Як проходить декомунізація на Буковині

0
725
Пам’ятник чекістам, село Дихтинець
Загрузка...

Президент України Петро Порошенко підписав закон про декомунізацію 15 травня поточного року. Документом забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб і визнаються борцями за незалежність України УПА та інші організації.
В Чернівцях у рамках дії нового закону мають перейменувати приблизно півсотні вулиць з “радянськими” назвами. Очевидно, незабаром місто залишиться без звичних вулиць Гайдара, Моріса

Пам'ятний знак добровольцям винищувальних загонів(Путила)
Пам’ятний знак добровольцям винищувальних загонів(Путила)

Тореза чи Ватутіна. Повний перелік вулиць, які мають перейменувати, нині в мерії вивчає топонімічна комісія.  Крім обласного центру під декомунізацію мають потрапити і цілі географічні одиниці на Буковині, такі як села Радгоспівка на Герцаївщині, Стальнівці в Новоселицькому районі та інші. Крім цього в районах готують пропозиції про зняття з обліку і знесення пам’ятників комуністичної епохи. Так в Путилі досі стоїть пам’ятний знак добровольцям винищувальних загонів, у селі Дихтинець – Пам’ятник  чекістам!!!, і це ж в самому серці “повстанських” Карпат, які яскраво описані у “Солодкій Дарусі”.

IMAG0063
Такі охоронні дошки досі висять на пам’ятках

Та серед усього розмаїття зміни назв та символів треба не пропустити елементарні речі, які поважаюча себе держава мала зробити і без законів про декомунізацію. Як за 20 з гаком років незалежності у нас нас на пам’ятках історії, архітектури і таке інше досі висять дошки із згадками колишньої радянської республіки?! Невже це так дорого коштує змінити дошку, на це не потрібні цілі державні програми!, а всього 540 гривень.

Fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ