Олійник оскаржить результати «договірного» кадрового конкурсу в міськраді

1
353
Загрузка...

Андрій Олійник, який з грудня 2015 р. був радником міського голови Олексія Каспрука з питань житлово-комунального господарства (на громадських засадах), заявив, що оскаржуватиме результати конкурсу на посаду начальника відділу комп’ютерно-технічного забезпечення, в якому брав участь і який виграла Тетяна Лебухорська – єдина учасниця конкурсу без профільної освіти.

Навколо цього конкурсу вже розгорілись «гарячі дискусії» у Facebook, і там же встигли розмістити кумедні фото-колажі та «фото-жаби» – із жартівливим натяком на те, що якщо десь на посади проходять через ліжко, то в Чернівецькій міськраді – через велосипед:) (мається на увазі, що мер Олексій Каспрук полюбляє велопрогулянки, а Тетяна Лебухорська багато років була співорганізатором різних вело-заходів).

Цікаво, що в одній з «перепалок» на цю тему секретар міської ради Василь Продан зізнався, що знав наперед, хто виграє конкурс, тому, мовляв, запитання зайві задавати претендентам не було сенсу: «Про прийняте рішення по тому, хто переможе я ж знав не з прослушки розмов. Не інтуїція. Напередодні мені це сказали члени комісії»…

Цікаво, що конкурс ніби був відкритим, але запитання «зайві» задавати забороняли…

А ось як описав це «не дуже веселе дійство» Андрій Олійник:

«Поділюся враженнями про участь в конкурсі на посаду начальника відділу комп’ютерно-технічного забезпечення міської ради..
Вибачте, багато букв..
Екскурс в історію.. Побачив на початку лютого об’яву на сайті міськради щодо проведення конкурсу на вакантну посаду начальника відділу комп’ютерно-технічного забезпечення міськради.. Думаю,- а спробую, тим більше, що маю профільну освіту – комп’ютерні системи і мережі, досвід відповідний є – ще в універі з товаришом мережу будували, серверну, сам тоді в unix-і розбирався, тим більше, на цю тему як бакалаврську, так і дипломну захистив..
Менше з тим, вимогам повністю відповідаю – подався..
Що правда, дещо мене в об’яві здивувало: “Відповідно до Порядку проведення конкурсу та згідно з Типовим про-фесійно-кваліфікаційними характеристиками посад встановлюються кваліфі-каційні умови до кандидатів на посаду:….. освіта: вища за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста, магістра.” все… а де ж професійне спрямування освіти? Тим більше, що типові професійно-кваліфікаційні характеристики посад ( http://document.ua/pro-zatverdzhennja-tipovih-profesiino-kv… l), на які посилаються в повідомленні, чітко вказують, що начальник відділу повинен мати повну вищу освіту відповідного професійного спрямування за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста.. Відповідного професійного спрямування!!
Ок, ідемо далі, на сайті міськради є положення про цей відділ ( http://chernivtsy.eu/…/informatsiya-…/polozhennya-pro-viddil ), де пункт 5.6 чітко каже: Кваліфікаційні вимоги до посади начальника Відділу: вища освіта професійного спрямування – «кібернетика, прикладна математика, інформатика, економічна кібернетика, інформаційно-телекомунікаційні системи» за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста.
І ще дещо збентежила відсутність в переліку документів обов’язкової наявності посвідчення атестації щодо вільного володіння державною мовою, яке регламентовано ст. 25 ЗУ Про державну службу, оскільки конкурс відбувається відповідно до ст. 10 ЗУ Про службу в органах місцевого самоврядування, яка, в свою чергу, вказує, що конкурс проводиться по закону про державну службу..
Питань немає, пішов в наш університет, отримав це посвідчення..
Тепер щодо самого конкурсу..
Прийшли ми сьогодні на вказаний час в міську раду.. Нас четверо.. Витягнули білети, півгодини готувалися,- нічого складного.. В 12 приходять члени конкурсної комісії та всі кому було цікаво поспостерігати за цим дійством..
Я кажу, що з метою дотримання всіх вимог закону, передаю комісії своє посвідчення про вільне володіння державною мовою.. У всіх очі великі,- навіщо? починаємо розбиратися, юруправління з кадрами бере перерву, після якої повідомляє, що це не важливо.. Тіпа, колізія в законодавстві і ми користуємося не законом зі змінами 2017 року, а якоюсь старою постановою…
Цікаво… відколи це постанова має вищу силу ніж закон..
А посвідчення то ці мають тільки двоє з чотирьох.. Тому, де-юре, легітимні пакети документів для прийнятті участі в конкурсі тільки в двох.. Но… комісія голосує, що можна проводити конкурс без цих посвідчень.. Буває.. що там якийсь закон..
В принципі, всі плюс мінус в повній мірі відповіли на питання, і тут починається найцікавіше..
Профільна освіта є в трьох кандидатів з чотирьох.. в четвертого – економічна, що, знову ж таки, де-юре, не відповідає типовим професійно-кваліфікаційним характеристикам посадових осіб місцевого самоврядування, та і з положенням про відділ не кореспондується.. Зрозуміло, що кадрова служба, під час проведення перевірки документів кандидатів це “випадково” не помітила, хоча, зрозуміло, що людина без профільної освіти навіть теоретично не може очолити відділ..
А найцікавіше, що перед прийняттям рішення конкурсною комісією, ці всі факти повідомляються членам комісії..
І що ви думаєте? Правильно.. Виграє людина, яка має непрофільну освіту і де-юре просто делігітимізує відділ відповідно до положення..
Вітаю, Tetianka Lebukhorska, я ж розумію, будь ти хоч проктологом, хоч зоотехніком, якщо ти зручна – тобі і бути, що там закон, порушення не переше та й, вочевидь, не останнє.. Лиш, прошу, не пиши в майбутньому про прозорість та законність, будь чесною сама з собою..
Не до кінця розумію, що змусило чиновників прийняти завідомо незаконне рішення, про неправомірнісь якого вони були заздалегідь попереджені..
Хоча, розумію.. Хто ж з чиновників насмілиться ослухатися вказівки головного (Олексій Каспрук), чи, навіть, більше – головної…
Сказати, що я розчарований? Да, в принципі, ні, я ж чудово розумів, що так буде, що це дійство для певної особи, а закон – то для всіх інших..
Що ти там Oleksandr Chernyuk писав нещодавно про конкурси в МР? В тебе є щодо цього якісь ілюзії?..
Плюс ще тегну Nadiia Babynska Virna, як людину яка воює з кулуарщиною у владі, як на тебе, нормально?
П.С. Реально, нічого особистого, просто цікавий досвід.. Ну і, розуміння на практиці того, що, якщо ти друг, – ким би ти не був, то тобі раді і тебе через будь-яку шпаринку протягнуть.. Якщо ти не друг – займай місце в першому ряду і нямай попкорн…
П.С.С… Що далі? Ну, якщо вже пішов цим шляхом, то, звісно, оскарження результатів відповідно до закону.. Та й, думаю, визнання неправомірними дій членів комісії.. Скарга на результати роботи конкурсної комісії міському голові з описом всіх цих порушень плюс паралельно позов до суду.. Навіть не знаю, як можна буде такі порушення обгрунтувати стороні захисту..
Всім мир».

Трохи раніше Андрій Олійник назвав кадрові конкурси в міськраді «фейком»:
«Про конкурс в двох словах.. Підсумок..
Перевірив на собі,- конкурси на заміщення вакантних посад – то фейк..
Переможець визначений наперед..
Комісії байдуже на порушення законодавства, як під час оголошення конкурсу, так і під час оцінювання кандидатів, зокрема,- щодо відповідності освіти посаді, а це є базова вимога..
Відповідальності абсолютно ніякої.. 
На кого зверху вказали – за того руки підняли..
Так і живемо.. І ще умудряємося дивуватися, що ж в нас в місті все так сумно..
“И эти люди борются за звание дома высокой культуры быта..” (с)
»

Висловив враження від конкурсу і присутній там депутат міської ради Андрій Брязкало:
«Наступного разу, коли будете турбуватись про стан доріг в Чернівцях, якість води чи міський транспорт, згадайте, що в цьому місті все роблять «свої» люди міської влади, і тоді все встане на «свої» місця.
Сьогодні в стінах Чернівецької міської ради я мав можливість спостерігати (саме спостерігати, адже запитання задавати було заборонено…точніше, заборонено не всім і заборонені лише незручні питання), напевне, за одним з “найпрозоріших” конкурсів на посаду начальника відділу комп’ютерно-технічного забезпечення міської ради. Бажання зайняти дану вакансію виявили 4 людини (і тільки двоє з них мали обов’язковий документ – посвідчення атестації щодо вільного володіння державною мовою, яке регламентоване ст. 25 ЗУ “Про державну службу”, і тільки троє з них мали профільну освіту, відповідно до положення).
Усім цим вимогам відповідав тільки один з кандидатів…і якщо ви думаєте, що саме він набрав найбільшу кількість балів, то вимушений вас розчарувати. Виявляється, що можна і по-іншому!
І це в той час, коли зовсім недавно зайняти посаду керівника відділу туризму міської ради могла тільки людина зі знанням 3-х іноземних мов! І кандидати були, але чомусь 3 роки нікого і не призначили…напевне серед тих кандидатів “свого” не знайшли!
І найсумніше, що порушувати усі ці принципи, положення і Закони України спромоглися саме ті люди, які так палко і публічно їх відстоюють. Але відстоюють тільки коли це не стосується їх особисто
».

Цікаво, як відреагує на ці закиди сама Тетяна Лебухорська. Навряд чи їй приємні ці «пристрасті» навколо виграного конкурсу, з такими «нюансами»…

fakty.cv.ua

***

***

***

***

***
А ось коментар-пояснення самої Тетяни Лебухорської:

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ