Абонплату за газ відтермінували, але депутати вимагають взагалі скасувати її (відео)

1
119
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 85
Загрузка...

Національна комісія державного регулювання енергетики і комунальних послуг оголосила, що відтерміновує запровадження абонентської плати за газ щонайменше на 3 місяці.

Тобто тиск «знизу» (у більшості своїй споживачі вкрай негативно сприйняли цю ініціативу) та «зверху» (і депутати, і Президент, і Прем’єр-міністр критикували цю абонплату) все-таки дав результат.

У березні ця Нацкомісія, яка уповноважена здійснювати регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вирішила запровадити з 1.04.17 щомісячну абонентську плату за газ. її мали розрахувати залежно від приєднаної потужності кожного споживача (відповідно до типу газового лічильника). Отже платіжки мали розділити окремо за газ як товар (4942 грн. за тисячу кубометрів плюс гранична торгівельна націнка газопостачальної компанії 3,2%) та за доставку (абонплата за користування приєднаними потужностями).

Але швидко в публічній площині з’явилась інформація про те, що для більшості споживачів нововведення обернеться збільшенням рахунків за газ (з доставкою). Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що ціна не може бути вищою за 6879 грн. за 1 тис. кубометрів. І 4 квітня НКРЕ призупинило дію свого рішення.

Цікаво, що газорозподільчі мережі – державна власність, а «прихватизовані» облгази користуються ними безкоштовно…

Голова НКРЕ Дмитро Вовк зауважив, що після запровадження абонплати збільшення загальних рахунків за газ не буде. Абонплата, за його словами, становитиме 13% від загальної суми.

Нижче читайте іншу цікаву інформацію про нюанси навколо запровадження абонплати.

fakty.cv.ua

***

***

***

***

***

***

Навіщо розділили платежі?

В НКРЕ заявили, що таким чином хочуть зробити прозорими тарифи. Так, новий тариф дозволяє споживачам газу краще усвідомлювати, на що ідуть їхні гроші, та сприятиме економії газу.

У ціну на газ, яку споживачі платили до 1 квітня, була закладена розрахункова вартість за користування газотранспортними комунікаціями.

Після запровадження абонплати споживачі платитимуть абонплату, розмір якої буде вираховуватися окремо для кожної квартири, та за спожитий газ відповідно до показників лічильника чи норм споживання (у разі відсутності лічильника).

Досвід ЄС?

Експерти зауважують, що посилання на європейський досвід виправдане лише частково. Єдиною країною в ЄС, яка обрала застосовану в Україні модель оплати максимальної приєднаної потужності, є Нідерланди, але й там це відбувалося із кількарічним перехідним періодом і одночасним зниженням одного з енергетичних податків, розповідає Ніцович.

Більшість країн ЄС використовують тарифи, що складаються із двох компонентів – фіксованого та залежного від обсягу спожитого газу, додає Уніговський. Та навіть за цих умов фіксована частина тарифу може бути більше прив’язаною до економічних реалій, як у випадку зі Словаччиною, де споживачі розділені на вісім різних груп із відповідними їхнім потребам тарифними планами. Тому, на думку, експерта, НКРЕКП могла би більше попрацювати над структурою тарифу, аби зробити його більш справедливим.

Кому ж це вигідно?

Після запровадження абонплати за доставку газу, саме облгази отримуватимуть більше прибутку. Тобто, це фактично домовленість з цими підприємствами, власниками яких є Суркіс, Ахметов, Фірташ та інші. Саме їхні компанії будуть отримувати фіксовано і гарантовано більше грошей, навіть не залежно від того, споживає населення газ, чи ні.

Про це розповів народний депутат Юрій Чижмар у прямому ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK:

«Будь-яка формула тарифоутворення в Україні завжди була не на користь споживача. Новий спосіб нарахування оплати за газ відрізнятиметься вартістю доставки енергоресурсу. Тобто, якщо раніше у суму тарифу входила плата за доставку певного об’єму газу, тобто скільки людина спожила, відповідно – скільки і заплатила, то введення абонплати означає фіксовану ціну за транзит. Така платня стягуватиметься не залежно від того, використала людина 1 куб газу, чи 10 кубів. І навіть якщо людина взагалі не буде користуватися газом, то вона все одно повинна сплачувати абонплату…

Якщо раніше за транзит газу платню отримували по факту, тобто за ту кількість, яку протранспортували, то сьогодні, після запровадження абонплати за доставку, облгази отримуватимуть більше. Тобто, це фактично домовленість з цими підприємствами, власниками яких є Суркіс, Ахметов, Фірташ та інші. Їхні компанії будуть отримувати фіксовано і гарантовано більше грошей, навіть не залежно від того, споживає населення газ, чи ні».

***

Використані дані dw.com, epravda.com.ua, zik.ua.

***

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ