Підприємця, якому погодили будівництво на Центральній площі, «тупо кинули»?..

0
1116
Загрузка...

Про те, як у нас «цінують інвесторів» і як «вирішують питання», а потім «забувають» і «кидають» на прикладі чернівецького бізнесмена, за якого «тягнув» Бурбак, написав Заслужений журналіст України Василь Забродський:

«Спостерігаючи за подіями у Києві, за судом по Мартиненку, подумалось, що тільки у нас в Україні корупціонери не приховуючись стають на захист свого ватажка. Вони не бояться ні закону, ні суду, ні людей. Саме корупція, яка роз’їдає нашу державу, вже давно є причиною того, що іноземні інвестори бояться навіть думати про інвестиції в Україну. Але наступна розповідь про свого – вітчизняного інвестора.
Володимир Згуба. Для більшості чернівчан це ім’я нічого не скаже. Просто чернівецький підприємець. Але він відомий не тільки у вузьких колах підприємців. Він вже давно потерпає від Яценюка і його прихвостнів. Вони вважали його “дійною коровою”, яку можна безмежно “доїти”, і певно, помилились. Він бореться. Він бореться за своє право на існування. Але все по порядку.
Історія їх стосунків почалась ще в далекому 2006-му році. Молодий підприємець, на хвилі позитивних тенденцій в економіці, вирішив збудувати щось глобально-фундаментальне. І не будь-де, а в центрі Чернівців. А саме – на Центральній площі міста, позаду пам’ятника Шевченко. Ідея справді глобальна і надто смілива. Але хіба є нездійснені завдання, коли тебе до мера славного міста Чернівці – Миколи Федорука – заводить багаторічний бізнес-партнер і “гаманець” Яценюка – Олексій Бурбак. І запросив Льоша за фірму із усіма проектами на будівництво в ценрі міста всього навсього 100 тисяч доларів. Сума хоч і не маленька, навіть для 2006-го року, але досить символічна в порівнянні з тогочасними доходами та незрівнянними перспективами економічного розвитку.

Не знаю, в якій пропорції між Яценюком і Федоруком були поділені кошти, але вся бюрократична машина міської ради напрочуд швидко втілювала ідею Володимира Згуби. У найкоротші терміни міська влада погодила і уклала всі необхідні документи на реконструкцію і забудову Центральної площі. Далі мер Федорук ініціює і проштовхує через міську раду рішення про надання в оренду земельної ділянки для будівництва споруди. У той час я був депутатом і пам’ятаю, який резонанс викликала ця забудова. Я, до речі, тоді був проти. Навіть не зважаючи на те, що на третьому поверсі цієї авангардистської будови обіцяли влаштувати музей міста. Але рішення прийняли і процес пішов.

У зв’язку із неможливістю завершення будівництва до святкування 600-літнього ювілею Чернівців, була підписана додаткова угода про перенесення термінів будівництва. І коли забудовник, тобто Володимир Згуба, вже вклав немалу суму коштів у розробку проекту, геологічні дослідження та інші передбаченні законодавством етапи будівництва, йому зробили пропозицію про необхідність оплати так званого “адміністрування проекту”, а по суті хабаря в розмірі 500 тисяч американських доларів. Яценюк почав будівництво власної партії і йому потрібні були кошти. А де ж їх взяти, як не в рідному місті. Тим більше в підприємця, який вже “на гачку”.

Але неочікувано для команди Яценюка Володимир Згуба відмовився. Він був переконаний, що маючи на руках усі необхідні документи і дозволи, йому ніхто і ніщо не завадить. Наївний, він справді думав, що зуміє протистояти цій банді. Але в державі, де в корупції погрязла вся так звана еліта, де партійні команди будуються за принципом – рука руку миє, чесному підприємництву місця немає. Його проект був зупинений банальним дозволом на спилення кількох дерев від департаменту ЖКГ. Точніше його відсутністю. І навіть виграні судові справи не зрушили з місця будівництво. Потім завершилась угода оренди землі.

Далі – в місті змінилась влада. І коли ошуканий підприємець зрозумів, що його банально обікрали, почав звертатись до правоохоронців. У відповідь, вже парламентська партія Яценюка, застосувала проти Згуби весь можливий адмінресурс. Навіть із відкриттям кримінальних справ за якісь нікому незрозумілі порушення.

Гоніння сім’ї Згуби призвели до того, що донька підприємця Катерина змушена була емігрувати до США, де із допомогою діаспори їй вдалось знайти тимчасовий прихисток від зазіхань владних корупціонерів.

Сам Володимир же залишився в Україні добиватись справедливості. Отримавши заключення експертів про багатомільйонні втрати, вирішив судитись із міською радою. Передбачаючи можливі негативні наслідки від такої судової справи, міська влада ще п’ять років тому створила комісію, результатом роботи якої стала пропозиція по заміні місця розташування будівництва. Підприємцю запропонували забудувати земельну ділянку на Проспекті Незалежності, на місці колишнього тролейбусного депо. І суперечка вже ніби була вирішена. Залишилось тільки обрахувати участь і вигоди територіальної громади у спільному проекті.

Але тут в країні відбулась революція, і до влади знову прийшла банда Яценюка. Мером міста вони пропихнули свого однопартійця Олексія Каспрука. І ледь не першим його рішенням було підписання меморандуму про забудову ділянки, де мав будувати Згуба у кооперації з містом. Згідно угоди про наміри, яка була підписана з черговою офшорною компанією Яценюка, земельну ділянку колишнього депо забудовуватимуть вже інші інвестори. Після оприлюднення так званої угоди про наміри між мером і офшором, беручи до уваги і відсутність промерської депутатської більшості в міській раді, проект забудови депо повністю зупинився. Посіпаки Яценюка заблокували Згубі можливість повернення вкладених інвестицій остаточно.

Справа, яка налічує мільйони втрачених коштів і більше десяти років життя, знову опинилась перед нескінченою прірвою корупції і свавілля. Але Володимир Згуба продовжує боротьбу.

Далі буде…….

1. Арсен Яценюк – екс прем’єр-міністр України. Голова партії “Народний Фронт”.
2. Олексій Бурбак – однокласник і один з керівників партії “Народний Фронт”.
3. Максим Бурбак – брат Олексія і голова фракції “Народний Фронт” у Верховній Раді України.
4. Микола Федорук – екс мер Чернівців, Народний депутат України, член фракції “Народний Фронт”.
5. Олексій Каспрук – діючий мер Чернівців, екс-голова міської організації партії “Народний Фронт”».

ПЕРЕГЛЯНУТИ ДОКУМЕНТИ:

***

Цікаво було б дізнатися,  що про цю історію думають фігуранти. Звісно, на fakty.cv.ua ми готові розмістити коментарі будь-кого з них (а ще краще – всіх). Сподіваємось, далі буде…

***

***

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ