Віталій Смандич: Донорство – шлях до довголіття! (6 корисних порад здавати кров)

0
644
Загрузка...

А чи замислювалися ви коли-небудь про те, що хочете здати кров або взагалі як це відбувається?
Зважитися на таке може не кожен. Але аварії, катастрофи, пожежі, хвороби, військові операції чи воєнні дії — це ті випадки, при яких кров потрібна у величезних кількостях.

 

1: шлях до довголіття.
Не всі знають, що регулярне донорство корисно для людського організму. Згідно з дослідженнями Всесвітньої організації охорони здоров’я, люди, які постійно здають кров, в середньому живуть на п’ять років більше.

 

2: оновлення кровоносного русла.

Донорство сприяє постійному самооновленню і омолодженню організму за рахунок виведення надлишку крові та її компонентів. Тобто людина здала кров, і організму надходить сигнал: пора оновлюватися. Таке регулярне оновлення є потужною профілактикою серцево-судинних захворювань, імунної системи, порушень травлення, роботи печінки і підшлункової залози.

 

3: стійкість організму до стресових та нещасних ситуацій.

Донорство підсилює стійкість до крововтрати при аваріях, нещасних випадках, опіках, важких операціях. Відбувається неспецифічна реакція організму на втрату частини самого себе — організм тренується на випадок можливої ​​крововтрати.

 

4: профілактика серцево-судинних захворювань.
У світі невпинно зростає кількість «молодих» інфарктів міокарда от і донорство – ефективний засіб профілактики серцево-судинної системи. Доведено, що люди котрі регулярно здають кров вони в десятки разів менше схильні інфаркту міокарда; американські вчені встановили, що донори-чоловіки на 30% рідше страждають серцевими нападами.

 

5: профілактичні огляди.
Чи часто ви задумуєтесь над тим щоб пройти профілактичний огляд свого організму?
Ось вам і ще один варіант проконтролювати стан свого здоров’я.
Якщо у здорової людини вилучити 450 мл крові, то це ніяк не вплине на її самопочуття і фізіологічні функції. Тим більше, що здача крові можлива після ретельного медичного обстеження, якщо буде хоч найменший ризик для здоров’я – лікар не допустить.

 

6: додаткова відпустка.
Не всі знають що згідно чинного законодавства людина котра стала донором та відповідно оформила довідку донора – має 1 робочий день протягом року на відпочинок.
А як цього дня іноді бракує…

 

І основне, потративши всього 30 хв. ви можете отримати статус донора і оздоровитись, при цьому допомогти іншому.
Викладач кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти Буковинського державного медичного університету.

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ