Із зони бойових дій – на ремонт військової частини у Чернівцях (відео)

0
401
Загрузка...

Понад 300 військовослужбовців повернулись із зони бойових дій до Чернівців. Іх зустріли з квітами, обіймами та словами вдячності.

Поки учасники бойових дій будуть відновлюватися, попутно братимуть участь і у відновленні військової частини у Садгорі (де свого часу базувався 301 мотострілецький полк). Ту саму, яку свого часу почали відновлювати місцеві активісти і волонтери.

***

***

А в Чернівцях волонтери відновлюють військову частину. Свого часу там базувався 301 мотострілецький полк.

Однак, після реформ у галузі оборони, – із колись зразкових казарм залишились руїни. Про допомогу армії – у наступному сюжеті.

Відновити занедбану військову частину запропонували матері та дружини солдатів-учасників АТО. Кілька місяців жінки оббивали пороги чиновницьких кабінетів і навіть звернулися до Міністерства оборони. Зрештою, їм таки дозволили прибрати територію частини.

“На території Чернівецької області було дуже багато таких військових об’єктів, в тому числі і цей. І воно прийшло в негідність, воно прийшло в те, що заростає, будинки розвалюються, будинки затікають”, – говорить Юрій Бурега, голова Садгірської райради в місті Чернівці.

Підтримали жінок й місцеві жителі. З граблями та пилками – прийшли на “військовий суботник”. Поки одні викорчовують чагарники, інші – збирають опале листя та непотріб, якого за роки назбиралося чимало. Чернівчанин Дмитро Сірман із собою прихопив сокиру – зрізатиме сухі дерева.

“Ми віримо і надіємось на те, що незабаром сюди прийдуть військові. Щоб вони не займались такими справами, їхня справа військова – тренуватися, служити”, – говорить Дмитро Сірман, житель Чернівців.

У цих трухлявих будівлях та хащах – важко упізнати колись зразкову частину. Місцеві розповідають: військові формування тут дислокувалися ще з австрійських часів.

“Тут будівлі казарми, де жили військові. Це будівлі господарські, це бокси для техніки військової. Тобто, вона, практично, повністю пристосована для військових”, – говорить ЮрійБурега, голова Садгірської райради в місті Чернівці.

Однак, коли розпочнеться ремонт самих будівель – поки що невідомо. Військові чекають вказівок зі столиці. І грошей.

“Рішення приймається в Генеральному штабі, в Міністерстві оборони, виходячи із фінансового ресурсу, економічного ресурсу. Уже буде остаточний кошторис складатися і вживатись, відповідно, заходи. В тому числі і відновлювальні роботи”, – говорить Віталій Чурай, Чернівецький обласний військовий комісар.

І солдати, і місцеві жителі погоджуються: ця військова частина могла б стати гарною альтернативою іншим тренувальним базам.

Адже зараз військові Буковини, переважно, тренуються на Львівщині чи інших полігонах області. А буде своя частина – відповідно, і рівень підготовки мобілізованих покращиться.

Алла Матюшок, Ольга Паламарюк, Ігор Ріга, новини, телеканал “Інтер”

1.02.2015 р.

***

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ