Мер запрошує чернівчан 31 травня на сесію міськради. Провокує конфлікт?..

1
540
Загрузка...

У цікавий спосіб звернувся до чернівчан міський голова Олексій Каспрук – він запросив на зустріч лише декілька «обраних» ЗМІ, через які запросив мешканців обласного центру на сесію міської ради 31 травня 2018 р.

Такий «специфічний підхід» (або вибірковий) мера до спілкування з пресою в цій ситуації багатьох журналістів обурив. Олексія Павловича навіть порівняли з біглим екс-Президентом Віктором Януковичем, який також полюбляв давати інтерв’ю «обраним».

А декого просто образило те, що мер, так виходить, недооцінює роль інших ЗМІ у донесенні інформації до чернівчан…

Власне, самий спосіб звернення мера до чернівчан, мабуть, не є головним у цій ситуації. Важливіше інше. Чому Олексій Каспрук закликає мешканців міста прийти на сесію міськради 31 травня, коли можуть розглянути і питання його усунення з посади? І чому він звернувся саме через «обрані» мас-медіа?

Друге, напевно, можна пояснити бажанням донести до чернівчан це «запрошення» здебільшого через прихильні (або лояльні) до нього ЗМІ, які подадуть це «з мерської дзвіниці». Таким чином, певно, Олексій Павлович розраховує отримати «свою більшість» серед тих, які таки прийдуть на цю сесію. Хоча насправді було б коректніше або звернутися до чернівчан під час брифінгу для всіх ЗМІ, або, ще краще, через офіційний сайт міської ради та розмістивши відеозвернення на офіційних сторінках міськради на Youtube, у соціальних мережах, звідки мас-медіа активно «підхоплюють цікаві інформаційні приводи».

Чи не відчуває мер відповідальності за можливі конфлікти між його ярими прихильниками, які проти його усунення з посади, та чернівчанами, яких не влаштовує робота мера і які вважають, що його таки варто достроково «зняти»?.. Причому серед останніх точно є і виборці Каспрука, які просто розчарувались у своєму виборі… Та й у депутатів «опозиційної більшості» вистачає прихильників, які, найімовірніше, також підтримують ідею усунення мера з посади. Навіщо ж мер провокує потенційні конфлікти і силові протистояння?..

Тепер щодо самих тез, якими Олексій Каспрук захищається від можливого дострокового припинення повноважень мера…

Олексій Павлович стверджує, що юридичних підстав для його усунення немає. Якщо це справді так (хоча ініціатори зняття стверджують зворотнє, і приводять відповідні аргументи), навіщо кликати чернівчан на сесію, провокувати силові розбірки – можна ж буде легко потім у судовому порядку «розбити у пух і прах» відповідне рішення депутатів і повернутися у мерське крісло.

Дуже невдало мер «наїхав» на «неправильних» (з його точки зору) депутатів, звинувачуючи їх в тому, що вони, мовляв, проти придбання комунального транспорту і т.п. По-перше, ті «неправильні» депутати й самі ініціюють та лобіюють збільшення одиниць у тому ж тролейбусному управлінні, і хочуть якраз придбати на порядки більшу кількість значно дешевших б/у тролейбусів з Європи, а не маленьку кількість за шалені кошти, ще й загнавши місто у важкий єврокредит (який автоматично зробить ті нові тролейбуси майже в півтори рази дорожчими:( А як віддавати кредит?!)

А як же інформація про те, що комунальний громадський транспорт у нас збитковий?! Мер закликає придбати за бюджетні кошти автобуси, щоби збільшувати борги комунального транспортного підприємства? У цьому контексті цікавішою виглядає пропозиції від тих же «неправильних» депутатів спрямувати 20 млн. грн. не на придбання декількох комунальних автобусів, а приватним перевізникам на перший внесок для придбання 40-ка (!) нових автобусів, які за відповідними угодами мінімум 7-8 років мають працювати на чернівецьких маршрутах (у т.ч. здійснюючи пільгові перевезення).

Плюс мер загнав себе у дуже неприємну для нього ситуацію, адже ще в квітні Олексій Павлович «укатував» виконком підняти тариф на проїзд у маршрутках з 4-х до 5-ти гривень (і сам за це голосував), а потім змінив курс на 180 градусів і став ярим захисником тарифу 4 грн… Як іронізували свого часу з приводу того ж Януковича, – «тому що послідовний»?..

Загалом, якщо Олексія Каспрука таки знімуть достроково (можливо, не 31 травня, а пізніше – депутатська більшість навряд чи діятиме так безвідповідально, щоби і зі свого боку провокувати силові протистояння), це цілком на руку і самому чинному меру, і Чернівцям в цілому. Чому? Тому що в такому разі в міській раді припиниться це «вічні чвари» між мером і депутатською більшістю, які заважають місту нормально розвиватися. Плюс теперішня депутатська опозиційна більшість в разі усунення Каспрука точно буде «з шкіри вон лізти», аби якнайшвидше добитися серйозних зрушень на краще в місті, аби довести, що недарма взяли владу у свої руки. А сам Каспрук в ролі «ображеного» може повторити «стрибок» знятого з посади мера Миколи Федорука до Верховної Ради, або, як кажуть, «на білому коні» повернутися в мерське крісло на наступних виборах, якщо «нова міська влада» не зможе продемонструвати значно краще і ефективніше управління містом.

А щодо того, кого більше наразі серед чернівецьких виборців – відданих прихильників Олексія Каспрука, таких же прихильників «опозиційної більшості», чи байдужих, – складно сказати. Принаймні, теза, яку активно тиражують «підкаблучні владі» ЗМІ, про те, що, мовляв, за мера значно більше голосувало чернівчан, ніж за опозиційних до нього депутатів, м’яко кажучи, сумнівна і некоректна. По-перше, серед виборців Каспрука є значна кількість і виборців тих «неправильних депутатів». І зовсім не факт, що в цій ситуації, коли в місті триває це шкідливе для Чернівців протистояння мер – депутати, ці виборці обов’язково перебувають на стороні Каспрука. Плюс варто врахувати, що та сама кількість виборців обирала і мера, і депутатів. І якщо вже сам мер своєю, можливо, навіть дещо «панічною поведінкою», визнає, що цілком може бути 2/3 чи більше депутатів за його дострокове зняття, то ці ж депутати представляють фактично тих же 2/3 (або більше) чернівчан, які їх обрали. Теоретично у Каспрука могли за час мерства з‘явитися і нові прихильники. Приміром, серед тих же «регіонально орієнтованих», які могли не знати, а тепер дізнались, що Олексій Павлович був помічником нардепа, пов‘язаного з Партією регіонів, та радником губернатора від ПР Михайла Папієва (плюс чимало регіоналів приютив у своїй команді). Проте дізнатися точно, скільки в цій ситуації з цих виборців підтримують мера або депутатів, можна було би хіба що через якийсь місцевий референдум (яких, місцевих референдумів, в Україні чомусь також панічно бояться). Або ж на наступних виборах, які рано чи пізно все одно відбудуться – незалежно від того, знімуть чи ні достроково мера Каспрука…

fakty.cv.ua

***

***

***

***

Микола Альбота (перевізник): З нашим мером домовитися неможливо (відео)

***

Перевізники хочуть говорити про те, як працювати краще, а не як було (відео)

***

На виконкомі 22.05.18 не домовились про тариф, буде новий страйк? (відео)

***

Цікавий ефір: Продан на місці Бурбака і Каспрука (відео)

***

«Соупадєніє» чи тролейбусники таки діють проти чернівчан заради єврокредиту?

***

Продан розказав, як воно буде після припинення повноважень мера (відео)

***

Юридичні аспекти у стосунках Бурбак – Каспрук – Продан (відео)

***

Все заради єврокредиту: люди на зупинках, а тролейбуси справними їдуть в депо

***

Мер «заблукав» між тролейбусами з Бухареста, єврокредитом і проблемами ЧТУ (відео)

***

Карімова відповіла про «сумнівні умови єврокредиту» на придбання тролейбусів

***

З 11 квітня маршрутки не будуть їздити з 11 до 15 год. (протест чи…

***

Шантаж з боку перевізників: як з цим боротися?..

***

Продан готовий до того, що після усунення Каспрука в.о. мера буде не він (відео)

***

Про ті «нюанси» єврокредиту на тролейбуси, про які не знаємо ми

***

Борці за єврокредит на тролейбуси пропонують «програму підтримки євробанку»

***

Новий скандал навколо єврокредиту на придбання тролейбусів (відео)

***

Єврокредит на тролейбуси – політичне рішення, проблему треба інакше вирішувати

***

Продан по трохи звикає, що до нього звертаються, як до мера (відео)

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ