13% українців вважають, що міжнародний контингент погіршить ситуацію на Донбасі

0
179
Загрузка...

Переважну підтримку громадян України мають ідеї повернення соціальних виплат для мешканців непідконтрольних територій (більше 60% респондентів).

Об’єднання аналітиків та журналістів “Кальміуська група”  проводило соціологічне опитування українців з 14 квітня по 2 травня 2018 року з питань реінтеграції Донбасу. Результати були представлені під час брифінгу 4 липня.

На підставі отриманих даних аналітики запропонували  варіант активізації процесу перемовин в “мінському форматі”, що  дозволить Україні продемонструвати прихильність до виконання міжнародних домовленостей та може полегшити становище громадян України, що мешкають на непідконтрольній території.

Переважну підтримку громадян України мають ідеї повернення соціальних виплат для мешканців непідконтрольних територій (більше 60% респондентів). Підтримку більшості українців має ідея введення міжнародної адміністрації та миротворців ООН на територію непідконтрольних районів Донецької та Луганської областей (більше 60%). Наразі ці кроки можуть стати стратегічними цілями державної політики, а суспільне сприйняття даних ідей  прискорити відновлення державного суверенітету. Полегшення процедури отримання соціальних виплат для мешканців непідконтрольної території та просування в напрямку підготовки до введення міжнародної адміністрації  дозволить Україні виступати драйвером і навіть взяти на себе лідерство у Мінському процесі та підтвердить відданість міжнародним домовленостям.

«75% всіх респондентів очікують впродовж цього року на діалог та мирні переговори задля припинення конфлікту на Сході України», – розповів Олексій Мацука, голова «Громадського ТБ Донбасу», під час презентації.

20% українців переконані, що міжнародний контингент на Донбасі ніяк не вплине на розв’язання конфлікту. 13% респондентів вважають, що це погіршить ситуацію на Сході України. «Є групи громадян, які скептично ставляться до можливості позитивного впливу міжнародних інструментів. Українській владі необхідно використовувати ось це критичне сприйняття, яке є у суспільстві, для того, щоб проговорювати з суспільством деталі чи певні подробиці таких ініціатив. Дуже важливо продумати всі елементи і пояснити суспільству, як може бути у разі досягнення зовнішньо-політичного консенсусу щодо тимчасових адміністрацій чи миротворчих місій», – зазначив Олександр Клюжев, аналітик громадської мережі «ОПОРА».

67% українців не згодні на особливі політичні умови тимчасово окупованих територій з Росією та вважають цей варіант неприйнятним. Думки щодо надання окупованим територіям особливого статусу автономії після законних виборів розділилися навпіл: 48% українців вважають цю ідею неприйнятною, така ж кількість респондентів вважає такий варіант прийнятним. «На Донбасі найбільше, з моєї точки зору, проявилася подвійна сутність громадської думки. Для Донеччини і Луганщини автономний статус тимчасово окупованої територій виглядає прийнятним для 60% мешканців підконтрольної Україні території. У той же час, для 64% прийнятний виглядає діаметрально-протилежний варіант – обмеження повноважень для цих територій», – зауважила Марія Золкіна, аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Серед основних рекомендацій для українського уряду на цей рік – спрощення процедури соціальних виплат для населення, що проживає на тимчасово окупованій території. «Порада органам української влади  – спростити процедуру верифікації громадян України, що мешкають на окупованих територіях, для отримання виплат, усунути дискримінаційні бар’єри та максимально дебюрократизувати процес отримання платежів громадянами в окупації», – зазначив Віталій Сизов, аналітик «Донецького інституту інформації». Окрім цього, Україна має зайняти проактивну позицію у питанні «миротворців» на Донбасі.

Матеріали дослідження за посиланням 

Учасникі брифінгу:

Олексій Мацука, голова “Громадського ТБ Донбасу”
– Олександр Дмітрієв, засновник платформи культурних ініціатив «Лампова»;
– Віталій Сизов, аналітик «Донецького інституту інформації»;
– Марія Золкіна, аналітик Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва»;
– Олександр Клюжев, представник громадської мережі “ОПОРА”
– представник компанії “GFK – Ukraine”  (узгоджується)

“Кальміуська група” —  неформальне об’єднання українських аналітиків, мета якого — сприяння відновленню державного суверенітету на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Мотивація діяльності нашої групи чітка і прозора — ефективно і професійно сприяти відновленню територіальної цілісності країни. Назва коаліції походить від назви річки Кальміус, яка об’єднує вільні і тимчасово окуповані райони регіону та символізує собою надію громадян з обох боків лінії розмежування на встановлення миру шляхом припинення міждержавного конфлікту і відновлення єдності України, законності та правопорядку на територіях, постраждалих від збройного протистояння.

Метод опитування – телефонні інтерв’ю з дзвінками на мобільні телефони та випадковим генеруванням номера телефону. Вибірка склала 1975 респондентів, з них 536 — з Донецької та Луганської областей (території, підконтрольні українському уряду). Зважені дані для населення України (1975 респондентів) відповідають розподілу населення за віком/статтю/типом населеного пункту і макрорегіонами згідно з даними Державної служби статистики України станом на 1 січня 2017 р; при зважуванні додатково враховано розподіл населення Донецької та Луганскої областей за віком/статтю/типом населеного пункту. Для зручності у таблицях представлено зважені дані і загальний обсяг зваженої вибірки як 1500 респондентів.

За довідковою інформацією звертайтесь за телефоном:
050-687-72-67 або за адресою
kalmiusgroup@gmail.com

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ