Хто ж отримав 259 тис. євро за бізнес-план для «Чернівціводоканалу»?

0
495
Загрузка...

259 000 євро – непоганий гонорар і стимул для лобіювання кредитів з Європи, правда? Саме така вартість розробки бізнес-плану для КП «Чернівціводоканал».

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook спільнота Центр реформ та розвитку – Чернівці: «На минулому тижні команда ГО “Центр реформ та розвитку” була присутня на презентації цього важливого та цінного документа.
Були враженні його поверховістю та відсутністю обґрунтованого фінансового аналізу та прогнозу результатів використання кредитних коштів у майбутньому.
На даний момент наша команда готує низку рекомендацій щодо вдосконалення бізнес-плану. Оскільки реалізація 1 стадії кредитування на суму 17 млн. євро, на наш погляд, потребує чіткого фінансового обґрунтування та прогнозування. На разі представлений документ більше схожий на пояснювальну записку, а не на професійний документ вартістю 259 тис. євро».

Схоже, припущення реальних причин того, що в Ратуші так яро лобіюють ті єврокредити, таки далеко не лише, або не стільки у бажанні зробити щось корисне для міста…

Цікаво, що скажуть на це у міській раді… (нижче дивіться пояснення від радника мера Ірини Карімової!)

fakty.cv.ua

***

***

А ще представники ГО «Центр реформ та розвитку» звернули увагу на дискусію навколо презентації цього бізнес-плану, дорікнувши меру Олексію Каспруку, що він неправдиво висловився на своєму брифінгу:

«В продовження постів щодо неправдивої інформації на брифінгу 26.03.2018 зі сторони Олексія Павловича Каспрука про відсутність активістів на презентації бізнес-плану КП Чернівціводоканал нижче приводимо коротке резюме спілкування представників команди ГО Центр реформ та розвитку.
Резюме викладено в науково-професійному стилі, саме так як вели розмову наші члени команди ЦРР.
З запису відео презентації бізнес-плану водоканалу можна переконатись щодо повноти передачі змісту дискусії.

РЕЗЮМЕ ПРЕЗЕНТАЦІЇ БІЗНЕС-ПЛАНУ

23.03.2018р з 15.00 до 17.30 команда Центру реформ та розвитку була присутня на презентації бізнес-плану КП «Чернівціводоканал», який спільно розроблений працівниками підприємства та німецьким консультантом GFA Consulting Group. В процесі обговорення експерти ЦРР задали керівництву підприємства та німецьким консультантам ряд питань, що стосувались як роботи самого підприємства так і потенційних ризиків, які можуть виникнути під час реалізації основних положень, викладених в бізнес-плані.
Дискусія розпочалась із того, що експерти ЦРР зазначили про те, що на поданий публічний запит про надання для попереднього вивчення презентованого бізнес-плану та інвестиційної програми підприємства на 2018 рік відповіді не отримано, чим було порушено вимоги Закону України «Про доступ до публічної інформації». На що Чабан А.А. відповів, що представники КП «Чернівціводоканал» відкриті до спілкування з експертами ЦРР і готові впродовж двох тижнів його доопрацювати.
Також було задане запитання, яке стосувалось того, що інвестиційна програма 2017 року не була виконана в повній мірі і на спеціальному рахунку підприємства станом на кінець 2017 року залишалось не використаних 3-4 млн.грн., які повинні б піти на ремонт мереж. Відповідаючи на це запитання Чабан А.А. зазначив, що ці кошти будуть використані як джерело фінансування інвестиційної програми 2018 року, оскільки інвестиційна програма 2017 року не передбачала подібних заходів, там була закладена лише надійність.
Після презентації бізнес-плану експертами ЦРР були задані питання, які стосувались основних ризиків, пов’язаних із реалізацією основних положень бізнес-плану. Зокрема було експертами ЦРР було зазначено, що економія на втратах з 18 до 10 млн. м3 досягається тим, що ми з Дністра буде підійматись менша кількість води, відповідно будуть менші витрати на електроенергію і менша абсолютна величина втрат. Проте щодо відносних втрат води, то поточні фактичні втрати складають 65%, а в 2022 році буде 47%. Якщо залишиться залишиться діюча система тарифоутворення, то витрати в тариф будуть закладені на рівні 42%, в підсумку залишиться не покритими 5% втрат води внаслідок реалізації інвестиційного проекту вартістю 500 млн.грн. На це Чабан А.А. відповів, що є надія ввійти в 42% втрат і нижче.
Експертами ЦРР було відмічено і фінансові ризики, зокрема в міжурядовій угоді зафіксовано відсоткову ставку по кредиту 2%, а в бізнес-плані мова йде вже про 4%, зокрема 2% – це додаткова плата за гарантії міністерства фінансів. Крім того власний внесок КП Чернівціводоканал по проекту визначено в розмірі 3,5 млн.євро. (близько 115 млн.грн.), він повинен бути спрямований на фінансування оплати ПДВ, що виникне в процесі реалізації проекту. Представники КП «Чернівціводоканал» відповіли, що ці ризики оцінені, і вони сподіваються на підтримку міста, яке забовязувалось забезпечувати достатність коштів для реалізації цієї угоди.
Також було задано запитання щодо рівнів інфляції, закладених при розрахунку тарифів, які опираються на показники інфляції НБУ, що є недосяжними. Резюмуючи директор КП «Чернівціводоканал» зазначив, що вони відкриті для обговорень і подальшої роботи».


***

***

***

Про те, хто отримав гроші за бізнес-план:



***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ