Перевірка прозорості благодійників

0
159
Загрузка...

За даними Держкомстату, 18 802 благодійних організацій було зареєстровано станом на 1 серпня 2019 року. Та скільки з них реально ведуть діяльність?

Бути прозорими та підзвітними – це рішення. Давайте спершу визначимо, що таке «прозорість» і «підзвітність»? Ми пояснюємо так:

  • Підзвітність – це бажання або обов’язок БО повідомляти своїх стейкхолдерів про усі свої дії
  • Прозорість – це бажання або обов’язок БО оприлюднювати звітну інформацію про свою діяльність

Підзвітні та прозорі БО більш схильні вчиняти гідно, вчитися на своїх помилках, бо цим вони повідомляють донорам: «Ми заслуговуємо на довіру, ми гідні подальшої підтримки та співпраці». Такі організації найчастіше впроваджують кращі практики управління, працюють над підтримкою якнайкращої комунікації з донором та громадськістю, і саме такі організації найрідше потрапляють у неетичні, незручні чи безвідповідальні ситуації.

Усі ці кроки знижують ризик того, що такі БО використають благодійні активи не за призначенням, чого не можна сказати про БО, котрі цих кроків уникають.

Коли ми перевіряємо анкети учасників Національного рейтингу благодійників, в першу чергу звертаємо увагу на такі три моменти:

  1. Чи є у організації статутні документи?
  2. Чи має фонд статус неприбутковості?
  3. Чи подає організація звіт до податкової?

Побачити базу уже перевірених – прозорих та підзвітних українських благодійних фондів можна на Карті благодійності https://ufb.org.ua/rating/blago-map

Тут же можна дізнатися як позначити свій фонд на Карті https://ufb.org.ua/rating/

campaign-creators-pypeCEaJeZY-unsplashЩо робити для розвитку культури благодійності?

Ринок благодійності в Україні досить юний: він уже пройшов пубертатний період, але йому ще далеко до дорослості. Це означає, що сьогодні благодійників дуже багато, пошукачів благодійної допомоги ще більше, ми маємо чудові ініціативи, безпрецедентні проекти, потужні партнерства. Потенціал пульсує! Але відсутня система. Ми, тут в УФБ, називаємо цю систему «культура благодійності».

У 2013 році ми провели перший в країні Національний рейтинг благодійників. Ці 6 років для української благодійності – значний відрізок часу, тоді, як за кордоном історія зовсім інша.

А як у них?

У США надзвичайно сильно розвинена культура звітності та прозорості: БО навіть публікують свої звіти у місцевих газетах перед Різдвяними святами.

the_times.750

Photo credit http://en.kiosko.net/uk/2010-12-01/np/the_times.html

navig

Одна з найбільших організацій, які проводять моніторинг БО, Charity Navigator працює уже 17 років і містить інформацію про більш, ніж 9000 благодійних фондів. Їхній сайт відвідують 11 мільйонів людей щорічно, щоб знайти інформацію про діяльність БО. https://www.charitynavigator.org/

Charity Navigator щороку проводить рейтинг БО по різних критеріях, найголовнішим є прозорість у фінансуванні.

logo

Організація Give Well складає щорічний список “найкращих” БО, тобто таких, що є найбільш прозорими у фінансуванні, фандрейзингу і зарплатах.

“Ми публікуємо поглиблені огляди, які описують те, що ми знаємо про діяльність  благодійників, послужний список, економічну ефективність, потреби у фінансуванні,  сильні та слабкі сторони. Ці огляди містять всі матеріали, передані на благодійність, за винятком тих, які благодійні організації вважають конфіденційними”.

Ізраїльська організація NGO Monitor публікує дослідження та незалежний аналіз про НУО, їхніх стейкхолдерів, насамперед у контексті арабо-ізраїльського конфлікту.

Мають список усіх перевірених ними БО на сайті (https://www.ngo-monitor.org/ngos/). Кожен звіт має інформацію про фінансування з посиланнями на гранти і т д; діяльність у хронологічному порядку; список нелегальних дій з точки зору Ізраїлю (якщо такі є) чи залучення до руху бойкоту, та санкцій (англійською – BDS); партнери і табличку з отриманими пожертвами.

Приклад таблиці з пожертвами

таблиця

Холодний розрахунок, чи щось більше?

Аналіз, цифри, графіки, таблиці – це інструменти, без яких ми не викуємо сталу благодійність в Україні. Бази та рейтингування – вкрай корисні ресурси, як для благодійників, так і для людей, які відчайдушно шукають допомоги.

Проте не варто зводити увесь сектор виключно до фактів та формул. Благодійність – це, насамперед, мотивація допомогти, добра ідея, усвідомлення власної ролі.

Сектор обов’язково буде ефективним і сталим, якщо вчинками керуватимуть любов і системність.

Нижче перелік найбільших організацій, котрі проводять моніторинг благодійних організацій:

1. Організація: BBB Give.org

Країна: CША

Вебсайт: http://www.give.org/

Чим займаються: Мають зібрані звіти декількох сотень БО в США – http://www.give.org/charity-reviews/national/, включаючи фінансування, фандрейзинг і ефективність.

2. Організація: Charity Watch

Країна: CША

Вебсайт: https://www.charitywatch.org/top-rated-charities

Чим займаються: CharityWatch, раніше відомий як Американський інститут філантропії, є 501 неприбутковою організацією в Чикаго, яка надає інформацію про фінансову ефективність, підзвітність, управління та збір коштів благодійних організацій. Мають рейтингові списки і пояснення рейтингів.

3. Організація: Charity Navigator

Країна: CША

Вебсайт: https://www.charitynavigator.org/

Чим займаються: Найбільший незалежний оцінювач благодійності в Америці; щороку роблять рейтинг БО по різних критеріях, найголовнішим є прозорість у фінансуванні.

4. Організація: Consumer Reports

Країна: CША

Вебсайт: https://www.consumerreports.org/charities/best-charities-for-your-donations/

Чим займаються: Consumer Reports – неприбуткова організація, яка займається неупередженим тестуванням продуктів, журналістськими розслідуваннями, дослідженнями, орієнтованими на споживачів, громадською освітою та захистом прав споживачів.

У прикріпленій статті вони оцінюють популярні благодійні організації від низьких до високих на основі того, скільки грошей люди отримують.

5. Організація: Give Well

Країна: CША

Вебсайт:https://www.givewell.org/charities/top-charities

Чим займаються: Щороку роблять список “найкращих” БО, тобто таких, що є найбільш прозорими у фінансуванні, фандрейзингу і раз. платах.

6. Організація: Global Reporting (GRI)

Проект – ​NGO Sector Supplement

Країна: Створено міжнародними організаціями, включаючи ООН

Чим займаються: У травні 2010 року GRI запустила NGO Sector Supplement щоб дозволити БО краще звітувати про свою прозорість та стабільність, надаючи їм можливість обмінюватися інформацією зі своїми зацікавленими сторонами. Створили власний шаблон для звітування БО, який включає 18 індикаторів, які були визначені найбільш релевантними для сектору.

7. Організація: Guide Star

Країна: міжнародна організація

Вебсайт: https://learn.guidestar.org/update-nonprofit-report?search=false

Чим займаються: створюють профайли БО з докладними звітами про кожну.

8. Організація: NGO Monitor

Країна: Ізраїль

Вебсайт: https://www.ngo-monitor.org/

Чим займаються: публікують дослідження на основі фактів та незалежний аналіз про неурядові організації (БО), їхніх спонсорів та інших зацікавлених сторін, насамперед у контексті арабо-ізраїльського конфлікту.

Мають список усіх перевірених ними БО на сайті.

9. Організація: The Charity Commission for England and Wales

Країна: Великобританія

Вебсайт: https://www.gov.uk/government/organisations/charity-commission

Чим займаються: не міністерський урядовий департамент, який регулює зареєстровані благодійні організації в Англії та Уельсі і підтримує Центральний реєстр благодійних організацій.

10. Організація: Transparency International – the global coalition against corruption

Чим займаються: боротьба з корупцією.

Країна: Створено міжнародними організаціями

Мають багато досліджень та проектів про прозорість БО:

Додано: Юлія Гаврилюк

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ