У Чернівцях з’явився тролейбус “бажань”

1
1694
Загрузка...

Буквально на початку цього тижня на вулиці Московської Олімпіади помітив надзвичайно гарно відремонтований старенький тролейбус і ще тоді подумав, що нарешті почали їх капітально відновлювати, бо електрокар чеської фірми Škoda моделі 9Tr, 1979 року випуску гармонійно вписується в колорит і дух старовинних Чернівці. Сьогодні дізнались певні подробиці з приводу його ремонту і функціонування. Наразі це один тролейбус, ідея такого ремонту належить чинному міському голові Олексію Каспруку. Всі роботи були зроблені за кошти КП “Чернівецьке тролейбусне управління”. За словами очільника міста, на даному етапі лишилось дообладнати його плазмовим телевізором та акустичною системою.

До 19 грудня він почне курсувати за туристичним маршрутом, який наразі розробляється. Якраз зараз широко обговорюється можливість ремонту ще декількох тролейбусів та варіанти їх використання окрім туристичного. Долучитись з ідеями може кожен, потрібно тільки звернутись до міської ради. За надану інформацію та відкритість у спілкуванні, ми щиро дякуємо заступниці чернівецького міського голови Марії Порчук. І з огляду на унікальність і раритетність цієї моделі сподіваємось, що таких відреставрованих екземплярів побільшає  та користувачі, громада міста і туристи – шанобливо ставитимуться до них!

 

Довідка:

Škoda 9Tr — тролейбус, який випускався з 1961 до 1982 року чехословацьким підприємством “Шкода-Остров” і став однією з «легендарних», наймасовіших моделей тролейбусів, що експлуатувались у республіках срср — загалом близько 5 тис. машин. Загальна кількість випущених тролейбусів – понад 7300 екземплярів.

Тролейбуси даної моделі відмінно зарекомендували себе в умовах складного рельєфу, зокрема, на найбільшій у світі гірській тролейбусній трасі «Сімферополь-Ялта», на окремих ділянках якої перебувають в постійній експлуатації і сьогодні. Перші 40 тролейбусів Шкода 9Тр почали працювати на маршруті в 1962 році. Також, зокрема, з цієї причини дані тролейбуси експлуатувались в Грузії, Азербайджані та Вірменії.

У деяких містах і регіонах Шкоди 9Тр продовжують успішно трудитися до сьогодні, наприклад, в Сімферополь, Алушті, Ялті, Чернівцях, Тернополі, Рівному.

Розподіл тролейбусів по містах України сьогодні:

Кримський тролейбус станом на 1.01.2014 р. мав на балансі 55 пасажирських Шкод 9Тр;

У Рівному експлуатується 31 пасажирська Шкода 9Тр;

У Тернополі експлуатується 8 пасажирських Шкод 9Тр;

У Чернівцях експлуатується 5 пасажирських Шкод 9Тр;

У Луцьку єдина пасажирська Шкода 9Тр перебуває у законсервованому стані.

Олександр Білоус, Fakty.cv.ua

Фото: Степан Руденко

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ