Мер про президента Порошенка: він зрадив свій народ

0
247
Загрузка...

Від президентських виборів 2019 року залежить доля України. За гіршим сценарієм – державі загрожує розділення. А для кращого – треба достойний кандидат, якого поки що немає.

Про це в інтерв’ю Gazeta.ua розповідає 63-річний Мішель Терещенко, міський голова Глухова на Сумщині (який змінив французьке громадянство на українське).

Він переміг на виборах понад 2,5 років тому. Президент Петро Порошенко напередодні урочисто вручив йому паспорт громадянина України. Сьогодні міські депутати з президентської партії – у опозиції до Терещенка. Вони об’єдналися з “укропівцями” і “Волею народу”, яку очолює колишній мер Юрій Бурлака. Під час голосувань до них приєднуються депутати від Партії простих людей. Без більшості у раді голова не може ухвалювати ключові рішення. Глухів досі не має затвердженого бюджету на 2018 рік.

– Зараз місто взяли в заручники. Воно паралізоване, – говорить Мішель Терещенко.

У мерії немає ні охорони, ні турнікетів на вході. 26 квітня у приймальні сидить лише секретар. Звідси також є двері у кабінети до двох заступників міського голови.

Мішель Петрович, так його називають місцеві жителі, говорить українською і російською. У його кабінеті висить портрет прадіда Нікола Терещенка. Він 22 роки очолював Глухів з 1851-го. Відомий цукрозаводчик і меценат.

У Глухів непросто добратися.

Це справді так. Залізниці тут нема. Треба їхати через Шостку чи Кролевець. Автобуси на маршрутах старі. Їх потрібно міняти, але ми на це впливу не маємо. Хоча, як вони виграли тендер на перевезення – не ясно. Тут скрізь корупція. Сумська область – найкорумпованіша. Не те що в країні – у світі. Є інформація, що завтра у обласній раді розглядатимуть питання, аби Глухів не отримував ніякого фінансування з обласного бюджету.

Що це означає?

Губернатор (Микола Клочко очолює Сумську облдержадміністрацію з грудня 2014 року. – Gazeta.ua ) не дуже радий, що ми тут працюємо. Нас хочуть швидше прибрати. От рішенням сесії позбавлять фінансування. Це – фонд регіонального розвитку, фонд інфраструктури, екологічний. Але ми й так без бюджету. Показники цього року фантастичні. Маємо перевиконання по надходженням 14 мільйонів гривень. Але, по факту, бюджету нема. Не можемо ним користуватися. Чотири місяці працюємо без нього. Депутати блокують роботу.

Деркач знає: якщо будуть вибори до Верховної Ради і я тут працюватиму, то він не зможе фальшувати результати, не стане нардепом

У чому проблема?

Проблема політична. Є народний депутат Андрій Деркач (обирався до парламенту як мажоритарник від округу №159, до якого входить Глухів. Очолює групу “Воля народу” у Верховній Раді. – Gazeta.ua). Він знає: якщо будуть вибори до Верховної Ради і я тут працюватиму, він не зможе фальшувати результати, не стане нардепом. Він хоче зробити все, як завжди. Укласти так звані угоди з пенсіонерами. Але поки я тут – не може. Бо відділ соціального захисту не працюватиме на нього. Відділ освіти не тиснутиме на батьків і вчителів, щоб голосували за Деркача. Тому через губернатора, прокуратуру, поліцію хочуть нас звідси прибрати. У міській раді давали вказівки депутатам не голосувати за бюджет. Або не йти на сесію. І місто лишилося без бюджету.

Які можливості у вас залишилися?

Є кошти на зарплати бюджетникам. Почали ямковий ремонт доріг. Але робити капітальний чи будувати дороги – не можемо.

Хочуть паралізувати місто – до моменту, поки не напишу заяву

Що ви планували на цей рік?

Обладнати музей і відремонтувати водонапірну вежу – там уже 400 експонатів, відновити радіо “Глухів”. У нас зараз лише російське радіо. Є ще радіо Деркача. А нам треба наше – 104,4 FM. Також зробити алею і освітлення парку Шевченка.

На місці пам’ятника Леніну планували відкрити меморіал Івану Мазепі. 12 листопада 1708 року у Глухові наклали анафему на нього. Тому хотіли зробити меморіал і гетьманську алею. Також збудувати новий – Центр надання адміністративних послуг. Провели конкурс. Мінрегіон допомагав, але наші депутати не голосують за проект. Бо на тому місці зараз радянський майданчик для дітей, що подарував Деркач. І ми нічого не можемо зробити.

Перевантажені фури їдуть через місто, а не окружною. Поліція нічого не контролює. Разом із Сумами за рахунок співфінансування мали відремонтувати Кільцеву дорогу. Але обласна рада не дає грошей. Хочуть паралізувати місто – до моменту, поки не напишу заяву.

Кладуть вас на лопатки?

Вони завжди казали, що наша команда не зможе керувати містом. Що ми нічого не зрозуміємо в комунальному господарстві. Але все нормально. Люди підтримують мене.

Ми хотіли провести вибори до міської ради, коли формували об’єднану громаду. Так можна було оновити депутатський корпус. Але міста обласного значення не проводять вибори у ради, коли переходять у громади. Можливо, цей закон скасують.

Ви не зверталися до президента з цими питаннями?

Він це організовує проти мене. Я рік тому прибрав портрет президента з кабінету. Він зрадив мене. Продав Сумщину і особливо Глухів – Деркачу. Той мав гарантувати Порошенкові результат на президентських виборах. Деркач і Костянтин Григоришин (колишній російський олігарх. Прийняв українське громадянство. – Gazeta.ua) йдуть пліч-о-пліч – це обленерго, агроліс, нафтопереробні заводи.

Наше місто прикордонне. Контрабанда процвітає. Хто це кришує? Поліція. Всі з цього отримують – область і міністерство. Кому там нагорі потрібен цей француз, який розказує таке?

Я відмовився від французького громадянства. Думав, що Україна розвиватиметься, стане європейською країною. А вона перетворюється на бананову республіку

Але спочатку ви були гарною рекламою для президента?

Так, я був маріонеткою – як Саакашвілі. Як були всі експати (працівники, які отримали роботу поза межами своєї країни. – Gazeta.ua). Я останній. Ні – ще Уляна Супрун (виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я. – Gazeta.ua) тримається.

Я відмовився від французького громадянства. Думав, що Україна розвиватиметься, стане європейською країною. А вона перетворюється на бананову республіку. І наш президент, і генеральний прокурор повністю дискредитовані у світі. Це нормально?

Не думали повернутися у Францію?

Ні. Я громадянин України.

Ви підтримували акції протесту, до яких закликав Міхеіл Саакашвілі. Які висновки для себе зробили з його ситуації?

Він був правий. Але українці були не готові підтримати Саакашвілі. А влада його дискредитувала. Не розумію, чому Служба безпеки України використала фабрикацію ФСБ. Я поважаю СБУ. Це чи не єдина служба, яка на Сумщині працює нормально. Але щодо Саакашвілі – їх використали у політичній боротьбі.

Говоритиму людям, щоб не повторювали помилку 2014 року і не голосували за Порошенка. Він зрадив свій народ.

Історія Саакашвілі може повторитися з Вами? Він не чекав, що паспорт заберуть і відкриють кримінальну справу.

У теперішній Україні все можливо. І що робити? Йти у партизани? Сьогодні наш юрист приїхав із Сум. Йому сказали, що є інструкції в поліції і прокуратурі діяти проти Мішеля. Звідки вони могли отримати ці вказівки? Генпрокурор не може таке робити без згоди президента.

Що вас турбує зараз найбільше?

2019-го буде критичний момент для країни – президентські вибори. Хто їх виграє? Порошенко – думаю, ні. Найбільші шанси – у Юлії Володимирівни. І що вона робитиме? Як завжди – продаватиме Україну, почне говорити з Росією. Може, у Глухові її підтримають. Але в Києві і на Західній Україні – ні. І що тоді? Розділення України. А це станеться, бо Порошенко нічого не робив для боротьби з корупцією. У нього був шанс, як і в Ющенка. Зараз українській владі не довіряють ні в Європі, ні в США.

Турбує, що нема достойного кандидата на наступних виборах.

Поки що не бачу українського Макрона

Це може бути не політик?

Не знаю. У Франції був Макрон. Він став несподіванкою. Але організовувати свою кампанію він почав за рік до виборів і говорив, що хоче перемогти. Я поки що не бачу українського Макрона.

Говорять про Святослава Вакарчука.

Це – план Москви, Пінчука і Порошенка. Петрові Олексійовичу треба люди, які з’їдатимуть електорат його опонентів. Вакарчук і Кличко – це технічні кандидати Порошенка.

Хоча народ думатиме: “Це – нове обличчя, це – супер”.

Зараз є два реальні претенденти на перемогу на виборах наступного року – Тимошенко і Порошенко.

Що вважаєте своєю найбільшою невдачею?

Політична ситуація у Глухові зайшла у конфлікт, який не можемо вирішити. Немає бажання у опонентів вийти з нього мирно. З перших хвилин нашої роботи вони почали робити провокації, намагаються дискредитувати нашу команду.

“Русский мир” передбачає, що між РФ та Європою буде буферна зона контрабанди, корупції й беззаконня. Як Придністров’я. Якщо бездіяти – це доля Глухова, на жаль

Глухів дуже близько до кордону з Росією. Як це впливає на життя міста?

Це велика проблема. Чимало маленьких підприємств закриваються. Раніше працювали для Росії. Наприклад, пилорама, фабрика меблів.

Останній рік дуже активний “русский мир”. У нас монополія Московського патріархату. Якщо погоджу службу Київського патріархату теж на площі на свята, відразу матиму тисячі звернень. Так уже було. За це називають “раскольніком”.

Ще проблема – контрабанда, яку організовує і покриває поліція.

Як боротися з “русским миром”?

“Русский мир” передбачає, що між РФ та Європою буде буферна зона контрабанди, корупції й беззаконня. Як Придністров’я. Для Путіна не проблема, що Житомир, Львів чи Тернопіль будуть Європою. Проблема – це зона кордону з Росією. Від Глухова до неї – 10 кілометрів. План Порошенка “жити по-новому у Польщі” вигідний для Кремля.

Можемо боротися з “русским миром”, створюючи тут шанс для цивілізованого життя. Потрібно показувати, що є перспективи для людини, для родини, для бізнесу, що соціальні ліфти працюватимуть.

У вас відродилася військова частина.

Дуже радий, що вона є. Раніше на вихідних приїжджали мародери з Росії. Чорний “бумер”, гроші. Залітали в нічні клуби. Купували горілку, пиво, з дівчатами веселилися. Зараз є батальйон. Ці хлопці були на фронті. Їм не подобається, щоб російські “мальчіки” господарювали тут. Це змінює менталітет людей.

Майдан був революцією за гідне життя. У Глухові гідно жити не можна

Багато глухівчан зараз на заробітках за кордоном? У які країни їдуть найбільше?

Так. Людей багато їде. В Росію менше, ніж у Польщу. Порошенко сказав, що будемо жити по-новому. Я думав, по-новому житимемо в Глухові. Не знав, що жити по-новому будемо в Польщі. Недавно відкрили теж маршрут “Суми-Париж”. Багато людей їде.

Що змінилося в країні після Майдану?

Корупції в Сумській області ніколи не було так багато, як зараз. Крадуть усе – безконтрольно і безнадійно.

Майдан був революцією за гідне життя. У Глухові гідно жити зараз не можна.

Як ви змінилися з 2014-го?

Чотири роки тому був добропорядним громадянином. Зараз на мене купа кримінальних справ, протоколи про корупцію, суди.

Нема відчуття, що ці справи вас поглинають? Замість того, щоб розвивати місто, витрачаєте час на боротьбу.

Це не зручно. Але й не небезпечно, як на фронті. Людина, яка вручила мені громадянство, була рада, фантастично говорила. Я не змінився відтоді. А президент змінився повністю. Він був для мене поважною людиною. Я прийшов йому допомогти. Був радий, що його обрали. Чому він зрадив народ, не розумію. Він уже був багатим. Мав шанс стати людиною, яка назавжди змінить Україну – і не зробив нічого. Це жахливо.

У вас була можливість сказати йому це особисто?

Ні. Минулого року він був у Сумах. Думав, нарешті зустрінемось. Я був в Адміністрації президента, у Віталія Ковальчука (перший заступник голови АП. – Gazeta.ua). Просив про приватну розмову з президентом на п’ять хвилин. Вони запросили всіх міських голів, а мене – ні. Я мав контакти, поїхав. Бачив його людей. Сказав, що хочу говорити з президентом. І нічого.

Все буде добре. Але треба змінити центральну владу. За цієї нічого хорошого не станеться

Коли інвестиції підуть в Україну?

Коли тут не буде корупції. Коли буде нормальний президент – усе в його руках.

Є шанс, що Верховна Рада наступного скликання буде кращою?

Нема, поки не зміниться виборчий закон. Він написаний для політичних партій. У нас їх нема. Є бізнес-групи, проекти. Вони займаються справами олігархів. Це – не політика. Якісні зміни настануть, коли народними депутатами зможуть бути викладачі, юристи, лікарі.

Якось говорили про можливі дострокові вибори у парламент. Але розмовами все й закінчилося.

Якщо за результатами соцопитувань за вас – шість відсотків населення, то ви не будете робити вибори. Я знаю, що мене у Глухові підтримають 60 відсотків, тому хочу провести місцеві вибори. Хочу змінити депутатів-зрадників. А у президента – шість відсотків. Звичайно, він не хоче виборів до Верховної Ради.

Хто буде прем’єр-міністром, якщо вибори пройдуть зараз? Юлія Тимошенко? Президент не ризикуватиме.

В одному з інтерв’ю ви казали, що скоро французи почнуть їхати жити в Україну. Хтось із ваших друзів перебрався сюди чи бувають у вас в гостях?

Так, бувають. Сподобалася країна, природа. Побачили фантастичний потенціал. Говорили тільки позитивне. Однак інвестувати не почали. Є бізнес-проект підприємства з виготовлення олії з коноплі і льону. Його підготували мої друзі. Отримали дозвіл на будівництво. Майже завершили. І 25 грудня – у подарунок на Різдво – відповідні органи скасували дозвіл на будівництво. Три місяці був суд. Ми його виграли. Вони подали апеляцію. Ми втратили ще півтора місяці і цей суд виграли. Тиждень тому отримали дозвіл на будівництво. І хто, в такій ситуації, інвестуватиме?

Ви готові йти до кінця? Чи є крайня межа, за якої покинете боротьбу?

Все буде добре. Але треба змінити центральну владу. За цієї нічого хорошого не станеться.

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ