Думки експертів: Коли подешевшає бензин

0
371
Загрузка...

Наприкінці минулого тижня ціни на АЗС почали знижуватися після майже двотижневого подорожчання. Тільки за 27 лютого найбільші мережі (SOCAR, WOG та інші) опустили розцінки на 1-2,45 гривень на літрі.

В результаті, середня вартість літра бензину марки А-95, за даними “Консалтингової групи А-95”, склала 27,18 грн., А-92 в кінці тижня коштував 26,68 грн/л, а дизпаливо – 27,23 грн/л. Преміальні марки “п’ятого” в середньому обходилися водіям майже в 28 грн за літр.

ДАЛІ ПАДАТИ НЕ БУДЕ

Експерти вважають це явище тимчасовим. “Я поки не бачу передумов до того, щоб говорити про закінчення періоду подорожчання палива”, – заявив “Вістям” директор консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн.

На його думку, поки не проясниться ситуація на валютному ринку, прогнози робити передчасно, а останні два дні минулого тижня не було реальних торгів по валюті, тому ніхто й не знає, яким тоді був реальний курс долара. “Яким він буде в понеділок, і чи будуть продажі валюти взагалі – це велике питання”, – зазначив він.

З ними солідарний і співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, який зазначає, що трейдери зараз швидко реагують тільки на зростання курсу долара, а ось на зниження – не завжди. “Оператори бояться нового стрибка долара. Адже якщо раніше вони могли компенсувати валютні ризики за рахунок обсягів продажів, то тепер, коли попит істотно впав, це простір для маневру значно звузився”, – сказав він “Вістям”. Тому, за словами експерта, для операторів вкрай важлива впевненість або хоча б розуміння, яким буде курс валют в найближчі дні.

Директор спеціальних проектів НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев, зі свого боку, пояснює зниження цін задоволенням ажіотажного попиту і тим, що висока ціна почала відлякувати клієнтів. “Цей фактор в сукупності з деяким зниженням валютного курсу привів до того, що ряд мереж знизили ціни”, – запевнив експерт, але він також не прогнозує зниження паливних цін на наступному тижні, оскільки не бачить передумов до зміцнення гривні.

БЕЗ ДОВІДКИ НЕ ПРОДАДУТЬ

Тим часом НБУ вводить нові валютні обмеження. Відтепер всім бажаючим купити валюту необхідно принести довідку з податкової про відсутність заборгованості перед бюджетом, а також засвідчити дотримання правил при здійсненні зовнішньоекономічних операцій.

За словами Рябцева, НБУ анонсує ще цілий ряд обмежень, але, на жаль, не дає ніякої конкретики, оскільки, в іншому випадку це не зробить стримуючого впливу на курс. А в уряді трейдерів просять “потерпіти тиждень”, поки спаде валютний ажіотаж.

НОВІ ТАЛОНИ НЕ ПРОДАЮТЬ

Як зазначив Сергій Куюн, паливо не приходить в Україну вже кілька днів, що призводить до ускладнення відносин з постачальниками. За його словами, минулого тижня через обмеженняНБУ багато дрібних мережі не змогли заплатити за імпортне пальне. А в них є запас всього на тиждень. “Це порушення роботи ринку означає, що там, де не було палива, воно не з’явиться, тому що немає нових поставок”, – пояснює Куюн.

Якщо ж іноземні партнери не отримають від нас грошей ще пару днів, вони продадуть пальне іншим споживачам. І тоді купити його буде дещо складніше, а ціна на нього може підвищитися як плата за ризик роботи з ненадійним партнером.

“Ситуація на ринку дуже напружена. Ряд мереж припинив продажі для корпоративного сектора. Діючі контракти (талони, картки) обслуговуються, але нові не продаються. Тому що ніхто не розуміє, за якою ціною зайде в країну нова партія палива”, – розповів Сергій Куюн.

І нагадав, що без палива країна не зможе провести посівну, яка розпочнеться вже через два тижні. “У трейдерів є запас на 15 днів. Причому при будь паніці цього двотижневого запасу вистачить днів на п’ять”, – говорить він.

ПОВНИЙ БАК – НЕ ВИХІД

Тим не менш, експерти не радять заправлятися про запас. На думку Геннадія Рябцева, зараз, коли ринок наповнений фальсифікатом, високий ризик купити неякісне пальне, яке просто не витримає тривалого зберігання в каністрах, бочках або навіть повному баку. Крім того, на це потрібні чималі кошти, яких у багатьох вже немає.

“Ціни можуть, як піднятися, так і знизитися. Все залежатиме від дій НБУ. Тому відповідь на питання, чи варто зараз заправлятися по максимуму, аналогічний відповіді з приводу купівлі долара: купувати зараз або почекати?” – Говорить експерт.

При цьому Рябцев нагадав, що зараз ціни на АЗС коригуються одночасно зі зміною курсу, оскільки оператори зацікавлені продати кожен літр палива по 90 центів в гривневому еквіваленті, щоб мати можливість купити нову партію в тому ж обсязі без втрат на коливаннях валюти.

“Якщо гривні вдасться закріпитися на рівні 28 грн/$, то бензин буде коштувати 25-26 грн/л. Тому я б не поспішав заправляти зараз повний бак і почекати деякий час”, – в той же час сказав “Вістям” Дмитро Марунич.

Fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ