РНБО і Порошенко – за запрошення до України миротворчої місії ООН

0
269
Загрузка...

Президент України Петро Порошенко запропонував запросити в Україну миротворчу місію Організації об’єднаних націй, і його ініціативу підтримали на засіданні РНБО 18.02.15.

Рада національної безпеки і оборони України підтримала рішення зі звернення до ООН та Європейського союзу щодо «розгортання на території України операції з підтримання миру та безпеки», – заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов на брифінгу за підсумками засідання РНБО України.

Він зазначив, що таке рішення викликано постійними порушеннями Російською Федерацією та підконтрольними їй військовими підрозділами режиму припинення вогню та відведення важкого озброєння.

«Ми можемо прогнозувати, що те, що відбувається сьогодні, – активізація військових дій, як це було навколо Дебальцевого, те, що зараз відбувається у секторі «М» біля Маріуполя, може мати хронічний характер», – цитує rnbo.gov.ua Олександра Турчинова,  який пояснив, що саме тому влада вирішила запросити миротворчий контингент ООН.

Секретар РНБО зауважив, що миротворчий контингент має стояти як вздовж лінії зіткнення, так і вздовж неконтрольованої ділянки російсько-українського кордону. За його словами, це дозволить «фіксувати і локалізувати порушення та забезпечить реальні кроки припинення агресії».

Олександр Турчинов зазначив, що Міністерство закордонних справ України підготувало відповідне звернення та висловив сподівання, що рішення РНБО також підтримають депутати Верховної Ради України.

Крім того, Олександр Турчинов зауважив, що на засіданні РНБО було схвалено законопроект про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Журналіст-міжнародник Олексій Кафтан вважає, що залучення миротворців ООН свідчитиме про «замороження» конфлікту на сході України.

«Проблема в тому, що миротворча місія ООН – це як акцизна марка на замороженому конфлікті. Там, де з’являються миротворці ООН – ситуація консервується і ніяк не розв’язується тривалий час. Це можна сказати в багатьох випадках до цивілізованого розлучення», – заявив Кафтан на espreso.tv.

Довідково:

Миротворчість означає операції збройних сил без застосування зброї, за винятком випадків самооборони, які здійснюються за згодою основних воюючих сторін і призначені для спостереження за дотриманням угоди про перемир’я. Мета – підтримка дипломатичних зусиль задля досягнення політичного врегулювання спору, як зазначає pravodom.com.

Миротворчі сили ООН характеризуються наступними рисами:

– Їх персонал надається і оснащується державами-членами;

– Миротворчі сили застосовуються за рішенням Ради Безпеки і в рамках цього рішення;

– Миротворчі сили діють під прапором ООН;

– Миротворчі сили використовуються при наявності бажання сторін у конфлікті його припинити;

– Миротворчі сили підпорядковуються Генеральному секретарю ООН.

fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ