Відео: Інтер знову “відзначився”, тепер про традиції на Буковині

0
1357
Загрузка...

Україна і весь православний світ вчора відзначали передріздвяний Святвечір, або як кажуть, Багату кутю. Цього дня завершується Пилипівський, або Різдвяний піст. На столі має бути 12 пісних страв, як символ 12-ти апостолів. На передріздвяній вечері обов’язкові кутя та узвар. Як готуються, до Різдва на Буковині, показали на загальнонаціональному каналі «Інтер». У сім’ї Лідії Іванівни Гайдей із Заставни до Святої вечері готуються з самого ранку. На кухні – все кипить, вариться, смажиться. 12 пісних страв – все згідно з традицією. Головна на святковому столі – кутя. Її господиня робить за сімейним рецептом, який передається із покоління, до покоління. Щоб страви були смачними, приступати до приготування треба з чистою душею і добрими думками, розповідає пані Лідія. Допомагають їй донька Наталка і хрещениця – роблять пампушки. Наталя, задля святкування Різдва приїхала із столиці України, де працює хореографом.

Тут, у Заставні, свято шанують традиції. Накриваючи святковий стіл, під скатертину обов’язково кладуть часник і сіно, щоб вся сім’я була здоровою. На підлогу – горіхи, щоб господарство було великим. Як і 100 років тому, святкові страви їдять тільки ложками. І ось із появою першої зірки родина сідає за стіл. Спочатку молитва. Її обов’язково вимовляє господар – чоловік.

Після вечері діти і дорослі перебрані ходять від будинку до будинку – колядують, бажають благополуччя. А ось після опівночі, гуляння тільки для дорослих. З колядками, вертепами і танцями.

Ось так вся Україна побачила наші Буковинські традиції.

Fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ