Богослужіння зможуть вести румунською мовою і після переходу до ПЦУ

0
191
Загрузка...

При переході церковних громад національних меншин до новоутвореної Православної Церкви України, їм збережуть мову звершення богослужіння, і це дуже актуально для Буковини (Північної), де є немало румуномовних сіл.

Про це під час брифінгу після спільного богослужіння запевнили представники Православної Церкви України на Буковині архієпископ Чернівецький і Кіцманський Онуфрій та архієпископ Буковинський і Хотинський Герман.

У Чернівецькій області, як ми вже повідомляли, розпочався процес переходу церковних громад від Московського Патріархату до Православної Церкви України, що отримала Томос про автокефалію 6 січня 2019 р.

Ще 15 парафій області, як повідомляє Embassy of Ukraine in Romania, мають наміри перейти до Православної Церкви України.

Після переходу церковних громад національних меншин Буковини (Північної) до єдиної української церкви, їм збережуть мову богослужіння, до якої вони звикли. Про це повідомив архієпископ Буковинський і Хотинський Герман, передає Укрінформ.

У багатьох румунських засобах масової інформації ще до об’єднавчого собору писали, що нібито буде суцільна українізація церкви, а наша область, як відомо, багатонаціональна. Таким чином лякали румуномовне населення Буковини, що нібито українці прийдуть і заберуть вашу мову, ваші традиції та інше. Але це неправда. Наша церква відкрита абсолютно для всіх, незалежно від того, хто якою мовою розмовляє або якою мовою хоче здійснювати богослужіння”, – сказав архієпископ Герман.

Він навів приклад приходу села Шишківці Кіцманського району – одного з перших на Буковині, який прийняв рішення перейти від Московського патріархату в ПЦУ, і якому залишили церковнослов’янську мову богослужіння.

Якщо люди захочуть, то залишать румунську мову богослужіння, якщо захочуть – перейдуть на українську. Ніщо не повинно бути перешкодою для об’єднання”, – додав архієпископ.

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ