Для чого «головна освітянка краю» через ЗНО принижує вчителів?..

1
737
Загрузка...

«На Буковині кожен третій вчитель склав ЗНО на трійку», «На Буковині вчителі склали ЗНО 80% не вступили б до ВНЗ…», «На Буковині вчителі склали ЗНО…», «вчитель-двієчник», «вчитель-трієчник», – цитують мас-медіа слова Оксани Палійчук, директора Департаменту освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації.

 

Для чого «головна освітянка краю» влаштувала акцію з приниження та дискредитації буковинських педагогів? Навіщо Оксана Михайлівна взялась нищити авторитет учителів Буковини, запровадивши власний, ніким в Міністерстві освіти і науки України не погоджений, експеримент проходження ЗНО учителями в онлайн режимі без інструктажу та апробації роботи, за чужим комп’ютером, з метою унеможливити отримати об’єктивний результат?.. Як розуміти її прес-конференцію, на якій були оприлюднені нібито анонімні результати тестування, з акцентом на приниження: 4 педагоги склали тести на нуль, 5 учителів отримали від 1 до 3 балів, і лише 56 – на відмінно, від 10 до 12 балів. Але, мабуть, треба знати директору Департаменту освіти і науки, що «нуль» фактично отримати неможливо за критеріями сучасного оцінювання…

Коментарі, які нею розповсюджені через мас медіа, залишили брудний відбиток на репутації кожного Буковинського Учителя!

«Вона нас всіх занурила в багнюку!», «Як очільник області також педагог може своїх же і принижувати, не захищати, так низько опускати, не бути другом для вчителя…..», «Дуже прикро, що над нами педагогами з великим досвідом, стажем роботи Палійчук О.М. проводить незаконні, непередбачені ніякими нормативними документами тестування для вчителів» – коментують педагоги.

Учителі довго мовчали, бо тактика нападу Оксани Михайлівни розроблена: приїжджає в школу, шукає негатив, потім популяризує як великий психолог (кандидат психологічних наук) і як можновладець, якому вдається зловживати своїм службовим становищем. Учителі попадають в лікарні (знають всі про м. Вашківці – учитель без плану)… Тепер ось такий непоправимий сором переживають Учителі Буковини.

Хочеться відзначити, що саме математики першими взяли участь у анонімному тестуванні. Далі тестувалися всі інші слухачі курсів при ІППОЧО, бо виявляється, що інститут відповідає, згідно з наказом Департаменту, за так звану доставку. Цікаво, що в розкладі курсів цього тестування немає.

Час пройшов, учительська спільнота обговорила процедуру проведення такого тестування майже у кожному навчальному закладі між собою, яка не витримує критики: не демонструють як треба, не дають інформацію про загальну кількість завдань, не має інструктажу. Просто сідаєш за чужий комп’ютер, поки вивчив ситуацію: завдання розміщені не за рівнем складності, умова, рисунок і бланк відповідей – на різних сторінках, розірване саме завдання на частини, а тут – час закінчився і ти отримав – 60%. Не спиш, згризаєшся, а питається за що? За нерозумні поступки зверхнього відношення до вчителя як керівника.

Люди мовчали, бо обманювали нас, що анонімно, а оприлюднення – заперечує анонімність. Ніхто не думав, що їх очільниця просто так використовує для свого популізму.

Після очної зустрічі з головною освітянкою області вчителі зазначили:

-Учителів Буковини не люблять, не поважають і не збираються думати про методи стимулу до роботи.

-НАС НЕ ЧУЛИ!

-Нам майже 2 години розказували, що це нічого страшного…

-Важко повірити, що кожний третій педагог трієчник.

-ЗМІ так написали самі, за словами О. Палійчук: «Невже?»

-Ми не «експериментальні миші». Ми – люди! Ми маємо право гідності і хочемо захистити себе і всіх педагогів буковинського краю.

-Дане питання треба глибше вивчити та обговорити зі всіма керівниками області узгодити у правовому полі.

-Провести «референдум», щоб вивчити думку вчителів.

-ЗНО не мірило роботи вчителя, а вступна компанія.

-За такими результатами не можна судити про роботу вчителя та його фаховий рівень.

-Таке ЗНО – має бути добровільним.

-Є тести за всі попередні роки, тому взагалі нема потреби їх проводити, бо кожний учитель може його пройти вдома у набагато кращих умовах. Зрештою, їх можна напам’ять вивчити. Це що фаховий рівень учителя?

-Образили всіх вчителів Буковини, без розбору, і де лише можна було: у пресі, по телебаченню, особливо – в інтернеті.

-Потрібно підіймати авторитет учителя, а не опускати його.

-Дуже принизили вчителів, які викладають у школах із румунською мовою навчання.

-Я працюю в основній школі впродовж довгих років. Працювала не за фахом. Як я можу здати ЗНО за 11 клас? Чи мені треба не готуватися до уроків?

-Образливо, що вчителів незаконно звинуватили в їхній некомпетентності.

-Перевірка «такого ЗНО» не дає об’єктивної оцінки.

-Шкода, що завдяки висновків преси втрачено вчительський авторитет на Буковині, а директор Департаменту цього не визнає.

-Проходження ЗНО, за допомогою комп’ютерної техніки, спотворює об’єктивні результати.

-Думка директора департаменту, при спілкуванні з нами,– не змінилася. Залишається вчителям об’єднуватися і шукати шлях до вирішення проблеми.

-Безліч разів перездавати. Це що дуже велика допомога вчителю.

-Це не форма навчання і не для курсів підвищення кваліфікації, тому ніяк не впливає на фахову майстерність та вміння навчати.

-Такий «експеримент» не вдався, бо проти такого використання ЗНО для вчителів навіть сам директор УЦОЯО.

-Якщо МОНУ підготує сертифікацію, то я буду у правому полі її проходити.

Думка вчителів: «… ми відмовляємося від НЕПРАВОМІРНОГО, НЕЗАКОННОГО  тестування. Не маємо бажання його складати й восени  через те, що вважаємо:

порушена нормативно-правова база  через тестування за інструментом ЗНО (див. правовий висновок юридичного відділу ЦК профспілки від 24.04.2017 № 02-8/214);

принижено нашу гідність на весь світ (див ua: ПЕРШИЙ; 24 канал; osvita.ua; Буковинська Правда; facebook та інші).

Слухачі курсів підвищення кваліфікації вчителів при Інституті післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області, які відмовилися від чергової спроби їх тестувати, звернулися до голови комісії питань освіти, науки, культури, спорту та молодіжної політики Чернівецької обласної ради Івана Гешка з проханням допомогти захистити честь і гідність буковинських вчителів… Його коментар щодо цієї скандальної ситуації читайте згодом.

P.S.: Маленький приклад для тих, хто підхопив хвилю принизливих висловловлювань на адресу буковинських педагогів і, зокрема, пишуть у своїх коментарях, мовляв, чому можуть навчити ці вчителі, якщо самі не можуть нормально тести здати… Якраз в контексті згаданого вище керівника профільної комісії обласної ради, до якого звернулись педагоги. Так ось тренер Івана Гешка – Георгій Миронюк сам був спортсменом скромного рівня, бігав середні дистанції десь в районі І розряду, але це не завадило йому підготувати заслуженого майстра спорту, чемпіона Європи та світу (Іван Гешко), рекордсмена СРСР (Олег Шиман), багаторазового чемпіона України (Володимир Ковалик) і т.д. За аналогією з «тестовою проблемою», яка набуває резонансу, наставник Гешка, напевно, так само міг би бути серед тих «двієчників» і «трієчників» за версією директора Департаменту освіти і науки. Проте не слід плутати ці тести з педагогічною майстерністю, вмінням сконцентрувати увагу на найважливішому і допомагати учням «зн7аходити себе» і досягати успіхів…

fakty.cv.ua

***

***

80% буковинських вчителів не змогли успішно скласти ЗНО

На Буковині, кожен третій вчитель склав тест ЗНО на 6-7 балів. У місцевому департаменті освіти таким результатом шоковані.

Марія Кузнецова вже 15 років працює вчителем української мови та літератури у столичній гімназії. До ЗНО підготувала десять випускних класів. Тож, учнівські тести складає без помилок.

Вчителька математики чернівецького ліцею – Жанна Шакун теж склала ЗНО. Щоправда, перевірити знання її змусили місцеві чиновники.

Я відчула себе ученицею. Перше враження було, що нічого не знаю, не пам’ятаю жодної формули, нічого не можу розв’язати,
– сказала вчитель математики Чернівецького багатопрофільного ліцею №4 Жанна Шакун.

Однак, хвилювалася вчителька даремно.

Склала його на 12 балів, допустилась двох помилок. Потім аналізувала – мені трапилось складне завдання, я його залишила і забула,
– розповіла вчитель математики Чернівецького багатопрофільного ліцею №4 Жанна Шакун

Таких, як вона – одиниці. Впродовж трьох місяців ЗНО на Чернівеччині пройшли понад три сотні вчителів. Майже кожен третій здав його на 3.

60% – це вчителі вищої категорії. З них майже 30% склали на бали початкового та середнього рівня, тобто, це рівень за 5-бальною системою на “трійку”. У нас, на жаль, були 4 педагоги , які склали на “нуль”,
– заявила керівник департаменту освіти та науки Чернівецької ОДА Оксана Палійчук.

Побачивши такі низькі результати, чернівецькі чиновники вирішили вже з осені зробити тестування обов’язковим для всіх вчителів області. Мовляв – це стане мотивацією для них. Як каратимуть за погані оцінки, поки що не кажуть.

А от екс-директор центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук запевняє: так вчительські знання перевіряти непрофесійно.

Виправдовує вчителів і головна освітянка країни. Педагогам Лілія Гріневич радить змінити підхід до викладання. Щоб передати знання треба, перш за все, розуміти своїх учнів.

Автор: Інна Єкімова24tv.ua

***

А це “інший бік медалі” – про ЗНО вустами учнів:

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ