Самопоміч: «самознищення» триває, депутати міськради складають повноваження

0
749
Загрузка...

Скандальна ситуація навколо фракції Об’єднання «Самопоміч» у Чернівецькій міській раді, яку методично намагаються «добити» політичні опоненти, можливо, вийшла на фінішну пряму.

 

Нагадаємо, чотирьом депутатам з фракції «Самопомочі» у міській раді (Віталій Гавриш – керівник фракції, Богдан Ковалюк, Андрій Брязкало, Аліна Олевич) дорікнули, що вони голосують синхронно з «неправильними» фракціями та депутатами, тобто не так, як це роблять «правильні» (за версією дуже провладних ЗМІ), які, кажуть, є дуже навіть «підконтрольними» керівнику фракції «Народний фронт» у парламенті Максиму Бурбаку. Фігурували навіть якісь натяки на голосування «не в інтересах громади», але без жодної конкретики – очевидно тому, що її просто немає.

Керівник міського осередку Об’єднання “Самопоміч” Віктор Гищук та Олег Березюк

І після того, як такі претензії озвучив і лідер парламентської фракції «Самопомочі» Олег Березюк, названі депутати публічно висловили готовність скласти депутатські повноваження. І скріпили це відповідними заявами. А ось АТОвці Олександр Ставчанський та Віталій Матвієнко, яких називають «людьми Бурбака», спочатку ніби теж були готові написати такі заяви, але потім, напевно, передумали. Що в цій ситуації, як кажуть знавці «політичної кухні», не додає їм честі та поваги. Але, зрештою, це їх справа. Як там кажуть: господар свого слова, схотів – дав слово, схотів – забрав його…

Загадкою залишається те, що керівники «Самопомочі» так запросто повелись на ці «доноси» від своїх же депутатів, членів місцевого осередку та, що найцікавіше, і від політичних опонентів. Невже треба багато розуму, аби розуміти, що дуже дивним виглядає, коли політичні опоненти нібито так сильно турбуються про «очищення» політичної сили від «неправильних»… Опоненти то мали би радіти наявності у політичних конкурентів «неправильних», за яких потім не проголосують на виборах, якщо вони справді підтримують рішення проти інтересів громади… А раз Бурбак і Ко так завзято борються за «очищення» фракції «Самопомочі», значить насправді бояться, що ті «неправильні», діючи в інтересах громади, мають тепер і матимуть і на виборах підтримку з боку незазомбованих (ні «колишніми», ні «теперішніми») чернівчан…

І невже лідери «Самопомочі» не розуміють, що для виборців цієї сили, які є здебільшого думаючими, абсолютно алогічно запускати механізми відкликання депутатів, не надавши КОНКРЕТИКУ щодо їх рішень та дій проти інтересів громади. А раз такої конкретики немає, значить і дій проти інтересів громади немає. А отже «Самопоміч» ризикує втратити тих своїх виборців, які не звикли сліпо вірити. Тим більше, що обрали то цих депутатів чернівчани, і не львівським чи київським політикам вирішувати, кого варто відкликати, а кого ні… Це ж ніби прості і зрозумілі речі…

Цікаво, чи не грає якусь вагому роль у цій всій історії сусідство Олега Березюка з Максимом Бурбаком на тих засіданнях керівників фракцій Верховної Ради? За неофіційною інформацією, і Максим Юрійович, і інші «кулявлоби» (як називають керівників та прихильників «Народного фронту») регулярно «капали на мізки» і Березюку, і іншим представникам вищого керівництва «Самопомочі», аби лише «добити» чернівецьких депутатів, які мало того, що не підтримують сліпо те, що вважають правильним «бурбаківці», так ще й «плутають карти» в плані перспектив «інтегрувати» більше своїх людей у «прохідній частині» осередку цієї політичної сили, а отже і встановити контроль над місцевою «Самопоміччю», що особливо актуально для «фронтовиків», які окремою силою навряд чи зможуть розраховувати на електоральну підтримку. Як мінімум, в найближчій перспективі.

Знову ж таки, за неофіційними даними аналогічні спроби Бурбака «повпливати» на «очищення» осередку Радикальної партії закінчилось дуже швидко – тим, що Олег Ляшко, який за словом в кишеню не лізе, сказав щось неприємне (але «дохідливо») «найвпливовішому буковинському нардепу». Але це все інформація неофіційна, або інсайд, яким скористався і політолог Михайло Шморгун, виклавши свій погляд на «розбірки» навколо місцевої «Самопомочі» (дивіться нижче).

Георгій МАЗУРАШУ, виборець «Самопомочі»

***

Інсайд | Заяви на вихід. Фракція без «Самопомочі»

Вся драма – в кулуарах. Буковинська політика була б пісною і сірою, як сесія обласної ради часів Мунтяна, якби не кулуарні драми. Місцеві політики на публіці мають зберігати «фацу», говорити прописними кліше і відстоювати своїх політичних босів. Але виборця від цього нудить, виборець живе в епосі серіалів, коли має співпереживати своїм політичним улюбленцям, як героям «мексиканського мила». Благо, для драми в місцевій політиці є своє місце – кулуари. Вони наповнені живою інформацією, яка й формує офіційний порядок денний.

Найбільше кулуарних драм, які стають відомі громадськості, останнім часом підносить чернівецька «Самопоміч». Конфлікт у фракції, який вийшов назагал завдяки Олегу Березюку, близький до свого логічного завершення. За інсайдерською інформацією, четверо депутатів (Андрій БрязкалоВіталій ГавришБогдан КовалюкАліна Олевич), яких звинуватили у всіх смертних гріхах (найголовніший з яких – небажання служити Максиму Бурбаку), вже відправили «на Київ» заяви про складання повноважень. Це

Олександр Ставчанський, офіційно – учасник АТО і мільйонер

дозволить партії провести заміну міської фракції – але виникають питання до Віталія Матвієнка та Олександра Ставчанського, яких пов’язують з Максимом Юрійовичем, і які були основним локомотивом внутрішньопартійного конфлікту. Вони мають зробити те саме, що і пропроданівська четвірка, аби партія оновила свої штики в Чернівецькій раді.

В цій ситуації найбільше програли саме АТОвці «Самопомочі», яких використав Максим Бурбак. Після того, як «заяви чотирьох» пішли на Київ – у підвішеному стані опинились саме вони. Тепер ці депутати просто змушені стати частиною процесу очищення «Самопомочі» і також скласти свої, чесно виграні на виборах, мандати. Народний депутат Бурбак жертвує своїми людьми задля досягнення однієї цілі: він розвалив основного конкурента свого «Народного фронту», потенційно зменшивши опозиційну до мера більшість. Чи оговтається після цього «Самопоміч»? – А яка різниця Бурбаку? Він політик, а політики можуть «кидати» фронтових побратимів.

Далі найбільший виклик стане перед юристами «Самопомочі». Відкликання і заміна депутатів у Чернівецькій міській раді відкриває скриню Пандори для місцевого самоврядування. Один раз успішно проведена, така акція повністю позбавляє свободи дій усі місцеві організації політичних партій. По суті, київські керівники політичних сил у ручному порядку матимуть змогу витягувати з рад різних рівнів неугодних депутатів, яких самі туди і привели. Замість того, щоб нести політичну відповідальність, вони будуть вибірково карати своїх активістів, демонстративно наголошуючи на «принциповості».

І так буде не лише в «Самопомочі» – це стане трендом для всіх партійних сил. Підмінюючи усвідомлений вибір громадян політичною доцільністю, вони тільки пришвидшать і так невідворотній колапс існуючого політичного класу. Але в цій ситуації є і позитивні моменти: тепер Продану і Бурбаку буде все важче інтегрувати своїх людей у партії. Це дозволить усім іншим політичним силам, наприклад, «Руху нових сил», приймаючи рішення про відмову людині від балотування, в резолюції ставити кліше: «людина Бурбака», «людина Продана», «людина Охотського»…

Михайло Шморгун — спеціально для БЦ

***

А ось найперші кандидати на потенційно вакантні депутатські місця, про що написала “Буковинська правда”.

Хто ж займе місця депутатів від “Об’єднання”Самопоміч” в міській раді замість теперішніх діючих депутатів, які ймовірно можуть добровільно відмовитися від депутатства? Згідно закону – наступні шість у виборчому списку “Самопомочі” на виборах до Чернівецької міської ради.

Це – Денис Тимофєєв, який свого часу очолював Студентський парламент в ЧНУ, Михайло Микитюк, технічний директор інтернет-провайдера “Лінкор” Максим Соколов, очільник міського осередку “Об’єднання”Самопоміч” Віктор Гищук, комерційний директор ТОВ “Автоплаза” Олексій Попович та асистент кафедри нервових хвороб БДМУ, лікар-невролог Володимир Колесник.

Але не можна виключати і варіанту, що замість діючих депутатів, в раду можуть увійти члени Дорадчої ради “Об’єднання”Самопоміч” в міській раді. Це відповідно – Михайло Микитюк, очільник міського осередку “Об’єднання”Самопоміч” Віктор Гищук, комерційний директор ТОВ “Автоплаза” Олексій Попович, директор ТОВ “Нова Пошта” Аліна Прокопоє, доцент кафедри кримінального права ЧНУ Леся Гусар та технічний директор ППФ “Фенікс ВТ” Тетяна Волошинюк.
При цьому варіанті – кандидати, які зайняли місце в списку вище зазначених членів Дорадчої ради мають написати заяви про відмову від депутатства.

Який варіант оберуть в політичній партії “Об’єднання”Самопоміч” невідомо, але цілком ймовірно, що в партії буде велике бажання бачити серед можливих депутатів діючих членів Дорадчої ради.

***

Бурбак і Ко «добивають» чернівецьку «Самопоміч»?.. (відео)

***

Депутати і активісти буковинської «Самопомочі» прозвітували за рік діяльності

***

Депутати міськради від «Самопомочі» змагаються, хто швидше складе мандат?

***

Депутатів від «Самопомочі» підозрюють у служінні олігархічним групам? (відео)

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ