Як на сесії долали вето мера: Каспрук – депутати – 1:2 (відео)

0
243
Загрузка...

На позачерговій сесії Чернівецької міської ради 11.07.17 депутати мали спробувати подолати вето мера, який скористався правом призупинити одразу три рішення ради.

 

Одне з них депутати розцінили як певне політичне переслідування з боку міського голови, адже він ветував рішення на користь фірми «Віктор ЛТД», до якої причетний і доволі опозиційний депутат міськради Богдан Ковалюк. Такі спроби впливати на народних обранців останнім не сподобались і вони подолали вето, як кажуть, з запасом – 32 голоси ЗА з 38-ми (для прийняття рішення достатньо було 28 голосів).

29 голосами підтвердили депутати своє рішення щодо скорочення терміну розгляду посадовцями звернень громадян та юридичних осіб із земельних питань до 5 днів.

Не набрали депутати необхідних 28 голосів для підтвердження задоволення петиції петиції щодо надання дозволу ГО «Колоритна Буковина» на організацію виставок-ярмарків виробів майстрів хенд-мейду на вул. О. Кобилянської у суботу та неділю.Олексій Каспрук Чернівецька міська рада

На жаль, офіційну інформацію про це неподолане вето на сайті міськради подали у доволі некоректній формі. Тобто «політично», а не «інформативно». Наприклад, у повідомленні від прес-служби акцентується увага на тому, що «пропозиція депутата Андрія Брязкало про заборону проведення ярмарок хенд-мейду у Чернівцях до затвердження міською радою такого порядку не знайшла підтримки». Але нічого не сказано про те, що в процесі дискусії сам депутат зняв цю свою пропозицію. І не сказано, що саме іншу (перефразовану) пропозицію Андрія Брязкала в контексті цієї ж проблематики підтримали одразу 35 з 38 присутніх депутатів. І стосувалось це протокольного рішення щодо розробки положення про те, в які дні, в які свята, в які години і в якому місці виробники хенд-мейду мають право торгувати, виставляти свою продукцію в Чернівцях.

А ось офіційні повідомлення міськради про подолані і неподолане вето:

Депутати не здолали вето міського голови

Чернівецька міська рада 11 липня не підтвердила своє рішення про задоволення петиції щодо надання дозволу ГО «Колоритна Буковина» на організацію виставок-ярмарків виробів майстрів хенд-мейду на вул. О. Кобилянської у суботу та неділю.

Проти надання такого дозволу виступили і майстри хенд-мейду, які вже традиційно кілька разів у рік проводять соціально-благодійний ярмарок «Чернівецький фортель». Вони вважають, що задоволення зазначеної петиції надає необґрунтовані переваги ГО «Колоритна Буковина», порушує їх права, погіршує туристичний статус пішохідної вулиці.

На підтримку петиції ГО «Колоритна Буковина» проголосувало 26 депутатів, чого недостатньо для подолання вето. Водночас міська рада прийняла протокольне рішення про розробку положення, яке визначатиме порядок організації і проведення ярмарків виробів хенд-мейду у Чернівцях. Пропозиція депутата Андрія Брязкало про заборону проведення ярмарок хенд-мейду у Чернівцях до затвердження міською радою такого порядку не знайшла підтримки.

Наразі у Чернівцях з листопада 2014 року діє регуляторний акт «Про порядок проведення на території міста Чернівців виставково-ярмаркової діяльності», яким керуються підприємці, громадські інституції для організації і проведення ярмарків, у тому числі і з реалізації виробів хенд-мейду. Скарги щодо неправомірного застосування цього регуляторного акту до міської ради не надходили.

Міська рада надала дозвіл фірмі «Віктор ЛТД» на викуп земельної ділянки за адресою вул. Алма-Атинська, 3Б

Чернівецька міська рада не дослухалася до зауважень міського голови Олексія Каспрука та клопотання мешканців сусіднього будинку і 32 голосами підтвердила своє рішення про надання дозволу ТзОВ виробничо-комерційній фірмі «Віктор ЛТД» на викуп земельної ділянки за адресою вул. Алма-Атинська,3Б, площею 0,0145 га для будівництва та обслуговування будівель торгівлі.

Мешканці будинку, прилеглого до об’єкту торгівлі, що належить ТзОВ ВКФ «Віктор ЛТД», клопотали не надавати такого дозволу, оскільки вважають, що підприємець після викупу землі розпочне добудову другого поверху магазину, що позбавить їх частини прибудинкової території, де граються діти, паркують свої авто мешканці.

Окремі депутати звернули увагу, що питання про дозвіл на добудову магазину за адресою вул. Алма-Атинська, 3Б міська рада наразі не розглядає, це є повноваженнями Департаменту містобудівного комплексу і земельних відносин. Вони також піддали сумніву, що понад сотню підписів мешканців під зверненнями до міської ради з вимогою не надавати дозвіл на викуп земельної ділянки та добудову магазину на вул. Алма-Атинська,3-Б, є справжніми. Депутат Володимир Бешлей заявив, що серед засновників ТзОВ ВКФ «Віктор ЛТД» є депутат міської ради і вето міського голови є переслідуванням за його депутатську діяльність.

Таким чином, 32 депутати не прислухалися до зауважень міського голови, що відчуження земельної ділянки за адресою вул. Алма-Атинська, 3Б для будівництва та обслуговування будівель торгівлі на користь ТзОВ ВКФ «Віктор ЛТД» може призвести до порушення прав інших співвласників житлового будинку по вул. Алма-Атинській, 3А та надали дозвіл своєму колезі депутату-підприємцю на викуп цієї земельної ділянки.

Чернівецька міська рада зобов’язала посадовців звернення громадян та юридичних осіб із земельних питань розглядати за 5 днів

Чернівецька міська рада не прислухалася до зауважень міського голови Олексія Каспрука та 29 голосами підтвердила своє рішення, яким визначено, що проекти рішень стосовно земельних питань за зверненнями громадян, юридичних осіб та організацій формуються та оприлюднюються на офіційному веб-порталі ради виконавчими органами міської ради впродовж п’яти робочих днів від дати надходження заяв.

Юридичне управління міської ради звернуло увагу, що посадовці фізично не зможуть дотриматися запропонованого депутатами терміну, оскільки не зможуть фахово провести документальний та юридичний аналіз звернення, на місці дослідити ситуацію. Окрім того, це суперечить Закону України «Про звернення громадян», який визначає, що звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, – невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, закон передбачає, що керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п’яти днів.

Міський голова Олексій Каспрук також заявив, що зменшення встановлених законом строків до 5 робочих днів від дати надходження звернення призведе до дезорганізації в роботі виконавчих органів ради, погіршення якості підготовки проектів рішень, прийняття міською радою необґрунтованих, незаконних рішень та порушення прав громадян. Наслідком цього може стати збільшення претензій і скарг громадян, зростання обсягу судових позовів про визнання незаконними рішень міської ради та їх скасування.

Депутати до зауважень міського голови Олексія Каспрука та юридичного управління міської ради не дослухалися і 29 голосами підтвердили своє попереднє рішення.

fakty.cv.ua

Використані матеріали офіційного сайту Чернівецької міської ради (chernivtsy.eu).

***

***

«Чернівціводоканалу» виділили з бюджету ще 7,3 млн. грн. фінансової допомоги

***

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ