Іван Гешко: Протиставляти теми Січових Стрільців і Олімпіади – некоректно…

0
496
Загрузка...

Скандальні «розборки» на сесії міської ради 30.04.15 навколо питання щодо перейменування вулиці Московської  Олімпіади викликали здебільшого негативну реакцію в спортивних колах.

 

У неофіційних розмовах спортсмени, тренери, фахівці сфери фізичної культури і спорту зазначають, що в Чернівцях вистачає інших проблем і справ, щоби не займатися перейменуванням вулиць, тим більше, з таким скандальним підтекстом.

Депутат міської ради Валерій Чинуш, який очолює обласну федерацію легкої атлетики, підтримав у цьому питанні позицію спортивної громади і мера: «Я згідний з Каспруком, що поки був мораторій на перейменування вулиць, не було і проблем таких. Навіщо займатися речами, які розколюють суспільство? Тим більше сьогодні, коли навколо стільки серйозних викликів. Треба думати як об’єднувати людей, а не навпаки. Так що я за те, щоби повернутися до мораторію на перейменування – до кращих часів».

На прохання fakty.cv.ua перипетії з перейменуванням вулиці Московської Олімпіади прокоментував і учасник трьох Олімпійських ігор, чемпіон Європи та світу з бігу на 1500 м, кращий спортсмен України 2006 р., голова обласного відділення НОК України Іван Гешко:

«Олімпійський рух, олімпійські ідеали – це те, що об’єднує людей. Олімпізм завжди ніс позитив – мир, дружбу, єдність. Ці принципи дуже важливі і актуальні для нашої країни, для нашого суспільства. І важливо, щоби символи олімпізму зберігались і поширювались. Наявність вулиці з олімпійською назвою – це теж позитив. Думаю, в цей непростий час не варто приймати рішення, які пов’язані з такими делікатними темами. Але якщо громада вважає, що саме тепер треба перейменовувати вулицю Московської Олімпіади, і саме на Січових Стрільців, – які проблеми, нехай перейменовують. Лише при цьому не варто протиставляти теми Січових Стрільців та Олімпіади, бо це дуже некоректно. Це просто різні теми, і одна, і друга викликає у більшості людей повагу. Так що не треба навколо цього спекулювати, не треба змішувати світлі олімпійські ідеали з брудною політикою. Ще на етапі обговорення, під час зустрічі з міським головою ми з олімпійцями Наталкою Лупу та Миколою Лабовським підтримали пропозицію Олексія Каспрука щодо компромісного перейменування вулиці Московської Олімпіади на Олімпійську. Раз фахівці вважають, що там обов’язково має бути вулиця Січових Стрільців, це ж не має бути використано для спроб скандально зіштовхнути прихильників цього варіанту зі спортивною громадою. Давайте ставитися з повагою і до Січових Стрільців, і до Олімпійських ігор, у тому числі до історичного факту і такої знаменної події, як проходження маршруту естафети Олімпійського вогню через нашу область. Колеги-спортсмени, олімпійці вважають цілком природним, щоби в разі перейменування вулиці Московської Олімпіади на Січових Стрільців, тоді ж перейменувати і якусь іншу вулицю за згаданим маршрутом, приміром, на Олімпійську. І це буде проявом поваги як до історії, так і до олімпійських ідеалів, учасників Олімпійських ігор і всього олімпійського руху».

Записав Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com

«Війна» навколо назви вулиці Московської Олімпіади у Чернівцях (відео)

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ