Іван Рибак: Відтік трудових емігрантів уповільнює розвиток нашої економіки

0
170
Загрузка...

Національний банк Польщі повідомив, що українці збільшили грошові перекази в Україну. Так у першому кварталі поточного року наші громадяни, які працюють в цій країні, відправили додому близько 800 мільйонів доларів. А це на 135 мільйонів більше, ніж торік.

І що тут поганого, адже додаткові надходження валюти в Україну позитивно впливають на економіку нашої держави. З іншого боку – великий відтік трудових емігрантів за кордон уповільнює її розвиток. Але через те, що наші люди допомагають своїм сім’ям, батькам, будують житло в Україні, витрачають зароблені кошти через своїх близьких тут, купуючи українські товари, частково нівелюються втрати економіки, спровоковані міграцією кваліфікованих кадрів.

Насправді, трудова еміграція існує не тільки в Україні. Сьогодні у Великій Британії, у Франції чи інших країнах Європи переважно працюють поляки та литовці. Коли виходиш на вулиці Лондона, то часто чуєш польську мову. З одного боку, така ситуація є досить дивною, адже в тій же Польщі якісні автошляхи, хороші умови життя за європейськими стандартами. Але з іншого – людина завжди шукатиме місця, де їй краще жити, де їй більше платять. І це природньо.

Тому завданням Уряду, насамперед, є забезпечення виходу економіки з тіні, спонукання до виплати повних, офіційних, достойних зарплат працівникам в Україні.
Одночасно, існує інша проблема. Десь на початку 2000-х років в Україні відбувся перекос зі спеціальностями за державним замовленням у вищих навчальних закладах. Через перевиробництво професій та відсутність вакансій багато українців теж виїжджають на роботу за кордон. Як наслідок, у близькому майбутньому це може обернутися “кадровим голодом”.

Ще раз наголошую, необхідно піднімати рівень економіки в нашій державі. Підприємцям потрібно чесно сплачувати податки, робітникам -вимагати, щоб їм сплачували офіційні та високі зарплати. Безперечно, держава повинна дбати про своїх громадян. Але й громадяни також повинні дбати про свою державу.

Іван Рибак,
народний депутат України

Ці та інші теми обговорили в ефірі телеканалу 112, відео буде додане.

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ