Віктор Гищук: Гроші – це зло, але в магазині зла не вистачає

1
1225
Загрузка...

Організатор нещодавнього прем’єрного для Чернівців хакатону енергетичної свободи Віктор Гищук розповів про свої перші заробітки, подорожі, чому звільнився з роботи, плани на майбутнє тощо.

 

Віктора запросили до розмови в рубриці «Успішні Чернівчани» проекту «Czernowitz 2.0 Місто мрій»– як людину, яка, як кажуть, робить щось для Чернівців. Отож, керівник громадської організації «Альтернатива-Є», співзасновник сервісного центру «Insert innovation» Віктор Гищук.

– Розкажи про себе, чим займаєшся? Як заробляєш на життя?

– На життя заробляю головою, руками, наполегливістю та працею. 1 листопада 2014 звільнився з посади молодшого наукового співробітника одного з науково-дослідних інститутів, де пропрацював 7 років.

– Чому звільнився?

– Звільнився, бо було сильне бажання щось змінити,та почати робити те, що більше подобається. Хотів самореалізуватись.

– Як я зрозумів, ти маєш вищу радіотехнічну освіту. Навчався ще чомусь, паралельно?

– Я магістр радіотехніки та інформаційної безпеки… Куди ще більше навчання… Плюс роки, котрі провів на попередній роботі, теж навчався… на своїх та чужих помилках.) І просто досвід життєвий, адже «вік живи – вік вчися»…

– Як ти заробив свої перші «кровні»? Коли почав заробляти з власної справи?

– Самі перші гроші наколядував, у самому прямому сенсі, у далекому 1993 році… Це була приблизно місячна мамина зарплата… Було все – і іграшки, і речі, і багато іграшок… З бізнесу коли заробив перші гроші? Мабуть, протягом першого місяця щось капнуло трішки.

– Як взагалі ти ставишся до грошей?

– Гроші – це зло, але коли заходиш в магазин, то зла не вистачає:) Гроші – це матеріальна річ! І я часто повторю: є речі, котрі за гроші не купиш! Так, без грошей важко, і навіть дуже, але і з ними є свої клопоти. Тобто в мене вони ніколи не стояли на самому першому місці! Мабуть, тому я бідний, або не багатий з фінансової сторони. Принаймні, поки що. Як каже Ірена Карпа, «Вільно може себе почувати або людина, котра немає грошей взагалі, тобто немає шо втрачати, або має їх так багато, шо всі втратити не може…»

Недавно ти організовував в Чернівцях подію з дуже цікавою та не дуже зрозумілою назвою «хакатон – Hack4energy». Можеш в двох словах розказати, що то таке і з чим його їдять?

– ОК. Зараз спробую. Хакатон – це хакер + марафон. Це захід, де ми старалися і вважаю, що не безуспішно, показати наглядно людям, що можна економити енергію (і електро і теплову), просто змінивши власну поведінку. Якщо 2 мільйони українців, змінивши звички і поведінку, раптом почали б вмикати пралки в ранковий або нічний час, то наша Україна відмовилась би повністю від російського вугілля та вирішила б проблему з нічними і ранковими провалами. Тобто коли зранку напруга поверх 250 вольт і вибиває техніка… Метою хакатону був резонанс думки в місті. І очікування справдились, мене підтримали як друзі, так і влада. А основне це учасники, це небайдужі люди. І ми наразі набираємо тільки обертів.

Що плануєш організувати у найблищому майбутньому?

– Ми – громадська організація «Альтернатива-Є» . І ми маємо наміри проводити заходи, котрі стосуються наших напрямків діяльності, а саме: здорового способу життя, розвитку велоінфраструктури, екологічні ініціативи. Освіченість громадян – це один з пріоритетних напрямків. Та хобі арт-мистецтво і все, що з цим пов’язано… А також розвивати громадський простір в нашому місті та всіма силами робити його кращим.

Знаю, що ти любиш подорожувати! Поділись з нашими читачами своїми враженнями, де бував?

– Побував у Празі, Відні, Будапешті, Римі, Мілані, Венеції, Барселоні, Парижі, Страсбурзі, Метці, Манді, Рокфорі, Ніцці, Каннах, Бухаресті, Яссах, Братиславі, Кракові.. І ше там десь, не пригадаю де…

– Ну і списочок, що найбільше запам’яталось?

– Запам’яталась Франція, Страсбург, засіднання Ради Європи! Європарламентарі, котрі приїждали на вєліках… Плюс, я загубився в Барсі… Бляха, багато чого запам’яталось. В Монако, приміром… «Феррарі»..) і «Бентлі» ексклюзивні…
– Як проходить твій вільний від роботи час?

– Вільний час? )))) Читаю і ще раз читаю! Подорожую, граю в футбол, слухаю музику. Віднедавна хочу ще спробувати спати, але якось це не влазить мені в голову, шоб спати вдень… або дрімати… або навіть відсипатися… Бо ритм життя шалений!

– Поділишся якимись особистими планами на майбутнє?

-Так, звісно! Найперше – сім’я!!! Діти! Дім! Сім’я і діти – то насамперед, а вже дім можна паралелити з всім іншим! І, відповідно, вже потім поетапно все решта. Громадський простір у місті Чернівцях… Розвиток громадської організації, розвиток енергозберігаючих технологій… А там подивимось!

– Ти міг би дати визначення слову успіх? Що це для тебе?

– Успіх – це бути чудовим батьком, люблячим чоловіком! Бути людиною слова, патріотом, прикладом для молоді і не тільки! Бути успішним в принципі! І як казав Януш Леон Вишневський, «жити так, шоб не було соромно глянути в очі своїй собаці»… Якось так:)

Насамкінець, що би ти порадив нашим читачам?

– Не боятися! Брати і робити! Не бути егоїстами, нічого і ні від кого не очікувати дуже багато, щоб не розчаровуватися! Не соромитися просити про допомогу. І, як казав великий Стіві Джобс, – «Людина, котра робить улюблену справу, рано чи пізно приречена на успіх».

Епатажний художник Федірко зробив з піддону артефакт (фото, відео)

Хакатон енергетичної свободи почав дивувати зі старту (фото, відео)

На хакатоні 19-21 червня будуть вирішувати проблеми міста і… «тусити» (фото)

Відсутність Яценюка «перевернула» конференцію з енергозбереження у Чернівцях

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ