Яценюк ініціює референдум по Конституції, а що в ній міняти? (опитування)

0
1158
Загрузка...

Чернівецький Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк виступив за проведення референдуму щодо змін до Конституції, про що він заявив у своєму телевізійному зверненні (відео – нижче).

«Настав час, щоб український народ сказав своє слово, яка повинна бути нова українська Конституція у новій європейській Україні. Ніхто, крім народу України, не має права визначати, яким буде Основний закон», – наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Глава Уряду підкреслив, що референдум щодо Конституції і є «прямим народовладдям у вільній та демократичній країні, за яку ми боролися два роки тому на Майдані і зараз захищаємо зі зброєю в руках».

«Нова Конституція – це новий суспільний договір між громадянами і владою, яку вони обрали. Договір про розподіл прав і відповідальності всередині самої влади – між Президентом, Урядом та Парламентом. Договір про взаємини між центром і регіонами. Договір про створення нового чесного і справедливого суду, а не перепризначення чинного. Договір про чітку геополітичну мету України – стати членом Європейського Союзу та НАТО».

«Переконаний, що Глава Держави сповідує такі ж принципи», – підкреслив Арсеній Яценюк.

В свою чергу Президент України Петро Порошенко у своєму інтерв’ю українським телеканалам заявив, що не допустить зриву процесу децентралізації та заявив, що головною умовою для прийняття змін до Конституції в частині децентралізації має стати повне припинення вогню на Донбасі, повідомляє «Українська правда».

При цьому президент заявив, що вітає ініціативу 53 народних депутатів, які зробили подання до КС, «адже голосуванню за Конституцію в частині децентралізації мають передувати кілька важливих передумов».

«Позиція перша – припинення вогню і довгий період повної тиші. Це має забезпечити Росія і світ повинен бачити, що це відбувається», – заявив Порошенко.

«Ключова позиція – відновлення контролю над державним кордоном на першому етапі з боку ОБСЄ. Вони повинні отримати безперешкодний доступ до держкордону, щоб гарантовано припинити ввезення до нас іноземних військ і військової техніки», – додав президент і зауважив, що бойовики відмовляють спостерігачам ОБСЄ у доступі до місць зберігання зброї та держкордону.

Слід зазначити, що сам Закон про всеукраїнський референдум обмежує права народу, який, відповідно до статті 5 Конституції України, є «єдиним джерелом влади в Україні». Відповідно, народ повинен мати можливість, зокрема, і вирішувати на референдумі будь-яке (!) питання, на користь якого вдасться зібрати необхідну кількість підписів. Але у ст. 3 Закону про референдум написано, що «предметом всеукраїнського референдуму можуть бути будь-які питання за винятком тих, вирішення яких референдумом не допускається Конституцією України, законами України». Отже, з одного боку, народ є «єдиним джерелом влади», а і з іншого – прийняті «слугами народу» (нардепами) закони і Конституція обмежують питання, які народ може вирішити через референдум. Нонсенс якийсь…

Цікаво дізнатися, а які питання ви, як представники «основного джерела влади», вважаєте доречними для вирішення через всеукраїнський референдум? (Відповідаючи «Так», Ви підтримуєте можливе винесення цього питання на референдум, а не відповідаєте на саме запитання!)

fakty.cv.ua

Дозволити чи ні громадянам України мати і громадянства інших країн

Loading ... Loading ...

***

Повернути у державну власність енергетичні компанії (електрика, газ і т.д.)

Loading ... Loading ...

***

Встановити державну монополію на виробництво і торгівлю лікарськими препаратами

Loading ... Loading ...

***

Встановити держмонополію на виробництво і торгівлю алкогольно-тютюновою продукцією

Loading ... Loading ...

***

Позбавити депутатів та посадовців недоторканості (закон один для всіх)

Loading ... Loading ...

***

З’ясувати ставлення до можливого виходу Донецької і Луганської обл. зі складу України

Loading ... Loading ...

***

Дозволити територіям самовизначатися через місцевий референдум

Loading ... Loading ...

***

Скоротити чисельність депутатів Верховної Ради України

Loading ... Loading ...

***

Передати повноваження місцевих (обл-, рай-) адміністрацій виконкомам відповідних рад

Loading ... Loading ...

***

Вступати чи ні Україні в Євросоюз, НАТО

Loading ... Loading ...

***

Інші питання (в коментарях)

Результати

Loading ... Loading ...

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ