, – або повна індиферентність, або радикальний протест. Хіба не простіше нині чесно всім висловитися про діяльність чернівецької мафії, вчасно відсторонити від влади, і шукати реальних фахівці. Оце була б люстрація.

Але нині на порядку денному відповідальність “уряду гієн” за діяльність злочинного синдикату на УЗ: ми вимагаємо в прем’єра Арсенія Яценюка повідомити, хто несе відповідальність за призначення Бориса Остапюка: хто рекомендував, хто погоджував, а також хто несе відповідальність за те, що ця особа, перебуваючи в розшуку, Кабінетом міністрів була призначена в.о. ген директора “Укрзалізниці”?

Вони обоє можуть перебувати на Кіпрі, де Остапюк володіє будинком площею понад 1,5 тим м2, та земельною ділянкою понад 1,2 га. Вартість нерухомості під 10 млн євро.

Джерело: antikor.com.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ