Журналіст: екс-студент ЧНУ при владі вкрав не менше 400 млн.

0
733
Загрузка...

Колишній студент Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, перебуваючи на високій державній посаді, вкрав не менше 400 мільйонів гривень, – стверджує керівник проекту «Слідство.інфо» на «Громадському ТБ» Дмитро Гнап.

Мова про Владислава Каськіва, який свчого часу навчався на історичному факультеті ЧНУ (біографія – нижче). Екстрадований із Панами голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України (Держінвестпроект) 2010-2014 рр., можливо, дещо несподівано був звільнений прямо в залі суду за скромну заставу у сумі 160 тисяч гривень.

За інформацією Генпрокуратури, таке рішення було прийнято з огляду на те, що захист Каськіва надав суду довідку про повне відшкодування завданих державі збитків. «Враховуючи це, а також наявність у нього п’ятьох неповнолітніх дітей, суд постановив взяти його під варту терміном на два місяці з альтернативою внесення застави», – пояснила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

Серед найгучніших скандалів за участю Каськіва – підписана ним багатомільйона угода з… лижним інструктором (деталі – нижче). Хоча в тій історії не все так просто і однозначно.

Керівник проекту «Слідство.інфо» на «Громадському ТБ» Дмитро Гнап на своїй сторінці у Facebook в контексті новин про Каськіва стверджує, що екс-студент ЧНУ вкрав набагато більше грошей, ніж фігурує в офіційній площині: «Рубрика “Новини українських стартапів”. Генпрокуратура каже: Каськіввкрав 7 мільйонів гривень (270 тис. $) і всі вже повернув в бюджет.

Ми зробили кілька розслідувань по Каськіву. Підрахували, що він вкрав не менше 400 мільйонів гривень (50 мільйонів дол. за курсом на момент крадіжок.). Відтак маємо: 50 млн.долл. – 270 тис. дол = 49 млн. 730 тис. дол. чистого прибутку.

Прекрасний стартап. Але, оскільки, це все ж таки український стартап, то від залишку треба ще відняти комісію ГПУ. У Генпрокурора ж син одружився. Нова сім’я, стільки витрат, самі розумієте».

Нижче до вашої уваги скнадальні історії часів перебування Владислава Каськіва на високій державній посаді та біографічні дані.

26.04.2012 р. тодішній голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислав Каськів побував на Путильщині, де разом зі своїми підлеглими почав вивчати інвестиційний потенціал найвищої «плоскої» гори українських Карпат – Томнатік, яку, як зазначає SportBuk.com, буковинська влада з 2007 р. пропонує використовувати для будівництва бази олімпійської підготовки. Щоправда, до конкретних кроків в напрямку реалізації цього проекту справа не дійшла…

fakty.cv.ua

***

***

Скандали в Держнацпроекті

Гірськолижний курорт у Карпатах

Для проведення зимової олімпіади 2022 року у 2012 році Держагентство з інвестицій планувало створити гірськолижний курорт на Боржавському хребті. Держава повинна була побудувати інфраструктуру, а приватний інвестор – спортивно-туристичні об’єкти. Журналісти з’ясували, що землі, на яких планувалося створити курорт, належали двоюрідному брату Владислава Каськіва – Олександру Матківському. До того ж виявилося, що рідний брат глави Держагенства Олександр Каськів – засновник компанії ТОВ “БоржаваСкі”, яка володіє турбазою в с. Пилипець.

У приміщеннях, що належить братам Каськіва, пізніше провели обшук і вилучили з сейфа 1 млн гривень. Своїм рішенням суд заарештував ці кошти.

LNG-термінал

Ще один скандал, пов’язаний з ім’ям Каськіва – будівництво LNG-терміналу з іспанською компанією Gas Natural Fenosa. У листопаді 2012 року Україна в особі Каськіва нібито підписала з іспанською компанією Gas Natural SDG, SA угоду про співпрацю з будівництва LNG-терміналу. При цьому документ підписав Джорді Сарда Бонвехі, який, за даними ЗМІ, не працював у Gas Natural, а був комерційним представником і лижним інструктором.

Пізніше Gas Natural Fenosa повідомила, що не приймала рішення брати участь у консорціумі з будівництва LNG-терміналу, а підписант зазначеної угоди з іспанської сторони Бонвехі поставив свій підпис на власний розсуд і перевищив повноваження. Сам Бонвехі в інтерв’ю українським ЗМІ заявив, що Каськів його підставив, видавши меморандум про наміри за затверджений контракт.

Повітряний експрес

Ще один проект Держінвестпроекту вартістю 372 млн грн – будівництво Повітряного експресу, який мав зв’язати аеропорт Бориспіль з Києвом. У 2013 році Експортно-імпортний банк Китаю відкрив кредитну лінію для будівництва, але воно так і не почалося. Правоохоронці з’ясували, що в рамках цього проекту земля купувалася за завищеною вартістю, а також розміщувалися кошти на рахунках підприємства, яке має ознаки фіктивності, та збанкрутілого банку.

Звинувачення і підозри

Після звільнення в березні 2014 року Каськів, за інформацією журналістів, продовжував проводити наради і впливати на діяльність агентства. Пізніше стало відомо, що він виїхав в Австрію.

Усього, за інформацією МВС, Каськів та його відомство завдали збитків державі на суму близько 2 млрд грн. 255 млн грн він вивів на латвійські рахунки кіпрських компаній. Також ім’я Каськіва спливло під час розслідування провадження щодо махінацій у компанії Ostchem.

Сам Каськів усі звинувачення відкидає, заявляючи, що, будучи головою Держнацпроекту, жодної копійки не витратив не за призначенням. Він зазначав, що в цілому бюджет агентства за роки його існування становив близько 1 млрд грн.

Дружба з Мельничуком

ЗМІ писали про зв’язки Каськіва з першим комбатом “Айдара”, нардепом Сергієм Мельничуком, якого звинувачують у створенні злочинного угруповання. У Каськіва нібито вилучили автомат Калашникова із записаним на Мельничука номером, екс-глава Держнацпроекту усе це заперечував.

Також у мережі з’являлися знімки листування Каськіва і Мельничука, у якому вони вирішували якісь питання. Екс-комбат “Айдара” пояснював, що Каськів – його товариш і волонтер, який приїжджає в зону АТО.
У травні 2015 року нардеп Сергій Лещенко повідомив, що Каськів працевлаштувався в Австрії і є директором місцевої фірми Ozario Holdings GmbH. За його словами, працевлаштування дозволить Каськіву легально залишитися в Австрії.

“Як випливає з виписки, наданої комерційним судом Австрії, Каськів від 24 лютого 2015 року і до цих пір числиться директором австрійської фірми Ozario Holdings GmbH. Офіційно власником віденської компанії є офшор з Британських Віргінських островів. Але, за моєю інформацією, відношення до компанії має угруповання Фірташа-Льовочкіна”, – повідомив Лещенко.

У січні 2016 Каськіва разом з низкою інших чиновників часів Януковича позбавили диппаспорта.

Панамські хроніки

18 серпня 2016 року Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив про затримання Каськіва в Панамі. Через деякий час в Генпрокуратурі заявили, що передали в МЗС документи на екстрадицію Каськіва.

У свою чергу, Каськів заявив, що його не затримували і не заарештовували. Також він сказав, що на нього також немає картки Інтерполу. У ГПУ ж заявили, що Каськів все таки знаходиться в базі розшуку Інтерполу і був “зупинений на кордоні з Коста-Рікою після того, як 17 серпня 2016 йому було відмовлено у в’їзді в останню”.

8 вересня стало відомо, що Панама дозволила тимчасовий арешт Каськіва, і протягом 48 годин після затримання відбудеться судове слухання його справи.

“У ході засідання буде з’ясовано, ми йдемо за так званою скороченою процедурою, в разі добровільної згоди Каськіва на видачу в Україну, тоді його видадуть протягом 30 діб. У разі ухилення, буде застосована подовжена процедура, йому буде надано 60 днів для надання контраргументів панамським владі “, – зазначив заступник генпрокурора України Євген Єнін.

Однак Каськів попросив у Панами політичного притулку і його екстрадиція за скороченою процедурою стала неможливою.

У березні 2017 року Панама офіційно відмовила українському екс-чиновнику у статусі політичного біженця, після чого в Україні заговорили про екстрадицію Каськіва в найближчі місяці.

(дані ua.112.ua)

***

***

***

Біографія

Владисла́в Володи́мирович Ка́ськів (нар. 1 грудня 1973, смт. Мельниця-Подільська, Борщівського району Тернопільської області) — український політик. Народний депутат України 6-го скликання, член фракції Блоку «Наша Україна — Народна самооборона». У 2010—2014 був головою Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України.

Освіта
У 1990—1991 роках навчався в Малому університеті Державного університету ім. Федьковича (Чернівці). 1991 року вступив на історичний факультет Університету ім. Федьковича. З 2004 року продовжив навчання в Педагогічному університеті ім. Драгоманова на історичному факультеті та отримав диплом спеціаліста 2006 року.

2007—2010 навчався в Національній академії державного управління при Президентові України на факультеті вищих керівних кадрів за спеціальністю «Управління суспільним розвитком». В лютому 2010 року захистив магістерську роботу на тему «Принципи та етапи реформування у сфері державного управління» та отримав диплом магістра управління суспільним розвитком.

Діяльність
Народний депутат України 6-го скликання з 11.2007 від блоку «Наша Україна – Народна самооборона», № 31 в списку. На час виборів: голова правління громадської організації «Інститут політичного розвитку», член ГП «Пора».

У березні 2006 кандидат у народні депутати України від Громадянського блоку «ПОРА-ПРП», № 3 в списку. На час виборів: голова Політради ГП «Пора».

Професійну діяльність розпочав у 1990 році позаштатним кореспондентом газети «Молодий Буковинець». 1992 — голова Буковинського студентського братства. 1994 — член Національного комітету молодіжних організацій. 1993—1994 — заступник директора голова Фонду розвитку Центрального союзу українського студентства. 1995 — голова організаційного комітету Конгресу молодих реформаторів Центральної та Східної Європи. 1994—1997 — координатор програм Міжнародного фонду «Відродження». 1997 — організатор Школи молодих політиків.

1997—1999 — голова Центру розвитку комунікацій. 2000 — співзасновник та член правління асоціації «Україна — розвиток через Інтернет». 2000—2001 — позаштатний радник Міністра економіки України. 2001 — член контактної групи Світового банку. 1999—2004 — координатор коаліції громадських організацій України «Свобода вибору» (понад 256 організацій). З 20 квітня по грудень 2005 року — штатний Радник Президента України.

З 2005 року — член Громадянської партії «ПОРА», голова політради.
2005—2009 рік член Наглядової Ради Міжнародного центру перспективних досліджень.
13 грудня 2005 року очолив політраду Громадянського блоку «ПОРА» — ПРП.
З 27 грудня 2005 року по 9 жовтня 2006 року — позаштатний Радник Президента.
З квітня 2007 року — голова правління Громадської організації «Інститут політичного розвитку».
З 23 листопада 2007 року народний депутат України VI скликання.
З 27 грудня 2007 року голова підкомітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.
2008—2010 рік член колегії Міністерства культури і туризму України.
З січня 2009 року член Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва.
2009—2010 рік Радник Прем’єр-міністра України з питань іноземних інвестицій.
З червня 2010 року голова підкомітету з питань інвестицій та розвитку Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва.
З липня 2010 позаштатний Радник Міністра палива і енергетики України.
З серпня 2010 голова Робочої групи «Національні проекти» Комітету з економічних реформ при Президентові України. 27 вересня 2010 року увійшов до складу Комітету з економічних реформ. З 21 грудня 2010 року призначений керівником напрямку реформ «Впровадження національних проектів»
З 23 грудня 2010 по 15 березня 2014 був головою Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України.
25 березня 2016 року Національна поліція України оголосила в розшук колишнього голову Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва.
18 серпня 2016 року був затриманий у Панамі. 21 серпня 2016 року Генеральна прокуратура України направила запит про екстрадицію в Україну із Панами Владислава Каськіва. 8 вересня заступник генерального прокурора України Євген Єнін повідомив, що Інтерпол офіційно підтвердив інформацію про затримання Каськіва[7]. 9 вересня суд у Панамі застосував до Владислава Каськіва запобіжний захід у вигляді арешту на 40 діб. 3 жовтня 2016 року заступник генерального прокурора України Євген Єнін повідомив, що Владислав Каськів, затриманий у Панамі, вніс заставу у 600 тисяч доларів і був звільнений.

30 березня 2017 року заступник генерального прокурора України Євген Єнін повідомив, що влада Панами відмовилися надати Каськіву політичний притулок.

1 листопада 2017 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що Владислава Каськіва екстрадували з Панами в Україну. У той же день Печерський районний суд Києва відпустив Каськіва під заставу у розмірі 160 тис. гривень та зобов’язав здати всі закордонні паспорти.

Праці
«Антикорупційні стратегії для країн з перехідною економікою»,
методологія «Регіональне антикорупційне опитування» (2001).

Нагороди
Золота медаль Уряду Словаччини за міжнародний внесок у розвиток демократії (02.2005). Нагорода за досягнення від Фундації Глейтсмана (12.2004, США). Пам’ятний знак «Видатному учаснику помаранчевої революції».

Сім’я
З 1996 р. був одружений з Оленою Ганцяк-Каськів, у них спільний син Максим (1996 р.н.), пізніше розлучилися, але підтримують тісні стосунки. Сьогодні Олена часто користується лише дівочим прізвищем — Ганцяк.

2008 р. став батьком вдруге — доньку Христину народила журналістка Тетяна Даниленко. Тетяна і Владислав планували узаконити свій роман, однак майже перед самим весіллям пара розійшлась. (Відомості про інших дітей не вдалося знайти)

Використані дані uk.wikipedia.org.

***

Каськіва затримали у Панамі, у іншого екс-чернівецького міністра – сенсаційний обшук

***

Про «чернівецький клан» і пов’язані з цим перспективи для Буковини

***

***

***

Голова Держінвестпроекту Владислав Каськів вивчає інвестиційний потенціал «олімпійської» гори…

***

«З подачі» Гешка на базі «Заросляк» постелять легкоатлетичну доріжку

***

Іван Гешко: Краща гірська база – «Заросляк», а має бути на Буковині на 1580 м н.р.м.

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ