«Сповідь» кандидата: про підкуп, фальсифікації, наївність, депутатство-спонсорство

0
861
Загрузка...

Вибори… Для когось це «самоціль» – стати за будь-яку ціну депутатом, для когось – наївне прагнення добратися туди, де реально можна змінити життя людей на краще, для когось – новий цікавий досвід…

 

Для чого йти в депутати?..

Багато разів вже пропонували балотуватися від різних політичних сил. Завжди ввічливо відмовлявся. Чому цього разу погодився? Напевно, вважав, що «пора». Зірковий бігун Іван Гешко дав згоду балотуватися від Об’єднання «Самопоміч» і запропонував теж спробувати пройти «сито відбору» до цієї команди, аби, у разі потрапляння, відстоювати в раді інтереси рідної сфери фізичної культури та спорту, та й інших позитивних речей.

На той час в команді «Самопомочі» вже були знайомі, до яких я ставлюсь з повагою, знаю як позитивних, ідейних людей, з якими можна працювати в руслі системних змін.

На шляху до «кандидатів у кандидати», а потім і кандидата у депутати мав нагоду познайомитися з цікавими особистостями з «Самопомочі». Найбільше позитивно вразив нардеп Олег Березюк. Та й інші народні обранці, лектори, гості, які ділилися з нашою командою знаннями та досвідом, пропагували виключно позитивні речі, націлювали на роботу на благо громади і т.п.

Нас чесно попередили, що фінансування по лінії партії на виборах не буде, тому треба самим кандидатам збиратися і вирішувати, які витрати ми можемо нести під час кампанії, враховуючи наші можливості.

Так я став кандидатом в депутати. Балотувався до обласної ради по 64 округу у Чернівцях (мікрорайон Роша) – від Об’єднання «Самопоміч», зрозуміло. Але в статусі безпартійного. Ніколи не був членом жодної партії. І поки що бажання «кудись вступати» немає:)

Звідки брати гроші на вибори?

За декілька тижнів до фінішу виборчої кампанії хотів було вже припиняти своє кандидування. Як зазначив вище, кампанію мали фінансувати ми самі. Коли підрахували витрати на оренду і утримання офісу, внесок за список кандидатів, деякі спільні агітаційні витрати, вийшла для мене «непідйомна сума» (живу в режимі «від зарплати до зарплати», тому…). Мав намір тихенько, без гучних заяв, відійти в бік. Але колега за списком, фермер з Новоселиччини Олег Мельничук, переконав не робити цього, вирішив внести необхідну суму за мене… Без жодних зобов’язань взамін. Дякую!

Але… Чи логічно вкладати свої гроші, час і зусилля, агітувати людей голосувати за тебе, щоби потім… отримати нову порцію громадських обов’язків? Адже ж всі депутати (крім Верховної ради) у нас виконують свої обов’язки на громадських засадах.

Просте запитання: чи багато людей готові «просто так» витрачати свої кошти, щоби потім так само «просто так» виконувати депутатські функції? Чи депутатство виключно для самодостатніх бізнесменів, які не мають ніяких матеріально-фінансових проблем і можуть собі дозволити витрачатися і працювати «безвозмездно» на користь громади?

До цієї теми повернусь нижче…

Як… не стати депутатом:)

Мушу публічно попросити пробачення у колег за списком «Самопомочі» за те, що, в силу обставин і життєво-робочого ритму, надто мало робив з того, що міг би або мав би робити, аби і мій особистий, і нашої політичної сили результат на виборах був вищим…

За час кампанії на 64 округу я був лише на одній зустрічі з виборцями, яку організував колега Володимир Колісник, який балотувався до міської ради. Плюс був на зустрічі в МКП «Тарас», де, за словами колеги Ольги Кобевко, захотіли бачити і мене. Міг би брати участь і в інших зустрічах, не маю проблем у спілкуванні з людьми, але ось організовувати сам зустрічі не міг. А хто би мав це робити за мене?:) Щоби хтось робив це на професійній основі, за це треба платити. А хто і навіщо буде платити?:)Samopomich-vybory-Mazurashu-kalend-kryvi1-new

Агітаційні матеріали теж не робив до останніх днів. Буквально «змусив» зробити флаєр та календар той же Олег Мельничук. «Сам склепав», як в анекдоті. «Супер економ». А замість календаря вписав корисні телефони – вибори закінчуються, а людям хоч якийсь толк буде:)

Забрав я цю агітку за 3 дні до «тиші». Один день годинку матеріали роздавали… молодший син та похресниця (з власної ініціативи). Ще два дні. Відповідно, десь 2 години та 4 години свою агітку роздавав я сам, точніше з дружиною. «Потужна» виборча кампанія…:)

Про підкуп виборців

Коли я роздавав флаєрочки та календарики, бувало, перехожі зупинялись, заговорювали. З подивом, але позитивно реагували на те, що сам кандидат роздає. Разів до 10-ти люди неочікувано переходили на розмови про… підкуп. Називали одну політичну силу, зазначаючи, що від них пропонують гроші за «правильне» голосування. Я віджартовувався, що якщо це натяк-запитання, чи ми щось можемо запропонувати теж, то ні – ми не купуємо голоси! І радив зважати на незаконність цієї справи, а також, в крайньому разі, «брати все, що дають», але голосувати по совісті.

Не називаю про яку політичну силу мова, тому що це лише розмови, доказів ніяких немає…

В очах виборців депутатство = спонсорство?..

Під час виборчої кампанії люди нерідко запитують кандидатів: «А що ви можете зробити конкретно для нас?» Уточнюючи про якийсь провулок, який треба заасфальтувати, дах, який треба відремонтувати, труби, які треба замінити і т.п. Причому «вимагають» це від конкретного кандидата, не замислюючись над тим, чи буде це в його реальних можливостях і повноваженнях в разі обрання депутатом. Або навіть хочуть, щоби кандидат зробив «щось конкретне» до виборів (бо ж потім «шукай вітер в полі»). І не хвилює виборців, що це «щось» фактично теж є «підкупом». А головне – депутати мають конкретні функції та обов’язки у відповідних радах, а люди хочуть бачити їх просто «спонсорами». Хоча депутатство і спонсорство – все-таки різні речі. І, мабуть, поки виборці плутають це, вважають обов’язковим таке поєднання, у нас не дуже багато шансів обрати реально ідейних депутатів, здатних приймати рішення в інтересах всієї громади…

Взагалі виборчу систему варто було б кардинально змінити – щоби в реально рівних умовах для агітації були всі кандидати, а не як у нас – зі старту велику перевагу мають більш заможні або/та «патроновані» владою…

Про фальсифікації та контроль за підрахунком голосів

Нерідко доводиться чути про фальсифікації, правда? Хоча проконтролювати, щоби фальсифікацій не було, дуже просто!

Я в ніч підрахунків був на чернівецькій дільниці 730543 (Роша, клуб). Там ніяких фальсифікацій не було. Та й не уявляю, як можна було б фальсифікувати при такому нагляді. Я знімав процес підрахунку голосів якраз до обласної ради. Правда, не з «оптимальної» позиції.

Якщо поставити завдання протидіяти можливим фальсифікаціям на цьому етапі, треба зробити весь процес публічним (цікаво, де веб-камери, закуплені не так давно?!). В наш час не є проблемою забезпечити зйомку бодай простенькою камерою процес відкриття урн та підрахунку голосів. Якщо знімати поруч з членом комісії, який «сортує» і оголошує, за кого голос, то все буде видно і ясно. І «в не ту купку» теж не поставлять – не складно буде це відстежити по відео навіть. Одне слово, це не проблема – головне бажання.

Результат – «непрохідний», але закономірний

Враховуючи скромну роботу на округу, в принципі не дивно, що я не дотягнув до прохідного відсотку. На своєму округу я набрав 12,13%, а прохідними в «Самопомочі» до обласної ради були 15% «з хвостиком». Тобто результат закономірний. Але дивує все-таки те, що попереду були владні партії «Батьківщина» та «Солідарність». Як зазначали жартома спостерігачі під час підрахунку, коли було очевидно, що за представників цих двох сил ясно більше голосів, – може, насправді у нас все добре в країні, раз люди підтримують владних кандидатів.

У будь-якому разі, я дякую всім, хто за мене проголосував (це майже 600 людей). І теж перепрошую, що я не зробив більше для того, щоби пройти в депутати. Утім, ті скромні обіцянки, які озвучував у спілкуванні з потенційними виборцями, я й так «лобіював» і буду «лобіювати», незалежно від статусу;)

І що далі?..

Особисто я бажання балотуватися в майбутньому не маю. Особливо за такої, м’яко кажучи, нелогічної Samopomich-vybory-Mazurashu-flaer-kryvi1-newвиборчої системи. Це ж треба було так «закрутити», що одні кандидати виграють свої округи (наприклад, співачка Вікторія Гатрич, журналіст Єгор Подкидишев…), а інші посідають на округу 2, 3 або навіть нижче місце і проходять… Вибачте, просто дебілізм… Це моя особиста думка:)

Зрозуміло, що я старатимусь якось допомагати (ініціативами, можливо, роботою над проектами якимось рішень тощо) депутатам обласної ради від «Самопомочі» на чолі з першим номером Іваном Гешком. Хоча так само готовий долучатися до розробки та підтримки будь-яких позитивних і корисних для громади проектів, незалежно від того, представники якої політичної сили їх «просувають» (якщо, звісно, комусь потрібна буде моя допомога).

Пропозиції щодо виборчої системи

Якщо народні обранці у Верховній раді не хочуть кардинально змінити виборчу систему і зробити її реально більш «народною», удосконалити її легкими зусиллями можна, якщо перетворити її з «партійно-мажоритарної» (нині в бюлетені фігурує партія, а потім прізвище першого номера та кандидата на конкретному окрузі, якщо такий є) на, навпаки, «мажоритарно-партійної» – у бюлетені тоді буде першим фігурувати кандидат на конкретному округу, далі партія, яку він представляє та перший номер цієї сили, або слово «самовисуванець», бо, на моє переконання, треба передбачити можливість і само висування у депутати будь-якого рівня! Переможець округу стає депутатом і крапка:) Він має нести в раду переважаючу думку конкретної громади, де був обраний. А громада повинна мати простий механізм відкликання депутата, аби він «не скурвився», як кажуть в народі.

Інша пропозиція стосується більш кардинальних змін. Обирати місцевих депутатів під модель управління галузями і сферами. Тобто обирати, наприклад, 5 представників освіти, 5 представників медицини, 2 представника сфери фізкультури і спорту і т.д. І щоби обрані представники ставали біля керма відповідних підрозділів виконкому при обласній владі і реалізовували свої програми, а не лише розказували з боку. Заодно вирішиться і питання оплати депутатства, адже, з одного боку, нелогічно, що депутати мають виконувати свої функції безкоштовно, а з іншого ми не можемо собі дозволити платити зарплати і місцевим депутатам лише за участь у сесіях. А так – було б «два в одному».

І про рівні умови для агітації

Умови для агітації мали би бути рівними для всіх кандидатів! Заборонити будь-яку «самодіяльну» рекламу. Передбачити для всіх кандидатів рівну кількість часу на ТБ та радіо, однакові площі у «виборчих газетах», які рознести всім родинам, визначити спеціальні місця для розміщення інформації про кожного кандидата і т.п. І зустрічі проводити, як вже було колись, спільні для всіх кандидатів. Тоді вирішальними будуть здібності окремих кандидатів, а не їх фінансові можливості.

Це, зрозуміло, спрощений опис забезпечення рівних умов для агітації. Була б політична воля, це реально запровадити.

Хоча навряд чи наші нардепи дозволять сильно змінити виборчу систему, яка так добре забезпечує збереження фактично олігархічної моделі влади… Багаті та їх представники встановлюють правила гри, за якими лише вони та їх представники можуть добратися до того рівня влади, де реально можна щось кардинально змінити. Коло замкнулось… Тобто або ми миримось з ким, або… Майдан-3, Майдан-4 і т.д., поки влада не стане справді про народною?.. Але це тема непроста і «довга»:)

З повагою,
екс-кандидат в депутати обласної ради:)
Георгій Мазурашу

Пропоную розвинути дискусію:)

***

Виборчі приколи: секретні телефони кандидатів, коти в під’їзді і «розборки» з тещею

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ