Корпоративне донорство – новий шлях розвитку донорського руху на Буковині

0
160
Віталій Смандич
Загрузка...

Викладач медуніверситету пропонує соціальний розвиток корпоративного донорства в Чернівцях.

Питання донорства та донорів на даний час в медичній практиці об’єднуються в питання гемотрансфузіології. Світова практика із донорства також перебуває постійно на контролі, адже донорами можуть бути лише здорові люди, та кров і її компоненти, тривалий час не можуть зберігатись.
В розвинених країнах кількість кроводач на 1000 жителів на рік становить 33 кроводачі. В Україні цей показник — всього 13,3.

В Україні, зокрема в Чернівцях починається нова хвиля донорства, котра спрямована на групові здачі крові, має назву даний вид – корпоративне донорство. Згідно даного виду, окрема організація (спортивна секція, підприємство, громадська організація, IT компанія)  чи структура державного органу влади одноденно, за попередньою домовленістю та узгодженням,  приходять і здають кров, але це відбувається на постійній основі (2 рази в рік). Це і зручно для тих хто хоче здати кров, адже донор розуміє скільки йому часу потрібно використати, та і працівники центру крові розуміють який об’єм роботи їх чекає.

Багато людей вважає, що їхня кров не потрібна, але ніхто не задумується якщо група крові поширена серед донорів, то вона поширена й серед реципієнтів. Тому донорська кров потрібна завжди!

Прошу звернути увагу на те скільки хірургічних операцій робляться, скільки пологів щоденно відбуваються, з однієї сторони це життєзберігаюча місія, а з іншої – дітонароджуюча, але… Так, але як в одній справі так і в іншій потрібна донорська кров (не завжди, але потрібна). Водночас скільки захворювань крові щоденно виявляється, скільки аварій, постраждалих в катастрофах і всі потребують гемотрансфузії – донорської крові.
Можна стати донором під конкретного пацієнта, але тут великі ризики, щоб встигнути допомогти і на випадок протипоказів даний вид може бути не ефективним, а інший спосіб стати донором, це просто прийти в центр служби крові і за відсутності протипоказів здати кров. Ваша кров при цьому піде незнайомій дорослій людині чи дитині, і ваша місія із збереження життя виконана.

В результаті даного виду донорства, ми зменшимо час на пошук донорів як таких, а спрямуємо роботу із залученням рідкісних груп крові.

Віталій Смандич,
а
систент кафедри внутрішньої медицини,
клінічної фармакології та професійних хвороб
Буковинського державного медичного університету,
активний донор

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ