Партисипації бути. У нас

0
237
Загрузка...

17 вересня 2019 у 1991 Civic Tech Center представники ПРООН в Україні, SocialBoost, Форуму розвитку громадянського суспільства та PAUCI Foundation офіційно оголосили про запуск Всеукраїнського громадського бюджету. Передбачається, що щонайменше 3 області працюватимуть над впровадженням демократичної практики. Вона дозволить мешканцям пропонувати проекти регіонального розвитку, що будуть втілені в життя коштом спеціального держфонду. Наразі пілотуватимуть ВГБ Донецька, Чернівецька та Херсонська.

«Активна участь жителів в управлінні державними справами, є однією із ключових складових сталого розвитку міст, громад та усієї країни. Впровадження Всеукраїнського громадського бюджету може стати логічним кроком у демократичному розвитку України, що дозволить залучати громадян до розподілу бюджетних коштів на національному рівні. Саме тому ПРООН підтримує впровадження цієї ініціативи», зазначила Оксана Косенко, спеціалістка з питань громадянського суспільства проекту ПРООН “Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні”.

Оксана Косенко, спеціалістка з питань громадянського суспільства проекту ПРООН “Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні”. Оксана Косенко, спеціалістка з питань громадянського суспільства проекту ПРООН “Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні”.

Передісторія

Восени 2018 Уряд вніс зміни до бюджетного кодексу — Державний фонд регіонального розвитку отримав 500 млн. грн для реалізації проектів громадян на обласному рівні. Тепер області самостійно визначають пріоритетні проекти, на які варто спрямувати фінансування. А взяти участь у розподілі коштів та розвитку областей можуть усі громадяни України.

ВГБ — логічний етап розвитку партисипації в Україні. Актуальність інструментів бюджету участі для громадян та експертних кіл підтверджують результати ІТ-платформи «Громадський проект». За три роки роботи платформи понад 90 міст та громад працювали над розвитком культури електронної демократії та біля 1.8 мільйонів громадян голосували за проекти, причому 84% — в онлайні.

Про ВГБ  

На відміну від міського Громадського бюджету, де громадяни розподіляють місцеві бюджети, механізм ВГБ залучає охочих до розподілу коштів держбюджету: активісти або органи місцевого самоврядування пропонують проекти і визначають найбільш пріоритетні шляхом всеукраїнського електронного голосування.

Керівництво ОМС отримує додатковий потужний механізм діагностування пріоритетів та настроїв мешканців. ВГБ — механізм фінансової децентралізації, що дозволяє залучити кошти з державного бюджету для розвитку регіонів. В основі ВГБ — прагнення налагодити довіру між владою та громадянами через спільний розвиток проектів регіонального значення.

Експертний офіс ВГБ

Всеукраїнський громадський бюджет розвиває Експертний Офіс ВГБ.

Експертний офіс ВГБ — команда консультантів з розвитку ВГБ, що об’єднує фахівців громадської технологічної організації SocialBoost та ГО Форум розвитку громадянського суспільства. Члени Експертного офісу ВГБ: Олексій Коваленко — ініціатор та розробник механізму впровадження ВГБ, Артем Стельмашов —  ініціатор та ідейний натхненник ВГБ та Віктор Гурський — експерт з цифровізації ВГБ, відповідає за впровадження електронної платформи Громадський проект, що автоматизує всі процеси подання і голосування за проекти.

Команда Офісу допоможе втілити ВГБ прозоро та ефективно у пілотних областях. Офіс консультуватиме області на всіх етапах ВГБ: від створення нормативно-правової бази під потреби області до проведення інфокампанії серед громадян. Партнерами ВГБ також є PAUCI Foundation, Київська громадська платформа, Діалог громад, Democracy Reporting International.

 

Олексій Коваленко (Голова ГО Форум розвитку громадянського суспільства):

«Магія ВГБ у тому, що тепер мешканці впливають на розвиток областей, а не лише своїх населених пунктів. Тобто голосувати за проекти можна буде без прив’язки до місця реєстрації. Наприклад, проголосувати за проект розвитку Одеської області може як місцевий мешканець, так і киянин. Таким чином механізм допомагає кожному охочому долучитися до реалізації проектів, актуальних для цілих областей саме зараз».

Олексій КоваленкоОлексій Коваленко (Голова ГО Форум розвитку громадянського суспільства)

 

Артем Стельмашов (начальник відділу місцевого самоврядування у Київраді):

«Перевага цієї практики у перспективі масштабування на всю країну. Наступним етапом розвитку ВГБ мають стати не лише регіональні, але й загальнонаціональні проекти.ВГБ — дієвий інструмент для розуміння актуальних проблем та потреб мешканців. Ми віримо, що реалізація загальнодержавного громадського бюджету покращить імідж країни на міжнародній арені».

Артем СтельмашовАртем Стельмашов (начальник відділу місцевого самоврядування у Київраді)

 

Віктор Гурський (виконавчий директор SocialBoost):

«Всеукраїнський громадський  бюджет сприяє взаємодії між громадянами, місцевою та центральною владою. За останні 3 роки понад 4.7 мільйонів людей  долучились до Громадського бюджету онлайн. Сьогодні у нас є шанс запровадити Громадський бюджет на національному рівні і цим продовжити популяризацію інноваційних інструментів та сприяти загальному національному курсу цифровізації процесів у державі».

Віктор Гурський (виконавчий директор SocialBoost)Віктор Гурський (виконавчий директор SocialBoost)

Примітка: окрім пілотних областей про підготовку до запуску ВГБ також анонсували області: Полтавська, Волинська, Одеська.

Більше про практику ВГБ на сайті проекту. 

Інформаційна довідка:

Ініціатива «Пілотне впровадження Всеукраїнського громадського бюджету в 3-х областях України» здійснюється SocialBoost у рамках проекту ПРООН “Громадянське суспільство

задля розвитку демократії та прав людини в Україні”, що реалізовується за

фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ