Бібліотека-подарунок ЧНУ від Жуковського доїжджає з Парижа до Чернівців

1
1539
Загрузка...

В останній день 2014 року у Чернівцях очікують історичну бібліотеку, яку буковинський парижанин – знаний історик, громадський і політичний діяч Аркадій Жуковський подарував Чернівецькому національному університету ім. Ю. Федьковича.

 

Про особливості подорожі бібліотеки-подарунку з Парижу великого до «Маленького Парижу» fakty.cv.ua розповіла професор, проректор ЧНУ Тамара Володимирівна Марусик:

«Це дуже цінний подарунок для нашого університету – від нашого славного земляка Аркадія Жуковського. Як відомо, він очолював Наукове Товариство імені Шевченка в Європі. Відповідно до заповіту, донька мала передати бібліотеку Чернівецькому національному університету. Вона приїжджала, коли в Чернівці привезли прах Аркадія Іларіоновича. І ось тепер бібліотека доїжджає до нас. Вирішити проблему з транспортом допоміг бізнесмен і депутат міської ради Валерій Миколайович Чинуш. Що входить в цю бібліотеку? Ну, у Аркадія Жуковського було багато різноманітної літератури. Напевно. більше історичної та діаспорної. Донька лише сказала, що там зо 50-60 коробок з книжками. Опису немає. Оскільки приїзд цього цінного вантажу очікується 31 грудня (і невідомо коли саме він прибуде, бо ж не знаємо, як швидко все оформлять на кордоні, плюс погодні умови), то цього дня директор університетської бібліотеки має прийняти подарунок. А після Нового року передану літературу упорядкують, щоби згодом урочисто показати цей безцінний подарунок. Насправді цінність цієї бібліотеки важко оцінити, бо ж там можуть бути і якісь раритетні видання, інші цінні екземпляри. Деталі будемо знати після проведення відповідного аналізу».

У свою чергу, Валерій Чинуш, на запитання від fakty.cv.ua щодо допомоги в перевезенні історичного подарунку, зауважив, що він не самий це робить – суттєву допомогу надала чернівецька киянка, знаний дизайнер Катерина Шаховська (нижче дивіться програму про неї на телеканалі «Інтер»). А з ініціативою щодо організації перевезення бібліотеки з Парижу до Чернівців виступив громадський діяч Володимир Петрович Старик. Разом з ним підтримку в цьому питанні шукав ректор ЧНУ Степан Васильович Мельничук.

Георгій МАЗУРАШУ, fakty.cv.ua

 

Арка́дій Іларіо́нович Жуко́вський (12 січня 1922, Чернівці — 2 жовтня 2014) —український історик, ZhukovsjkiyArkadiyгромадський і політичний діяч. Дійсний член Наукового товариства імені Шевченка (1972). Іноземний член Національної академії наук України (обрано 20 березня 1992 року). Почесний доктор Чернівецького університету (1995). Почесний громадянин Чернівців. Довголітній провідний україніст у Франції.

У 1940 р. закінчив Чернівецький ліцей імені Пумнула та поступив на філософський факультет Чернівецького університету. Водночас став членом Організації українських націоналістів. 1941 року, під час Другої світової війни, разом із родиною емігрував до Австрії. У 1942 під час навчання у Політехниці в Бреслау був призначений провідником місцевого проводу ОУН. 1949 року закінчив вищу освіту в місті Грац за спеціальністю «інженер-будівельник», очолював місцевий провід ОУН, с 1947 — голова Союзу українських студентських товариств Австрії. В 1955–1958 голова Українського студентського товариства національного солідаризму «Зарево». Співробітничав з американською розвідкою, підбираючи їм шпигунські кадри з числа активу ОУН.

Пізніше перебрався до Франції, в 1959 став генеральним секретарем Українського академічного товариства у Парижі.

1969 року захистив докторську дисертацію в Українському вільному університеті в Мюнхені. 1976 року захистив докторську дисертацію в Сорбонні (Париж).

З 1960 року був асистентом, з 1977 доцентом Інституту східних мов і цивілізацій Паризького університету (до 1988). Від 1969 року — професор Українського вільного університету, продекан філософського факультету. 1968 року обрано науковим секретарем. Був активним діячем організації Українська Національна Єдність у Франції. 1987 року — головою НТШ в Європі (Сарсель, Франція).

У 1989–1995 роках — президент Бібліотеки імені Симона Петлюри в Парижі. Член Митрополичої ради УАПЦ в Європі.

Брав активну участь у діяльності Центрального союзу українського студенства та Об’єднання студентської молоді «Зарево». Згодом — багатолітній член проводу Організації українських націоналістів.

Багаторічний співредактор багатотомної Енциклопедії Українознавства, від 1985 року — головний редактор. Член редколегії та редактор відділу релігії та історії англомовної Енциклопедії Українознавства. Співголова Головної редакційної колегії Енциклопедії сучасної України.

Помер 2 жовтня 2014 року в Парижі. Згідно заповіту поховали в родинному склепі на Руському кладовищі у м. Чернівці

Документальна спадщина Аркадія Іларіоновича Жуковського, а зокрема наукові матеріали, листування, документи біографічного характеру зберігаються у фондах Центрального державного архіву зарубіжної україніки — ЦДАЗУ. Збережені документи охоплюють період 1947–1998 рр., і висвітлюють діяльність вченого в складі редакції видання «Буковина. Її минули і сучасне», листування з Н.Полонською-Василенко тощо.

Основні праці — з історії України, історії української церкви:

  • «Нарис історії України» (1991, 1992, 1993) — у співавторстві;
  • «Historie de l’Ukraine» (1993, 1994);
  • «Історія Буковини», частини 1-2 (1991–1993);
  • «Петро Могила й питання єдности церков» (1997);
  • підготовка репринтного перевидання «„Требник“ Петра Могили», друге видання (1988).

Низку праць присвячено творчості Тараса Шевченка:

  • «Шевченкіяна в бібліотеках Парижу» (1961),
  • «Шевченко і Франція» (1964),
  • «Сквер Тараса Шевченка в Парижі» (1969).

Нагороди

1997 — орден «За заслуги» третього ступеня.

Біографічні дані: uk.wikipedia.org

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ