У Чернівцях немає актуальніших проблем, ніж «зірка-люк» Ані Лорак?..

0
996
Загрузка...

У Чернівецькій міській раді знову активно обговорюють питання вилучення «зірки-люку» Ані Лорак з Алеї зірок на Театральній площі.

 

Відповідне колективне звернення, яке, як повідомляє прес-служба міської ради, підписали майже 300 чернівчан, було розглянуто на черговому засіданні комісії з визначення претендентів на вшанування на Алеї зірок. Щоправда, самовільний демонтаж «зірки» Лорак комісія розцінила як акт вандалізму, що заслуговує на засудження. Члени комісії наголосили, що правоохоронці мають докласти усі зусилля, аби виявити зловмисників та притягнути їх до передбаченої законом відповідальності.

Водночас комісія  підтримала назване звернення та направила подання до виконавчого комітету міської ради з пропозицією  прийняти рішення про вилучення  пам’ятного знаку «зірка» Ані Лорак з Алеї зірок у Чернівцях. З одинадцяти присутніх членів комісії за дане рішення проголосували вісім осіб.

Аналогічне клопотання прийняла Громадська рада, яка діє при виконавчому комітеті міської ради.

Варто зазначити, що, відповідно до Положення про Алею зірок у Чернівцях, ім’я видатної особистості може бути вилучено, якщо ця особа порушила Конституцію, закони України, позбавлена державних нагород та почесних звань, допустила некоректні висловлювання, які посягають на честь, гідність або репутацію територіальної громади та народу України, вчинила дії, які дискредитують її перед територіальною громадою.

Цікаво, який з цих пунктів можна «інкримінувати» Ані Лорак?..

Якщо вона порушила Конституцію та/або закони України, – безумовно, треба карати. Як і інших громадян, які порушують. Але відомостей про те, що Ані Лорак допускала такі порушення, немає.

Може, вона позбавлена державних нагород та почесних звань?

Або, можливо, хтось може навести приклад її некоректних висловлювань, які посягають на честь, гідність або репутацію територіальної громади та народу України? Якщо такі є, цікаво було б побачити, приміром, відео підтвердження…

Напевно, єдине, за що можна хоч якось «зачепитися», – це дії, які, можливо, на думку окремих чернівчан, дискредитують її перед територіальною громадою… Але чи можна вважати звернення, підписане «майже 300 чернівчанами», як свідчення того, що більшість чернівчан розділяють таку думку?.. Чи, може, саме ті 8 членів комісії, які проголосували за зняття «зірки-люку», мають надзвичайні здібності і шляхом «сканування думок чернівчан», встановили, що більшість саме за таке рішення?..

Можуть ті члени комісії і Громадської ради (не ховаючись за механізмом «колективної безвідповідальності») персонально і публічно пояснити свою позицію, надавши громаді докази того, що наша зіркова землячка Ані Лорак (яка, нагадаємо, принесла Україні 2 місце на конкурсі Євробачення) справді порушила Положення про Алею зірок, тому її «зірку-люк» мають вилучити?.. Чи достатньо «політичних емоцій»?..

Як би там не було, на базі звернення, підписаного «майже 300 чернівчанами», рішенням восьми осіб з комісії та ще якоїсь невеликої кількості членів Громадської ради (хто ці члени Громадської ради, хто їх обрав в ту ради і хто уповноважив їх видавати свою позицію за думку більшості чернівчан?!) питання демонтажу «зірки-люку» Ані Лорак направлено на розгляд виконавчого комітету міськради, де остаточне рішення прийматиметься теж більшістю голосів з 9-ти членів виконкому… Тобто приблизно 300 людей хочуть «розписатися» за щонайменше більшу частину населення Чернівців (яке становить понад чверть мільйона). Причому в такому суб’єктивному питанні, з якого думки чернівчан очевидно розходяться… Хоч би депутати на сесії вирішували це питання – вони бодай уповноважені громадою через механізм виборів (а якщо, припустимо, є недовіра до цього складу ради, то можна ж дочекатися наступних виборів, і нехай вже депутати наступного скликання вирішують, обговоривши і це питання на зустрічах з виборцями під час агітаційної кампанії).

Взагалі кому і для чого це потрібно?! У Чернівцях нині немає важливіших проблем, крім «зірки-люку» Ані Лорак? Чи це просто когось, як кажуть, «жаба давить», що співачці Лорак, футболісту Тимощук чи іншим талановитим українцям платять в сусідній країні чималі гонорари за їх професійну діяльність? Так, може, радіти треба, що наші люди можуть за кордоном добре заробляти і привозити капітал в Україну! Зрештою, більшість заробленого ними так чи інакше потрапляє в українську економіку. Скажете, що вони не мають права працювати там, бо у нас «війна з Росією»? Так офіційно ж не війна, а АТО… І це офіційна позиція нашої влади (держави).

То в чому річ? Нам просто потрібні «крайні», на яких можна вилити свої негативні емоції?.. Чи хтось вміло вкидає в суспільство такі «слизькі» теми, аби люди сперечалися між собою про «призначених ворогів», про «мовні проблеми» і т.п. і менше звертали увагу на «доведену до ручки» економіку, на кричущу соціальну несправедливість, на суцільні «непонятки» з фінансуванням армії (мільйони і мільярди виділяються, а багато чого тримається лише на допомозі волонтерів, тобто на плечах у тих же простих громадян), на реформи, які проводяться переважно лише на словах, на кадрові «штанги», на тарифи і ціни, які зашкалюють і стають недоступними для більшої частини населення, на «газові махінації», на маніпуляції навколо курсу валют і т.д.?..

fakty.cv.ua

 

Склад

комісії з визначення претендентів для вшанування

 на Алеї зірок в місті Чернівцях

(розпорядження міського голови від 23.02. 2015 № 60-р) 

 Голова комісії:

Каспрук

Олексій Павлович

– Чернівецький міський голова;

 

   
Заступник голови комісії:  
Стецевич

Олег Іванович

– секретар виконавчого комітету міської ради;
Секретар комісії:

Крупа

Галина Володимирівна

 

– заступник начальника управління культури міської ради;

 

Члени комісії:

 

Антоняк

Ярослав Михайлович

– голова постійної комісії міської ради з питань освіти, науки, культури, спорту та молодіжної політики;

 

Бобик

Василь Васильович

– заслужений артист України, директор Чернівецького училища мистецтв імені С.Воробкевича (за згодою);

 

Вишневська

Ірина Миколаївна

– начальник відділу інформації та зв’язків з громадськістю міської ради;
 

Бабчук

Володимир Георгійович

 

– директор департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради;

 

Діаковська

Валентина Костянтинівна

 

– заслужений працівник культури України, голова Чернівецького обласного відділення Українського фонду культури (за згодою);

 

Колісник

Петро Денисович

– заслужений діяч мистецтв України                       (за згодою);

 

Солтис

Ярослав Андрійович

 

– народний артист України, художній керівник Заслуженого академічного Буковинського ансамблю пісні і танцю імені А. Кушніренка Чернівецької обласної філармонії (за згодою);

 

Масан

Олександр Миколайович

– кандидат історичних наук, доцент кафедри етнології, античної та середньовічної історії Чернівецького національного університету  імені Ю.Федьковича (за згодою);

 

Пушкова

Олена Дмитрівна

– начальник відділу охорони культурної спадщини міської ради;

 

Савчук

Остап Васильович

– заслужений діяч мистецтв України, художній керівник обласної філармонії (за згодою);

 

Смолдирева

Тетяна Петрівна

– заслужений журналіст України, т.в.о. голови Чернівецької обласної організації Національної Спілки журналістів України (за згодою);

 

Хілько

Ігор Олегович

– голова правління Чернівецької обласної організації Національної Спілки художників України (за згодою).

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ