У Чернівцях депутати пробують повторити 30-ті?.. (відео)

1
232
Загрузка...

На сесії Чернівецької міської ради 30.04.15 спробували «гуртом» заборонити низку політичних партій у столиці Буковини, що виглядало далеко не демократично…

 

Міський голова Олексій Каспрук виніс «з ходу» на голосування Рішення «Про заборону проведення державної реєстрації, легалізації та діяльності в будь-якій формі структурних територіальних організацій політичних партій Партія регіонів, Комуністична партія, Партія опозиційного блоку, Партія розвитку на території Чернівців».

За проголосували 26 депутатів.

Олексій Павлович одразу поставив повторно це питання на голосування за основу. Але голосували ще раз пізніше. Спочатку трохи таки обговорили.

Депутат В’ячеслав Кишларук нагадав, що в 30-х роках минулого століття починалось приблизно з цього ж… Він висловив свою нелюбов, м’яко кажучи, до окремих політичних партій, але… Ми йдемо до демократії чи від демократії?..

Потім слово надалі депутату Сергію Лазарєву, який зачитав звернення на підтримку рішення щодо заборони.

Поставили повторно на голосування.

За – 24. Рішення не прийнято.

Після другої невдалої спроби попросили показати поіменно, хто голосував.

На відео було видно, що Валерій Чинуш взагалі не голосував з цього питання. На прохання fakty.cv.ua, він пояснив, чому не брав участь у голосуванні проти цих партій:

«Я не був комсомольцем, не був комуністом. Особисто засуджую комуністичну ідеологію. Але треба визнати, що в ній було і багато хорошого. В Україні заборонили компартію. А ми «під цим соусом» намагаємось заборонити все, що не подобається владі? Тобто це як в 30-ті роки, коли була лише одна компартія, і лише вона мала право на істину? Я проти ідеології, але за простих людей. Я проти злочинних рішень, проти лідерів, які проповідували ту ідеологію. Але не проти демократії. Чому прості люди мають страждати і відповідати за те, що робили ідеологи? Вважаю, що не можна забороняти все і вся. І не можна всіх під одну «гребьонку». Ось, приміром, батько Каспрука був комуністом, але його запам’ятали, як хорошого мера. І що? До чого тут партійна приналежність? Тоді такі часи були, що всі мали бути в партії, щоби кудись пробитися. Ми ж тепер засуджуємо ті часи. А самі що робимо? Хочемо забороняти? Тобто хочемо сказати, що є дві позиції: наша і неправильна, так? Але це ж не демократично. Демократія – це, передусім, вибір. Я не можу голосувати за те, щоби позбавляти чернівчан вибору. До слова, виборці, з якими спілкуюсь, також у переважній більшості проти комуністичної ідеології, але і проти заборони партій. Давайте кожна людина буде вирішувати сама, в яку церкву ходити, кого поважати, кого критикувати, за яку партію голосувати, а яку не сприймати».

***

63 сесія міської ради VІ скликання 30.04.15 (повна трансляція, Чернівецький промінь)

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ