Пільгові маршрути у Чернівцях та текст звернення депутатів до ВР та Кабміну

1
1688
Загрузка...

На всіх тролейбусних та 13-ти автобусних маршрутах у Чернівцях безкоштовний проїзд для пільгових категорій населення зберігся.

 

Проте ситуація навколо скасування пільгового проїзду на більшості маршрутів (через рішення влади не закладати у держбюджеті на 2016 р. відповідні кошти на компенсацію перевізникам) залишається вкрай напруженою. Не лише пільгові категорії, а й більшість пересічних громадян України доведені до рівня, кажуть, «нижче плінтуса», або жорсткого виживання. Тобто експерименти чергового злочинного режиму над українським народом продовжуються…

Про те, які пільгові категорії і яким транспортом можуть користуватися у Чернівцях, повідомляє прес-служба міської ради:

Пенсіонери, інваліди, чорнобильці, діти з багатодітних родин мають право на безкоштовний проїзд у Чернівцях на всіх тролейбусних маршрутах та тринадцяти  соціальних автобусних маршрутах. Цей порядок діє  без жодних змін. Такої домовленості досягнуто 9 лютого на зустрічі міського голови Олексія Каспрука з перевізниками.

Окрім того, відповідно до  укладеного Меморандуму учасники бойових дій, інваліди війни, члени родин загиблих учасників АТО мають право на безкоштовний проїзд на всіх тролейбусних та автобусних маршрутах.

Перевізники надають послуги відповідно до умов  укладених з ними договорів на право обслуговування міських автобусних маршрутів загального користування.

«Жодних змін у порядку надання пільгових перевезень в Чернівцях наразі немає. Асоціація міст України, міські голови міст України  звернулися до народних депутатів з проханням  терміново внести зміни до Закону  України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» і передбачити  відповідні видатки у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення  права  окремим категоріям громадян  на пільговий проїзд. Переконаний, що  народні депутати  підтримають ці зміни і субвенція буде передбачена.  В іншому випадку міста  отримують дозвіл компенсувати витрати перевізникам на перевезення пільговиків з  міського бюджету.  У Чернівцях кошти на ці видатки  зарезервовані. Тому у чернівчан, які мають пільги на проїзд, перевізників, які їх забезпечують, наразі немає підстав для хвилювання», – зазначив міський голова Олексій Каспрук.

Перевізникам вказано на недопустимість порушення діючого порядку пільгових перевезень у Чернівцях та графіків руху пільгових автобусів. Перевізників, які порушуватимуть правила перевезення пільгових категорій громадян, не допускатимуть до участі у конкурсах на право працювати на міських маршрутах.

Одночасно  готується до громадського обговорення  порядок  надання адресної допомоги на пільговий проїзд за рахунок  міського бюджету, який буде впроваджено у  Чернівцях у разі відміни  державної субвенції на пільгові перевезення.

Порядок забезпечення  пільгового проїзду у громадському транспорті, формування тарифів на проїзд вирішено обговорити у Чернівцях на засіданні за участю  міських голів, експертів, перевізників сусідніх областей з метою визначення спільного підходу муніципалітетів у сфері організації пасажирських перевезень.

Довідково. Пільговий проїзд на 13 соціальних  автобусних маршрутах діє впродовж всього інтервалу руху транспорту. Автобуси, які здійснюють пільгові перевезення, мають позначення «ПІЛЬГОВИЙ». Вони працюють на маршрутах №1, 2, 3, 4, 6, 10А, 19, 21, 23, 26, 26А, 27 та 28.

Скарги на порушення перевізниками правил перевезення пільгових категорій населення приймаються за телефоном 55-14-04 або у вигляді електронних звернень на сайті міської ради.

Перелік міських автобусних маршрутів,
які обслуговують пільгові категорії населення


м-та
Назва маршруту Маршрут руху
1 Садгора – завод «Кварц» ч/з вул.В.Александрі, Хотинську, Ю.Гагаріна, Головну
2 Садгора – вул.Південно-Кільцева ч/з вул. М. Тореза, Ю.Гагаріна, Головну, Героїв Майдану
3 Вул.Садова – вул.Вижницька ч/з вул.Сторожинецьку, О.Кошового, Зарожанську
4 Вул.Садова – Цецино ч/з вул.Сторожинецьку, О.Кошового, Зарожанську, Горіхівську
6 Вул.Садова – вул.Заставнянська ч/з вул.Героїв Майдану, Лесі Українки, Київську
10А Універмаг «Рязань» – Садки ч/з вул. Героїв Майдану,  Головну, Ю.Гагаріна, Севастопольську,
Білоруську, Гайову
19 Вул.Садова – вул.Литовська ч/з вул. Сторожинецьку, Шухевича, Сокирянську
21 Стара Жучка – вул.Садова ч/з вул. П.Ткачука, Хотинську, Ю.Гагаріна, Головну
23 Садгора – вул.Південно-Кільцева ч/з вул. Учительську, Каштанову, Заводську, Ю.Гагаріна, Головну, Героїв Майдану.
26 Завод «Гравітон» – вул.В.Комарова ч/з вул. Руську, В.Винниченка, Миру, В.Чкалова, Головну
26-А Завод «Гравітон» – вул. В.Комарова ч/з вул. Комунальників, В.Винниченка, Миру, В.Чкалова, Головну
27 Вул.Садова – вул.Я.Степового ч/з вул. Сторожинецьку, О.Кошового, Зарожанську, Горіхівську
28 Садгора – Чорнівський млин ч/з вул. С.Галицького, В.Стефаника

Звернення до столичної влади через непорозуміння з пільговим проїздом

Тим часом, фракція політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» в Чернівецькій міській раді на найближчому засіданні ініціює проект рішення про звернення до Кабінету міністрів України та Верховної ради України, щодо внесення змін до бюджету України на 2016 рік.
Оскільки ситуація навколо пільгового проїзду в громадському транспорті міста Чернівці, яка виникла внаслідок відсутності статті на компенсацію витрат за пільговий проїзд окремим категоріям громадян в державному бюджеті України на 2016 році є досить напруженою і вимагає прийняття відповідного рішення в короткі терміни.

ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Чернівецької міської ради VII скликання
до Верховної Ради України та Кабінету міністрів України
(проект)

Держава на законодавчому рівні закріпила за певними категоріями населення право на безоплатний проїзд, в тому числі у міському транспорті. Щорічною гарантією виконання державою цього обов’язку перед громадянами була субвенція місцевим бюджетам з державного бюджету, за рахунок якої здійснювалась компенсація транспортним підприємствам витрат на перевезення пільговиків.
Незважаючи на те, що вказана субвенція покривала лише 50% реальних витрат перевізників та часто надходила несвоєчасно, місцевій владі вдавалось утримувати ситуацію і забезпечувати реалізацію права на пільговий проїзд усім категоріям громадян.
Проте, Закон України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» взагалі не передбачив виділення субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію витрат за пільговий проїзд окремих категорій громадян.
Таким чином, соціальна напруга все більше зростає. Станом на сьогодні окремі приватні перевізники у салонах своїх автобусіввже розмістили оголошення про відмову возити деяких пільговиків. З метою хоча б часткового врегулювання ситуації і збереження пільгового проїзду, окремі місцеві ради вже заявили про готовність якусь частину компенсації надати з місцевого бюджету. Але таке вирішення питання не задовольняє підприємців-перевізників.
У ще гіршому становищі опинились підприємства міського електротранспорту комунальної форми власності. Адже доля пільговиків у загальній кількості пасажирів, що перевозяться міським електричним транспортом, є найбільшою і складає від 45 до 80 відсотків. Тому субвенція державного бюджетумісцевим бюджетам на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадянє основною складовою частиною доходу таких підприємств.
Тому зволікання з вирішенням цього питання призводить, щонайменше, до погіршення якості і безпеки послуг з перевезення. А надалі така ситуація може привести до безпідставного підвищення перевізниками тарифів на проїзд, тобто тягар виконання обов’язку держави може в черговий раз лягти на плечі звичайного громадянина.
Враховуючи викладене, ми депутати Чернівецької міської ради просимо невідкладно вжити заходів реагування для доповнення статті видатків / субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію витрат за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Як підказала народний депутат Оксана Продан, такий законопроект вже внесено, його номер 4024. «І якщо звернення для допомоги в його прийнятті, то слід номер проекту зазначити», – зауважила Оксана Петрівна.

fakty.cv.ua

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ