Директор ТВА: Я не відмовлявся виконувати рішення суду щодо Сафтенку

3
2458
Загрузка...

Інформація про те, що проти директора телеканалу «ТВА» Валерія Сарафінчана відкрили кримінальне провадження, подається в більшості ЗМІ однобічно, – зазначає сам Валерій Лазарович.

 

Один з кращих у минулому футболістів «Буковини» Валерій Сарафінчан, який нині очолює телеканал «ТВА», зауважив, що ситуація навколо виконання (або невиконання) рішення суду другої інстанції щодо поновлення Юлії Сафтенку на роботу не зовсім така, якою її висвітлюють в засобах масової інформації. Валерій Лазарович підкреслив, що він законопослушний громадянин і не відмовлявся виконувати рішення суду. Але… Мовляв, раз все по закону, то нехай буде по закону. Тобто нехай Юлія Сафтенку йде у виконавчу службу, бере виконавчий лист і тоді приходить на телеканал, звідки була свого часу звільнена (з посади головного редактора).

Керівник «ТВА» також зауважив, що досі з ним ніхто із слідчих не зв’язувався, і що саме слідчий, вивчивши матеріали справи і поспілкувавшись зі сторонами, має вирішувати, відкривати чи ні кримінальну справу.

Валерій Лазарович не приховує, що буде подавати касаційну скаргу, і саме там, у суді вищої інстанції, має вирішуватися доля цієї справи. Він переконаний, що звільнив Юлію Сафтенку на законних підставах і нагадує, що суд першої інстанції це підтвердив: «Поговоримо після того, як буде розглянута касаційна скарга і матимемо відповідне рішення».

Директор телеканалу звернув увагу на те, що спростування по конфліктному сюжету, який фігурує як основна причина звільнення, телеканал показав через 5 днів, а звільнив він Юлію Сафтенку аж через 3 місяці. І натякнув на те, що не все так просто і однозначно, як дещо тенденційно подають мас-медіа. Що рішення про звільнення він прийняв вже після того, як з’явились інші «нюанси», які негативно впливали на атмосферу в колективі. Але розвивати цю тему Валерій Лазарович не поспішає.

Довідково також зауважимо, що дружина директора «ТВА» – Ілона Сарафінчан – є досвідченим юристом, свого часу очолювала юридичне управління (відділ) Чернівецької міської ради і представляла в судах інтереси багаторічного мера Чернівців Миколи Федорука. Тобто нескладно припустити, що Валерій Сарафінчан отримує юридичні консультації. І, напевно, дружина дбає про те, щоби чоловік не припускався в юридичному плані помилок, які можуть призвести до негативних наслідків.

Утім, наскільки безпомилковими (юридично) були дії керівника «ТВА» Валерія Сарафінчана, можна буде робити висновки вже після розгляду касаційної скарги. Тож не будемо забігати наперед…

fakty.cv.ua

А ось матеріал про відкриття кримінального провадження з сайту незалежної медіа-профспілки України (nmpu.org.ua):

Чернівецька міліція відкрила кримінальне провадження проти директора телеканалу в Чернівцях

За повідомленням прес-служби УМВС Чернівецької області, сьогодні було відкрито кримінальне провадження проти директора телеканалу «ТВА» Валерія Сарафінчана.

Справу внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань за частиною 1 статті 382 Кримінального Кодексу України «Невиконання судового рішення». Наразі триває досудове розслідування.

Проте, міліція чомусь не вбачає інших порушень, які відбулись вчора. Так, заступника голови Незалежної медіа-профспілки України, старшого юрисконсульта Олександра Тарасова, який виконував функції керівника профспілкової інспекції, та інших профспілкових активістів не допустили на територію телеканалу «ТВА». Це – порушення статті 170 Кримінального Кодексу України «Перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій». Варто також зауважити, що головний редактор телеканалу, яка виграла суд, Юлія Сафтенку також звинувачує директора у звільненні з особистих мотивів за матеріал «Сокирянське князівство або Межигір’я в мініатюрі». Це підпадає під частину 1 статті 172 Кримінального Кодексу України «Грубе порушення законодавства про працю». Імовірно, такі дії міліції можуть бути пов’язані з адміністративним тиском, який можуть чинити на правоохоронні органи високопосадовці, які мають відношення до телеканалу.

«Факт грубого порушення законодавства про працю вже встановлений рішенням Апеляційного суду Чернівецької області, яке набрало законної сили з моменту проголошення. Тобто, ми можемо стверджувати, що наявні всі ознаки злочину, передбаченого ч.1 ст.172 КК України, – коментує ситуацію старший юрист консульт та заступник голови НМПУ Олександр Тарасов. – Тому я не бачу законних підстав, для невнесення міліцією заяви Юлії Сафтенку до ЄРДР за ознаками злочину проти трудових прав. Наявність особистих мотивів у діях директора телеканалу «ТВА» Валерія Сарафінчана може бути встановлена лише під час досудового слідства, і лише якщо це буде предметом дослідження зі сторони слідчого», – наголосив юрист.

НМПУ буде подавати скаргу до прокуратури Чернівецької області та Генеральної прокуратури України. Також профспілка готує звернення до парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики щодо систематичної бездіяльності міліції та прокуратури Чернівецької області в контексті журналістських справ.

ВПС «НМПУ» засадничо відстоює неухильне дотримання професійних прав журналістів, гарантоване державою.

Нагадаємо, вчора чернівецька журналістка Юлія Сафтенку з юристом Незалежної медіа-профспілки України Олександром Тарасовим виграли справу в Апеляційному суді Чернівецької області. Суть рішення суду полягає у поновленні Юлії Сафтенку на посаді головного редактора телеканалу «ТВА» з 22 серпня 2014 року, стягненні 8 591, 80 грн з ТОВ ТРК «ТВА» за час вимушеного прогулу і 1 000 грн відшкодування моральної шкоди, а також судовий збір у розмірі 551, 40 грн. Рішення підлягає негайному виконанню щодо поновлення на посаді та стягнення з телеканалу середньої заробітної плати за один місяць. Директор телеканалу «ТВА» Валерій Сарафінчан відмовився добровільно виконувати рішення суду без постанову про виконавче провадження. Крім того, його юрист Денис Марчук заявив, що жодної Незалежної медіа-профспілки України не існує. Тому представників НМПУ Олександра Тарасова та Галину Єреміцу не допустили на територію каналу. У відповідь на що профспілкові активісти викликали міліцію.

***

І відео з суду (другої інстанції, де Юлія Сафтенку виграла справу)

***

Загрузка...

3 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ