Мер проти депутатів: Хто і чому бореться за чи проти нових тролейбусів?

0
338
Загрузка...

Після того, як депутати не підтримали ініціативу щодо нового єврокредиту (8 млн. євро), цього разу на придбання тролейбусів, мер Чернівців Олексій Каспрук звинуватив депутатів у злочині проти чернівчан, пригрозивши достроковим розпуском ради. У свою чергу, не забарилась і дотепна депутатська відповідь, в якій, зокрема, є прозорий натяк на сотні тисяч євро для «своїх» консультантів, які сховані у тих кредитах…

Міський голова Олексій Каспрук після сесії 22.12.16 звернувся до громади:

«Шановні чернівчани! Сьогодні депутати Чернівецької міської ради провалили проект модернізації електротранспорту у Чернівцях, таким чином відмовившись від можливості випустити на чернівецькі вулиці 50 нових тролейбусів. Це вкрай необхідно, аби зняти напругу у місті з графіком руху тролейбусів, з якістю надання послуг тощо.

Розумію, що більшості депутатів проблема електротранспорту у Чернівцях не цікава, адже вони їздять на своїх джипах і не думають про проблеми пересічних людей.

Зважаючи на те, у якому стані зараз тролейбусне управління, усвідомлюю, що у наступний рік ми увійдемо із ще гіршими показниками, в тому числі і по кількості тролейбусів, які вийдуть на чернівецькі вулиці. Майже весь парк управління зношений, більшості машин понад 30 років. Цьогорічна спроба придбати вживані тролейбуси не дала належного ефекту, бо з 26 очікуваних машин вдалося придбати лише частину.

Неголосування за проект модернізації електротранспорту у цьому році позбавить Чернівці можливості отримати грант у 30 мільйонів гривень на закупівлю нового транспорту. Такою є ціна популізму і того, що зараз відбувається в міській раді. Вважаю це злочином проти чернівчан.

Закликаю городян прийти на позачергову сесію, на якій буду повторно вносити це питання на розгляд депутатського корпусу для того, щоби у Чернівцях все ж таки був екологічно чистий сучасний електротранспорт.

Більшість депутатів з політичних мотивів не хочуть за це голосувати. Тому в наступному році, коли стане питання про банкрутство тролейбусного управління, яке зможе випустити на маршрути лише декілька десятків машин, буду ставити питання про достроковий розпуск міської ради. Так далі продовжуватись не може, це злочин проти чернівчан, громади міста.

Вчора було засідання виконавчого комітету, перед цим була зустріч з керівниками всіх фракцій, де це питання було погоджено. Після цього члени виконавчого комітету, які, до речі, представляють всі політичні сили, представлені в міській раді, одноголосно схвалили проект оновлення електротранспорту.

Сьогоднішнє голосування на сесії показало, що більшість депутатів готові працювати проти чернівчан, проти міста за принципом «Чим гірше, тим краще».

Для прикладу, в Одесі вже відбувся тендер, проведена закупівля нових тролейбусів, виконавчі комітети та міські ради Івано-Франківська, Кременчука підтвердили, що вони закуповують нові тролейбуси. Львів, Житомир, Вінниця, Київ, Харків і багато інших міст працюють за цією програмою. Тому вони матимуть нові тролейбуси, а ми будемо їздити на тих, що ламаються і небезпечні для перевезення пасажирів.

Чернівчани, робіть висновки!»

Цікаво відповіла меру депутат Аліна Олевич:161223-olevych-trolik-foto-fakty-cv-ua

«Моя відповідь міському голові. Так, я користуюся громадським транспортом постійно, їжджу маршрутками і тролейбусами, і джипу, як і іншого автомобіля, не маю. Але я голосувала ПРОТИ кредиту у 8 мільйонів євро, бо:
– такі важливі для Чернівців рішення, як чергові боргові зобов’язання, не приймаються “з коліна”. Інформацію про позику ми отримали ввечері напередодні дня голосування. Це вже стало традицією – “проштовхувати” питання кредитів, коли ніхто не ознайомився з документами, розрахунками, умовами. А потім, коли неугодні меру депутати не підтримують чергові мільйонні “реформи”, даючи коментарі, спотворювати справжні причини неголосування та озвучувати вигідну версію;
– за весь період позики ми переплатимо 3,8 млн. євро;
-поки чітко не відомо, з яких грошей ми віддаватимемо борг;
– ціну проїзду доведеться збільшити до 5 гривень
-враховуючи попередньо взяті кредити (на запровадження енергоефективності в бюджетних установах “НЕФКО” – 5 млн. євро, на модернізацію «Чернівціводоканалу» – 17 млн. євро та «Чернівцітеплокомуненерго» – 10 млн. євро), ніхто не прораховував, яким буде в наступні роки піковий фінансовий тягар на бюджет;
– нинішнього року у нас не буде освоєно сотні мільйонів гривень;
– у грантовій частині, яка є доповненням до кредиту – така собі наживка: зазвичай закладають сотні тисяч євро для консультантів та супроводжувачів проекту;
– незрозуміла ситуація з 300 тролейбусами, які обіцяв міський голова привезти з Румунії.
У 2016 ми виділили 24 млн. гривень на закупівлю тролейбусів. За попередніми домовленостями це орієнтовно 12 машин, деякі вже курсують містом. Наступного року робота у цьому напрямку обов’язково продовжиться! Проблема існує, але її потрібно вирішувати не ціною добробуту наших дітей. Фактично, нам пропонували взяти мільйонну позику, щоб “хтось” міг повісити собі “чергову медаль” і заробити сотні тисяч євро, як консультант».

Звернення мера – чудове для геть заполітизованих чернівчан, які переконані, що все, що каже мер, то є «істина в останній інстанції», а хто виступає проти – це «вороги народу». Але чому ж очільник міста знову не показує і не розказує про деталі, про умови, на яких збирається брати черговий немалий єврокредит? Добре, саме звернення, припустимо, не хотів обтяжувати цими цифрами і деталями. Але ж можна було б «розжувати» ті всі деталі у відповідному матеріалі там же на сайті міської ради, і на нього зробити гіперпосилання прямо у тексті або під зверненням мера?..

Відповідь депутата Аліни Олевич, у свою чергу, містить конкретику. Звісно, не всі важливі деталі тих кредитів там є. Але, на жаль, багато деталей, напевно, і від депутатів приховують (принаймні, опитані «народні обранці» зазначають, що самі не можуть випитати ті деталі). Проте навіть з оприлюднених п. Аліною даних можна зробити висновки, що і цей, тролейбусний, єврокредит теж виглядає «лобістським», «таємничим» і достатньо сумнівним…

Може мер (або його помічники-радники) продовжити публічну дискусію з Аліною Олевич «мовою аргументів і фактів», а не «політичними штампами»?! Дуже хотілось побачити саме таке продовження – з оприлюдненням деталей єврокредитів і фаховими поясненнями, чому громаді вигідно буде взяти той чи інший єврокредит і чому без них обійтися неможливо… Чи слабо?..

fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ