Нові скандальні відомості про обмани «Гаранта» – тепер офшорні (відео)

0
191
Загрузка...

Одним з найбільших обманів, на яких Петро Порошенко прийшов до президенства, звісно, залишається передвиборча обіцянка дуже швидко закінчити АТО, тобто позитивно розібратися з трагічними проблемами на сході України. Але це, на жаль, не єдиний обман з боку «Гаранта»… Продаж «Рошена», офшори…

Ім’я президента України Петра Порошенка з’явилося в новому офшорному скандалі. В червні 2014-го юристи Порошенка звернулися на острів Мен. З проханням зареєструвати для українського президента офшор. “З податковими цілями” – написали юристи Порошенка. Але на острові Мен їм відмовили. І люди українського президента пішли у фірму Mossack&Fonseca в Панамі. Далі ви знаєте. Подивіться історію про “темний шоколад” Петра Порошенка, – анонсував керівник проекту «Слідство.інфо» на «Громадському ТБ» Дмитро Гнап на своїй сторінці у Facebook наступний скандальний матеріал:

«Темний шоколад» Петра Порошенка: про що говорять документи «райських островів»

У неділю о 20:00 за українським часом одночасно чотириста журналістів у шістдесяти семи країнах опублікували матеріали про фінансові таємниці можновладців.

Навесні цього року учасники Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів, а також Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP, які торік оприлюднили проект The Panama Papers, отримали доступ до нових документів.

Нове глобальне журналістське розслідування назвали Paradise Papers або «Документи з райських островів». Цього разу журналісти проаналізували дані про власників офшорних компаній з двох десятків юрисдикцій, розташованих переважно на невеликих екзотичних островах.

Команда «Слідства.Інфо» як офіційний партнер OCCRP долучилася до міжнародного проекту й знайшла в документах понад десяток українських прізвищ. Одне з них — Порошенко.

Півтора роки тому український президент опинився в центрі уваги провідних медіа світу. Його згадували серед фігурантів так званого «панамського скандалу», коли журналісти дізналися подробиці офшорних таємниць багатьох політиків світу. Український президент був змушений пояснювати навіщо, вже перебуваючи на посаді глави держави, відкрив компанію на Британських Віргінських Островах.

Там, як відомо, створені сприятливі умови для охочих платити менше податків. Утім, тоді президент Порошенко заявив, що зареєстрував офшорну фірму винятково для того, щоб передати свій кондитерський бізнес у сліпий траст.

Але, судячи з доказів, отриманих нами в межах проекту «Документи з райських островів», метою створення президентського офшору могла бути все ж таки мінімізація податків.

Улітку 2014 року, одразу після обрання Петра Порошенка президентом України, його юристи шукали офшорний острів для корпорації Roshen. У листах до колег з острову Мен вони використали термін tax purposes, що означає «податкові цілі». Нові докази в офшорній справі президента дають ще більше підстав уважати, що саме оптимізація податків, а не передача в сліпий траст чи продаж, була метою перебудови структури корпорації Roshen.

 

За останніми підрахунками, статки українського президента зросли за минулий рік і складають 1 мільярд доларів. Головним джерелом збагачення Порошенка є його кондитерська корпорація Roshen. Її діяльність прозорою не назвеш — компанія не публікує фінансових звітів, а нещодавно навіть заборонила офіційному виданню опублікувати інформацію про суму сплачених податків. Петро Порошенко хотів би, щоб його корпорація, яку він, до речі, обіцяв продати, працювала максимально таємно. Однак публікація архіву The Panama Papers півтора роки тому порушила його плани:

«Зазвичай офшорний рахунок використовують приховано, щоб мінімізувати сплату податків. У цьому випадку все було абсолютно навпаки. Щойно ставши президентом, я заявив, що передам бізнес в абсолютно прозорий сліпий траст у найбільшому інвестиційному банку світу. Тепер я можу назвати цей банк — це Rothschild bank. Він не приймає українські активи, тому юристи створили компанію спеціального призначення (SPV), через яку ми відкрито трансформуємо всі активи.»

Так Петро Порошенко пояснював, навіщо створив компанію на Британських Віргінських Островах у серпні 2014 року. З проекту The Panama Papers увесь світ дізнався, що в час, коли на сході України йшли запеклі бої, юристи українського президента вибудовували складну схему з фірм у Нідерландах, на Кіпрі та Віргінських Островах для володіння Roshen. Вибір країн наштовхував на думку, що президент хоче уникнути сплати податків в Україні. Однак, і він, і його юристи це заперечували. Щоб президента не запідозрили в зловживанні офшорами, він навіть оголосив так звану деофшоризацію.

«Я визначаю розробку законодавства в цій сфері одним з першочергових завдань», — заявив тоді він.

Ми попросили оцінити процес деофшоризації практикуючого юриста з компанії «Арцингер». Павло Ходаковський каже, що багато формальних речей уже зроблено, однак бізнес продовжує використовувати офшори:

«Ми очікуємо, що, напевне, до кінця наступного року більшість ініціатив і нововведень будуть імплементовані. Частина з них більш схвально сприймається. Частина може наштовхнутися на певний супротив. Але є певний зовнішній тиск і зобов’язання України. Якийсь часовий лаг у нас є — цей рік і наступний. Але вже треба буде демонструвати якісь конкретні речі для того, щоб Україна сприймалася як країна, яка співпрацює в цій сфері».

З 1991 року з України в офшори виведено 148 мільярдів доларів. Для порівняння — бюджет України на 2017 рік складає близько 30 мільярдів доларів, тобто в офшорах осіло близько п’яти річних українських бюджетів.

Однак, навіть після оголошення деофшоризації, гроші продовжують залишати Україну. Жодних дієвих механізмів для уникнення цього досі не створили:

«Переважно це захист активів. В якійсь частині все ще зберігається забезпечення конфіденційної інформації про кінцевих бенефіціарів, власників. Хоча, цього вже достатньо важко досягнути», — пояснює Павло Ходаковський.

Коли президент Порошенко створював офшорну структуру корпорації Roshen у 2014 році, він переслідував одразу декілька цілей. І захистити активи, і оптимізувати податки в разі продажу, і приховати ім’я в нетрях острівних реєстрів.

Ані обіцянки перекрити офшори, ані публікація The Panama Papers не змусили Порошенка відмовитися від звички користуватися офшорами, яку він набув, будучи бізнесменом. Корпорацією Roshen продовжує володіти нідерландська компанія, а сам Порошенко наполягає, що так треба для передачі корпорації в сліпий траст.

Відповідно до документів, отриманих німецькою газетою Süddeutsche Zeitung і переданих мережам журналістів-розслідувачів ICIJ та OCCRP, у червні 2014 року, невдовзі після інавгурації Порошенка, юристи з української фірми Avellum, яка представляє інтереси президента, написали юристам фірми Appleby з Острову Мен наступного листа:

Справа надзвичайно делікатна. Ім’я клієнта — Петро Порошенко. Ми працюємо над реструктуризацією його кондитерського бізнесу (Roshen). Для отримання доступу до міжнародних ринків, ми збираємося збудувати нову холдингову компанію групи в Люксембурзі. Під ним буде голландський суб-холдинг, який володітиме всіма оперуючими компаніями. З податковими цілями над люксембурзькою компанією буде кіпрська фірма. Вона володітиме офшорною компанією — ми надаємо перевагу Британським Віргінським Островам, але Острів Мен також може підійти… Вона володітиме акціями й отримуватиме дивіденди. Продаж акцій у певний момент можливий (якщо інвестор запропонує хорошу ціну).

Юрист з Острова Мен Шон Доулінг відповів, що це треба обговорити. Ми попросили київського юриста Богдана Боровика перекласти зрозумілою мовою інформацію з листа юриста Avellum:

«Найпевніше, компанія в Нідерландах існує для того, щоб захистити свої інвестиції. Тобто якщо завтра якісь державні органи відберуть незаконно бізнес у цієї компанії, вона зможе себе захистити, звернувшись у суд через існування спеціальної угоди між Нідерландами й Україною щодо захисту іноземних інвестицій. Тобто, мета цієї компанії — захист інвестицій. Якщо бенефіціар завтра вже не буде при владі, а нова влада вирішить відібрати його бізнес, він судитиметься. Оці дві компанії зазвичай використовують через податки. Тому що в них є ліберальне законодавство щодо оподаткування. Приміром, тут сплачується зазвичай 0% на доходи компанії. Тобто, якщо ця компанія продасть кіпрську компанію з усім тим, що знизу, якомусь інвесторові, вона отримає чималий прибуток від продажу».

Отже, саме податкові цілі, про які пишуть юристи Порошенка на Острів Мен, були метою створення принаймні однієї з трьох компаній. Продаж Roshen — передвиборча обіцянка Порошенка — у листі згадується лише як опція.

«З тексту листа не випливає, що продаж був єдиною головною метою. Це була одна з можливостей на майбутнє. Коли створюється така структура, це може бути підготовкою до певних транзакцій. Або дійсно з продажу бізнесу, або для залучення інвестора, або для розширення бізнесу за межі України», — додає Богдан Боровик.

У Токіо президент пояснював створення офшорної структури, яка, зрештою, була збудована за описаним Avellum зразком, виключно потребою передати кондитерський бізнес у «сліпий траст».

«З цього листа не витікає, що метою чи якоюсь опцією був траст. Тобто слово «траст» узагалі не фігурує. (…) Чи потрібна вся ця структура для того, щоб передати в управління в сліпий траст? На мою думку — ні, не потрібна. Вона потрібна радше, якщо планується продаж. Тобто для оптимізації доходів від продажу. Для самого трасту вибудовувати ці три компанії я не бачу сенсу», — каже Боровик.

Andrew Willins, Appleby, BVI:

«Мене запитали, чи готові ми надати корпоративні послуги для компаній, підконтрольних новому президентові України»

Robert Woods, Director of Compliance Appleby, Cayman:

«Із сьогоднішніми заголовками «Президент України Петро Порошенко пообіцяв помститися проросійським сепаратистам, які збили літак із 49 військовими» ви можете одразу бачити репутаційні ризики від співпраці з ним. Хтозна, якою буде помста… На мою думку, це не вартує того, щоб ризикувати»

Gareth Thomas, Managing Director of Appleby Corporate Services, BVI:

«Деніз, чи можеш ти занести це до нашого журналу відхилених справ?»

Тобто Appleby не наважилися мати справу з Петром Порошенком, уважаючи це ризикованим. Пізніше, у серпні 2014-го, юристи з Avellum звернулися до Панамської фірми Mossack Fonseca, яка допомогла їм створити заплановану структуру, а відтак стала об’єктом викриттів проекту The Panama Papers.

Тепер, після публікації так званих «Райських документів», справжні наміри Петра Порошенка щодо створенні офшорної структури стали яснішими. Й вони дещо відрізняються від його публічних заяв.

Джерело: hromadske.ua

***

***

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ