Чернівецький прокурор посприяв заочному арешту бізнесмена-втікача Курченка

0
231
Загрузка...

Рішення суду про заочний арешт бізнесмена-втікача і екс-власника ФК «Металіст» Сергія Курченка дає можливість забезпечити його міжнародний розшук. Про це повідомив чернівецький прокурор Генеральної прокуратури Адріан Лупу.

“Це рішення (про заочний арешт – ред.) дає нам можливість виконувати завдання кримінального провадження у вигляді забезпечення міжнародного розшуку і у випадку затримання Сергія Курченка за kurchenko-metallist-harkovкордоном здійснити процесуальні заходи щодо його арешту і доставки для виконання процесуальних дій на території України… Сподіваємося на позитивні результати у його міжнародному розшуку з метою забезпечення його доставки в правоохоронні органи України”, – зазначив Адріан Лупу.

Прокурор додав, що за попередніми даними, Курченко перебуває на території РФ, однак, де конкретно і за якою адресою, наразі не встановлено.

Як повідомлялося, Печерський райсуд Києва задовольнив клопотання Генеральної прокуратури про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту бізнесмену Сергію Курченку. Це сталося після того, як 28 грудня апеляційний суд Києва скасував дозвіл на затримання і арешт Курченка.

Нагадаємо, Курченко фігурує у справі про скраплений газ як голова злочинної організації. Слідство стверджує, що в 2010-2014 роках його компанії отримували скраплений газ “Укргазвидобування” і “Укрнафти” за заниженою ціною (встановлену як для населення), а продавали як автогаз за ринковою. Збиток держави від цього ГПУ оцінила в 2 млрд гривень.

Курченка оголосили в міжнародний розшук.

Також стало відомо, що у Німеччині й Австрії розпочали розслідування фінансових схем Курченка.

Раніше президент України Петро Порошенко закликав прискорити розслідування проти Курченка, – повідомляє Телеканал 112.

Адріан Лупу нагадав, що Сергій Курченко підозрюється у вчиненні низки злочинів, зокрема у створенні та участі в злочинній організації, а також вчиненні у складі вказаної злочинної організації тяжких та особливо тяжких злочинів, в тому числі у паливно-енергетичному секторі, в банківській сфері.

Водночас адвокат Курченка Юрій Сухов зазначив, що клопотання прокуратура подала в суд в порушення вимог кримінально-процесуального закону. Вона мала спочатку надати його стороні захисту, яка мала розписатися в отриманні цього клопотання, цю розписку вони мали додати до клопотання, і лише після цього суд мав взяти до розгляду клопотання.

“Ми це клопотання навіть не отримали, а вже засідання було призначене. Це порушення закону. Безумовно, це певною мірою свідчить про те, що суддя, умовно кажучи, допомагає прокуратурі розглянути все ж таки це клопотання”, – сказав Сухов.

Адвокат також додав, що не бачить нових підстав та обставин у справі Курчекна.

“Ми поки що не бачимо підстав когось допитувати, оскільки, прочитавши клопотання, ми не бачимо нових обставин і нових доказів, які б виникли з моменту попереднього арешту. Попередній арешт був обраний за відсутності захисників 10 травня. Апеляційний суд скасував це рішення, і клопотання, яке зараз подано, жодною літерою не відрізняється від попереднього клопотання. Навіщо це робить прокуратура, я не знаю”, – зазначив він.

Як повідомлялося, 28 грудня апеляційний суд Києва скасував дозвіл на затримання і арешт Курченка.

22 березня 2016 року Генпрокуратура оголосила українському олігарху-втікачу Сергію Курченку підозру за вчинення злочинів у банківській сфері.

Раніше ГПУ оголосила підозру Курченку у справі розкрадання майна державного підприємства ПАТ “Укргазвидобування”.

У травні суд за клопотанням старшого слідчого Генпрокуратури арештував майно Сергія Курченка, – повідомляє ukrinform.ua.

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ