Поліцейські пояснили обставини загибелі мотоцикліста, якого переслідували

2
1651
Загрузка...

Правоохоронці оперативно прокоментували обставини резонансної справи щодо загибелі мотоцикліста, якого переслідувала патрульна поліція.

 

На брифінгу 18.07.16 керманич патрульної поліції Чернівців Олег Йосипів повідомив, що мотоцикл, на якому розбився буковинець, перебував у міжнародному розшуку (за даними Інтерполу, був викрадений 28.05.16 в Італії). Плюс, як зазначалось і раніше, у загиблого не було документів на цей мотоцикл, як і водійських прав.

Патрульних двох екіпажів, які переслідували мотоцикл жертви, на час розслідування відсторонили від виконання службових обов’язків.

В інтернеті висловлювали думку, що поліції, мовляв, варто взяти на себе витрати по похованню або надати якусь допомогу. Олег Йосипів зазначив, що поліція таку допомогу надавати не буде.

***

Відомий журналіст і громадський діяч Василь Забродський публічно відреагував на пояснення правоохоронців:

«Нас мають за ідіотів? Чи мені так здається?
Поліція оголосила свою версію вбивства мотоцикліста.
Ніхто за ним не гнався, він сам на стовп наіхав. А авто поліцейське само скотилося до паркану і трішки пом’ялось.
Тільки дебіли повірять, що боковий удар в авто, можна сприйняти за удар ззаду. Тільки дебіли повірять, що на вулиці Руській такий перепад висот, що патрульне авто з такою швидкістю відкочувалось, що аж на тротуар наіхало. Де відео з нагрудних камер спостереження? Де розтрощена електроопора?
Боюсь наступного разу, коли розстріляють якогось бідаку, то казатимуть, що потерпілий сам дістав пістолет з кобури, стрельнув собі пару раз в груди і втиснув зброю в руки поліцейського.
І повний маразм про інтерполівський розшук мотоцикла. Навіть якщо цей мотоцикл тричі крадений, це не причина вбивати людину. Але вони(керівники поліціі) завжди шукають виправдань своім підлеглим. Коли вбили пасажира в Києві – казали мажор і наркоман. А виявилось ледь повнолітній. Тепер придумали про крадений мотоцикл. Головне виправдати злочинні діі своіх підлеглих. Тому, що насправді вбивця не цей жовторотий поліцейський, який по голівудськи намагається доводити свою псевдореформованість, а іх керівники. Це Аваков, Згуладзе і далі по рангу зомбують і породжують вседозволеність. Ой боюсь чергова Врадіівка не за горами.
P.S. На місці родичів ще живого( в реанімації) другого потерпілого, я б організував цілодобове чергування біля нього. Він той самий свідок, який може “трішки змінити” версію поліцаїв-вбивць».

Жорстко висловився було про дії поліцейських і АТОвець та активіст Євген Марусик («Карандаш»). Але 18.07.16 видалив той пост, про що сам повідомив в іншому пості:

«Пост по ДТП з мотоциклістом та копами видалив.
Є офіційна відповідь прокуратури та брифінг очільника патрульної поліції міста.
Є розбіжності у сказаних словах, що не є добре для когось з двох вищевказаних.

З брифінгу полісменів:
“118-й екіпаж, що рухався назустріч, відгукнувся на орієнтування, зупинився й увімкнув червоні проблискові маячки. Далі дане патрульне авто частково заблокувало проїжджу частину, ширина якої близько 11 метрів, а довжина патрульного автомобіля – всього 4 метри, тобто залишалося ще 7 метрів для об’їзду. Патрульні навіть не встигли вийти з автомобіля, через кілька секунд вони почули удар. Повернувши голову, поліцейські побачили, що мотоцикліст врізався в електроопору. Не заглушивши двигун автомобіля, вони вибігли, щоб надати першу медичну допомогу, залишивши авто без нагляду. Пізніше він скотився, і ми вже бачимо наслідки”, – пояснює Олег Йосыпив.

Ось інформація з прес-релізу Чернівецької обласної прокуратури:
“За фактом дорожньо-транспортної пригоди, яка трапилась 15.07.2016 у Чернівцях по вул. Руській,175 за участю службового автомобіля Управління патрульної поліції, слідчим відділом прокуратури Чернівецької області зареєстровано кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого).
Нагадаємо, що 15.07.2016 близько 2год. 00 хв. мотоцикліст, намагаючись втекти від патрульних, зіткнувся з іншим службовим автомобілем патрульної поліції. Внаслідок вказаної дорожньо-транспортної пригоди пасажир та водій мотоцикла з численними тілесними ушкодженнями були доправлені до медичної установи. На жаль, 16.07.2016 останній загинув. Досудове розслідування триває та перебуває на контролі прокурора Чернівецької області.”

За словами головного копа – мотоцикліст в’їхав в електроопору.
За словами прокуратури – мотоцикліст зіткнувся з авто поліції.

У кожного своя правда, але істина одна!
Висновки робіть самі.
Честь маю.
Карандаш».

Цікаво на цю тему висловився Роман Онуфрик:

Про резонансну подію за участю мотоцикліста та поліції.

Перш за все, жоден мотоцикл з одного боку чи виконання плану з іншого боку не варті людського життя. Шкода молодого хлопця, у нього ще попереду могло б бути усе життя, щоб порозумнішати і зробити щось корисне. Не має значення статус цього мотоцикла, чи що на ньому робили, життя уже не повернути. Проте, і статус мотоцикла, і що на ньому робили доповнюють картину.

Думка загалу, навіть мотоциклістів, розділилась. Хтось пише: “Він винен сам”, інші: “Нова полюція вбила невинну людину”. Тут мені спадає на думку, що новій поліції важко залишатись новою поліцією, коли її оточують старі люди. Якби якийсь інший гіпотетичний мотоцикліст збив цивільну людину, то поліції закидались би звинуваччення, чому не зупинили вчасно. З цим нічого не можна зробити, така наша людська природа.

Історія обростає чутками і різними “якби не” (навіть я додав одне “якби” вище). Достеменно відомо, що поліцейський патруль в певний момент опинився в одному місці з мотоциклом без номерних знаків, з водієм без права на керування та без шолома та пасажиром без шолома.

Для тих, хто живе у світі єдинорогів, поясню, що таке “мотоцикл без номерних знаків”. Усі такі мотоцикли (якщо тільки вони не на складі на заводі), раніше були мотоциклами з номерними знаками. Тобто певна людина придбала цей мотоцикл і зареєструвала його. (Також мотоцикл буває без номерних знаків, якщо його змайстрували самостійно, але мотоцикли Ducati самостійно не робляться). Ланцюжок “якби не” може зайти далеко, аж до випуску мотоцикла на заводі, або іще далі. Або можна його обмежити останньою законною дією, тобто моментом, коли щасливий законний власник необачно залишив свій мотоцикл десь на парковці, скажімо, в Італії.

Після того з фатальним мотоциклом сталася низка подій, які й привели його у Чернівці:
Власника, який недбало ставився до своєї техніки, моторобінгуди позбавили цього обов’язку;
Мотоцикл подолав нелегкий шлях у бусі до кордону з Україною, де інші злочинці, що видавали себе за представників митної служби, дозволили ввезти його на територію нашої країни;
Новий власник отримав жаданий швидкісний болід, не знаючи про його історію, як добросовісний покупець. Те, що мотоцикл не треба реєструвати та сплачувати за нього мито – приємне доповнення до того, що й коштує він у три-чотири рази дешевше.

Щодна з цих подій не є невідворотним кроком, що призвів до фатальних наслідків.

Далі в цій історії ще більше припущень та чуток, але так склалося, що мото-тусовка у Чернівцях невелика, і більшість людей знають один одного та мотоцикли. (З часом це стає складніше, тому що чи не щотижня з’являється все більше власників таких бездокових мотоциклів.) Тому, наприклад, коли на Гравітоні кілька днів підряд з півночі до четвертої ранку ганяє мотоцикл на прямоточному вихлопі (це, приблизно, як звук вертольота за гучністю), для більшості людей це просто черговий придурок (і вони усі ці дні неодноразово повідомляють поліції про порушення), а деяким мотоциклістам точно відомо, що це за мотоцикл і хто на ньому гасає без документів та ще й з пасажиром.

І знову ж таки, жоден з цих фактів не став безповоротною крапкою.

До вимоги поліцейських зупинитися, мотоцикліст скоїв кілька незначних адміністративних правопорушень.

Після вимоги поліцейських зупинитися, мотоцикліст прийняв рішення не зупинятись, і скоїв просто ще одна адміністративне правопорушення, серйозніше, але теж міг обмежитись штрафом.

Рішення не зупинятись на вимогу поліції і запустило, на мою думку, невідворотний ланцюжок подій, який завершився трагедією.

Далі поліцейські, наскільки можна судити, порушили кілька інструкцій, що забороняють переслідування та блокування мотоциклів. Керівництво поліції спростовує це або називає іншими словами. Я не знаю, в чому різниця між переслідуванням та супроводженням, але факт, що мотоциклу вдалось відірватися від “супроводження”, або навіть від “переслідування”, означає, що його швидкість була суттєвою.

Далі поліція, судячи з відомої інформації, передала дані про порушника екіпажу, що патрулював попереду (це саме те, про що говорили у суспільних мережах користувачі – не переслідувати, а повідомити інші екіпажі), а ті вирішили заблокувати рух.

Мотоцикліст, побачивши автомобіль попереду, вирішив проскочити на величезній швидкості (наскільки я можу судити, це могло бути 160-180 км/год) через поліцейський кордон, замість того, щоб зупитинися або хоча б спробувати загальмувати. Тут варто нагадати, що і водій був без шолома, і його пасажир теж.

Результат відомий усім.

Це все припущення та чутки, звичайно, і я мислю патернами, точну історію ми вже не дізнаємось, напевно, ніколи.

Водій уже нічого не скаже, його пасажир зараз у реанімації, у поліції є власний погляд на ситуацію.

Мотоцикліст неправий, але ціна за його порушення виявилась занадто високою.

Дії поліцейських повинні бути розслідувані. Якщо відео з реєстраторів та нагрудних камер підтверджують їхню провину, то потрібно це визнати. Якщо не підтверджують – то оприлюдення цих записів тільки допоможе вирішити ситуацію. Припускаю, що відео з приватних реєстраторів чи камер теж можуть додати нові деталі”.

fakty.cv.ua

Мотоцикліст, якого переслідувала поліція, розбився насмерть…

Загрузка...

2 КОМЕНТАРІ

  1. Ці журналюги щоб якось виділитися інколи забувають що є ЗАКОН і він один для всіх. І вибачайте починають таку муйню нести. Одне основне питання: його зупиняв поліцейський? Він зупинився? Якщо б зупинився – його тут-же поліцейські почали б вбивати? Так хто почав порушення що призвело до смерті? Журналіст повинен шукати корінь проблеми, а не піармоменти.

  2. нахера хоть гнаться было то? Додики))) Его можно другим способом словить! Тупые как лоси эти полицейские…. Отвечайте теперь! валенки)))

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ