Оксана Продан: Розвиток громад стримує неефективна вертикаль влади

1
682
Загрузка...

Керівник міжфракційного депутатського об’єднання «Буковина» у ВР Оксана Продан закликає всіх зацікавлених спільно шукати рішення з усіх питань, які стоять перед нашим краєм.

 

Після того, як Оксану Продан обрали головою між фракційного об’єднання «Буковина», послідували не лише вітання, а й де які не дуже доброзичливі публікації і коментарі. У цьому контексті сайт fakty.cv.ua поцікавився у Оксани Петрівни, як вона поставилась до «боротьби» за цю «посаду», до публічних «наїздів» і як ця група має діяти, які у неї повноваження, можливості і які важелі впливу на якісь процеси безпосередньо у керівника групи.

На це Оксана Продан зазначила:

«Група не дає жодних додаткових повноважень, вона тільки посилює наші можливості і визначає людей, готових до спільної результативної роботи. Створена не вперше – в минулому скликанні була група з такою назвою, трохи іншим складом та з іншим керівником. Що вони зробили, я не знаю, може, знаєте Ви.

Наша група буковинців об’єдналась заради спільної роботи на користь буковинців, яку ініціювати та вже скоро оцінити зможете і Ви. Я впевнена, що ми працюватимемо з усіх питань, які ставитимуть буковинці, які стоять перед Буковиною.

Користуючись нагодою, звертаюсь до усіх громадських організацій, до активістів і просто не байдужих земляків – давайте працювати разом! Ми будемо спільно шукати рішення, готувати законопроекти та будувати Буковину. Моя електронка prodanop@ukr.net .

Ми об’єднались не зараду особистостей, а для ефективності, тому конкуренції за посади між нами не було. А щодо брудних коментарів – хто працює, той не має часу на беззмістовну критику роботи інших».

Георгій МАЗУРАШУ, fakty.cv.ua

В контексті діяльності та планів групи «Буковина» пропонуємо до вашої уваги також відповідний матеріал з блоку Оксани Продан на blogs.lb.ua

«Буковина – це Європа»

Для того, щоб Україна стала невід’ємною частиною Європейського союзу, кожен з українських регіонів має відповідати певному рівню розвитку. Соціальному, економічному, гуманітарному.

 

Чому сьогодні такий великий запит на децентралізацію? Тому що неефективна вертикаль влади стримує розвиток громад. Питання не лише у фінансах. Відсутність повноважень створює аж надто великий ланцюг, через який має пройти проект рішення перед тим, як воно буде затверджене. Крім того, з київських пагорбів вкрай рідко можна роздивитися, а що ж насправді відбувається в тому чи іншому регіоні. Звідси – недолугі вказівки, які дуже часто спускають згори без будь-яких обговорень на місцях. Як подолати цю проблему? Провести адміністративну реформу, а разом з нею – делегувати громадам частину повноважень і відповідальності. Саме так – не лише повноваження, але й відповідальність, одного без іншого не буває!

Але поки реформа готується, діяти потрібно вже зараз. Кожен на своєму рівні – мери, губернатори, депутати, міністри і т.д., просто зобов’язані докласти всіх зусиль, аби дати поштовх розвитку наших регіонів.

У зв’язку з цим нещодавно народилася ідея створити ефективне міжфракційне об’єднання «Буковина», яке я маю честь очолювати. Ідея не нова, можна сказати, що ми продовжили парламентську традицію. А ось наповнення, щиро вірю, буде принципово іншим, набагато змістовнішим, ніж в минулих скликаннях.

І підстави для нашої спільної ефективної роботи є, адже серед нас є люди, які несуть духовну силу народу, які є гарними господарниками, вміють захищати права та забезпечувати правосуддя, професійно забезпечують комунікації: Марія Матіос, Богдан Онуфрик, Сергій Рудик, Григорій Тіміш, Михайло Гаврилюк, Вадим Денисенко, Іван Рибак, Роман Романюк – кожен з членів об’єднання «Буковина» розглядає роботу в групі як можливість спільно зробити реальні речі для Буковини та України.

Перше робоче засідання, яке ми провели днями, дає надію на позитивний результат. Всі без винятку члени групи налаштовані на результативну роботу.

Що вирішили?

По-перше, реалізувати спільну програму «Буковина – це Європа». Будемо працювати над тим, аби зберегти українське консульство в Сучаві (Румунія) та посприяти відкриттю консульств європейських країн в Чернівцях (Австрії, Литви та ін.). Це дозволить суттєво зменшити витрати часу на вирішення візових та інших питань.

По-друге, покращити транспортне сполучення між Чернівцями та Києвом. Сьогодні, щоб доїхати з Буковини до столиці, або у зворотному напрямку, потрібно витратити купу нервів та часу. Якість дорожнього покриття місцями нагадує про XIX століття. Про який економічний розвиток може йти мова з такою інфраструктурою? Є велике бажання вирішити цю проблему. Почнемо з перемовин з міжнародними фінансовими інституціями щодо будівництва та ремонту доріг.

Крім того, уважно вивчимо ситуацію з міжнародним аеропортом в м. Чернівці, який сьогодні, по суті, більше не працює, ніж працює.

Крім економічних та міжнародних проектів, також ми домовилися провести декілька гуманітарних акцій. Зокрема, організувати постійно діючу акцію «Дітям Буковини». На першому етапі акції плануємо забезпечити буковинські школи на наступний навчальний рік щоденниками з національно-патріотичним дизайном і провести виставку-аукціон творів мистецтва дітей з особливими потребами в кулуарах українського парламенту.

Також запланували проведення творчого вечора «Буковинські літератори України».

Загалом, це лише початок. Про результат роботи будемо регулярно повідомляти, в першу чергу, жителів Буковини. Але не лише їх, але й всіх жителів України. Нам зараз конче необхідні, хоч і маленькі, але перемоги. Переконана: тактика малих справ – це те, що допоможе зрушити з місця важкий віз реформи місцевого самоврядування. Тож долучайтеся всі небайдужі. Ми будемо раді будь-яким ідеям і пропозиціям, які допоможуть стати на ноги всім українським регіонам, а з ними – і Україні.

***

Продан Оксана Петрівна (біографія)

Народилася в Чернівцях. У 1996 році закінчила Чернівецький державний університет за спеціальністю “міжнародна економіка”. У 2000-му – Інститут статистики, обліку та аудиту за спеціальністю “аудитор”. Працюючи у сфері транспортно-експедиторських послуг, у 2000 році отримала сертифікат аудитора. У 2002-му закінчила Чернівецький національний університет за спеціальністю “правознавство”.
Кар’єра
У 1996-2001 роках працювала юрисконсультом та економістом в ЗАТ “Укртранс-Чернівці”. У 2003-2004 роках – директор ТОВ “СП Транс”, а у 2004 році займала посаду заступника директора ЗАТ “Укртранс-Чернівці”.
Займаться підприємницькою діяльністю з 2002 року.
Громадська діяльність
З березня 2005 року – член Громадської ради при Державній митній службі України, секретар Ради імпортерів при Кабінеті Міністрів України. У 2005 році стала заступником голови Ради з питань зовнішньоекономічної діяльності при Кабінеті Міністрів України. З 2007 року – суддя Третейського суду Всеукраїнської громадської організації “Асоціація спеціалістів аграрної сфери “Третейська ініціатива”.
З червня 2008 по травень 2010 року – Голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Юлії Тимошенко, а з травня 2010 по грудень 2011-го – голова Комітету захисту підприємців при опозиційному уряді, сформованому представниками БЮТ та їх політичними союзниками (тіньовий Прем’єр – Сергій Соболєв). З 22 грудня 2010 — член Координаційної ради з питань розвитку малого та середнього підприємництва.
Після Податкового Майдану, у листопаді 2010 року, разом з однодумцями створили Всеукраїнське об’єднання підприємців малого та середнього бізнесу “Фортеця”. На початку 2011 року обрана, а у 2012 році – переобрана Головою правління об’єднання.
Політична діяльність
1 серпня 2012 року З’їзд політичної партії “УДАР” затвердив у списку кандидатів в народні депутати по багатомандатному округу на вибори до Верховної Ради України під 4-м номером виборчого списку.
27 листопада 2014 р. набула повноважень як депутат Верховної Ради України VIII скликання (обрана 26 жовтня 2014 р. на позачергових виборах за списком Блоку Петра Порошенка, №15)

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ