На Буковині масово палять листя (+фото, статистика, факти)

0
267
Загрузка...

Восени у нас прийнято спалювати опале листя, навесні – торішню траву. В пік весняного і осіннього паління, повітря в містах стає важким і гірким, збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів. Невже так і має бути?

12207616_889177294511259_622788370_oНа Буковині активізувались сезонні «палії» – опале листя вони утилізують у вогнищах неподалік житлових будинків. Серед знайомих чернівчан зустрічаються нарікання, що часто не можуть відчинити вікна помешкань або ж просто висушити на балконі випрані речі. Дихати їдким димом не в змозі астматики, жінки скаржаться – гуляти з дітьми на дворі неможливо. Дим від вогнищ може надовго зависнути в повітрі, погіршується видимість на дорогах. Такі самовільні листопади нищать довкілля й шкодять здоров’ю людини.

Особливо шкідливий цей дим для хворих із легеневою патологією, яких у місті Чернівці декілька тисяч, в тому числі:

Нозологія

Дорослі

(18 років і старші)

Підлітки (15-17 років)

Діти (0 – 14 років)

Пневмонії

756

18

146

Алергічний риніт

265

3

16

Хронічний риніт, назофарингіт, фарингіт

1388

4

10

Хронічні хвороби мигдалин та аденоїдів

358

56

977

Хронічний ларингіт та ларинготрахеїт

153

1

1

Бронхіт хронічний

2254

10

15

Інші хронічні обструктивні хвороби легень

1694

Бронхіальна астма

1004

99

215

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до таких загроз:

   1. В сухому листі згорають зимуючі корисні комахи, такі як сонечка. Їх здобич – попелиці, лишаються зимувати на стадії яйця на гілках. Спалюючи листя восени ми створюємо умови для розвитку попелиць навесні.

   2. Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворюваних при горінні важких металів.

   3. За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються в грунт. При згорянні ж утворюється зола. Не зважаючи на загальноприйняту думку, зола – дуже погане добриво і, таким чином, спалювання листя щороку призводить до все більшого збіднення ґрунту.

   4. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.

   5. Знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2-4 рази промерзання ґрунту.

   6. При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин. Саме із спалювання стерні на полях починається більшість степових пожеж.

   7. Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

   8. Якщо ведеться спалювання стерні на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза. Густий дим є напівпровідником і за певних умов здатний стати причиною короткого замикання ЛЕП.

   9. Дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини.

   10. Задимлені населені пункти використовують для освітлення значно більше електроенергії.

А хто має за цим слідкувати і яка за це відповідальність?

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ