Мер Чернівців вітає з Днем Соборності «крізь призму» Майдану і АТО

0
516
Загрузка...

У четвер, 22 січня, Україна відзначає відновлений Порошенком День Соборності, який був перейменований Януковичем на «День Соборності та Свободи України».

 

З нагоди цього свята з вітальними словами до чернівчан звернувся і міський голова Олексій Каспрук. Врахувавши у т.ч. і останні трагічні події в Україні.

Дорогі Чернівчани! Шановна громадо!

Майже століття з Софійського майдану у Києві полинув у вічність знак – самостійній соборній Українській Державі бути навіки!

Усвідомлений, виборений, вистражданий століттями нашим народом потяг до державної єдності вже нікому не здолати, бо в ньому наша сила, наша любов до рідної землі і віра у світле майбутнє України .

Здатність згуртуватися, самоорганізуватися, піти на самопожертву задля волі, свободи, України – це наймогутніша наша зброя, яка зупиняє ворогів, викликає повагу у друзів, пошану у світового товариства.

Сьогодні, як ніколи, ми відчуваємо потребу у єднанні і живемо єдиним прагненням – відстояти право жити у незалежній європейській державі – Україна, де цінують людську гідність, демократичні права і свободи.

У День Соборності України схилимо голови і вшануємо мужніх лицарів Київської Русі, запорізьких козаків, українців, які   гинули у сталінських гулагах, усіх вояків, що віками боронили українську землю від нечесті та неправди.

Вшануємо пам’ять Героїв Небесної Сотні, наших бійців, добровольців, волонтерів, які загинули у борні за мир, незалежність та територіальну цілісність нашої держави, простягнемо руку допомоги їх рідним та близьким, підтримаємо українську армію.

Пам’ятаймо, що битва ще не завершена, Українська держава у небезпеці і наш обов’язок – мужньо боронити її перед зовнішнім ворогом, спільними зусиллями з прогресивним світом зупинити небезпеку третьої світової війни, протистояти спробам дестабілізувати внутрішню ситуацію, посіяти у народу зневіру.

Україна єдина, ми переможемо та здобудемо мир. Бо за нами правда і Божа воля!

Слава Україні та її народу! Слава Героям !

Хай береже нас Господь!

З повагою,
Чернівецький міський голова
Олексій Каспрук

 

Довідково:

День Собо́рності — свято України, що відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Офіційно в Україні День соборності відзначається з 1999 року.

Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.

У цей день також прийнято згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р. – прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

Деякий час, з 30 грудня 2011 року, указом на той час Президента України Віктора Януковича День соборності на офіційному рівні було скасовано і натомість встановлено «День Соборності та Свободи України». Однак 13 листопада 2014 року указом Президента України Петра Порошенка свято було відновлено.

Дані uk.wikipedia.org

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ