Принижені “головною освітянкою” педагоги та депутати вимагають відставки Палійчук

0
871
Загрузка...

Одним з “найгарячіших” питань на сесії Чернівецької обласної ради 4.07.17 було обговорення конфлікту між директором департаменту освіти і науки ОДА Оксаною Палійчук та приниженими нею буковинськими вчителями.

Нагадаємо, що п. Оксана, перевищивши свої повноваження та порушивши законодавчі норми (на що вказали столичні освітянські юристи), запровадила тестування за формою ЗНО для вчителів, які навчались на курсах підвищення кваліфікації. Як наголошують педагоги, вони не проти випробувань, які мають визначати їх фаховий рівень, але це треба робити законними і АДЕКВАТНИМИ для поставлених завдань засобами.

 

А вчителям запропонували здати тести ЗНО за попередні роки в комп’ютерному варіанті, надавши їм на це майже удвічі менше часу, ніж розрахований фахівцями мінімальний час для розв’язання тих тестових завдань, не врахувавши технічні “нюанси” (математики звернули увагу, що система іноді може “розкинути” одне завдання на три комп’ютерні сторінки, що вимагає додаткового часу ще на етапі ознайомлення з умовами, а часу і так надто мало їм передбачали на проходження тестування тощо). І головне – тестування для учнів має свої завдання. По них визначати якість вчителів – це як “стріляти пальцем в небо”. Приміром, є вчителі, які викладають в молодших або середніх класах, і їм матеріали старших класів в поточній роботі не потрібні, то навіщо їх “екзаменувати” на знання тих матеріалів, які вони вже здавали не раз на шляху до вчителювання? Чи багато випускників вузів через роки досконало пам’ятають все вивчене, коли на практиці в роботі ті матеріали їм не потрібні? Плюс, як акцентують увагу авторитетні фахівці, навіть відмінне знання тих матеріалів з тестів ЗНО зовсім не означає, що це висококласний вчитель. І, навпаки, вмілий педагог (“від Бога”, як кажуть) може, навіть “підглядаючи в конспект”, так цікаво і доступно подавати учням матеріали, що шанси на освоєння їх школярами незрівняно виші, ніж коли не дуже вмілий педагог-“заучка” викладає.

Отож, той незаконний експеримент п. Палійчук не міг адекватно визначити якість вчителів. Тим не менше, ще й змінивши в нірший бік шкалу перевода оцінок на 5-бальну (на що звернув увагу член профільної комісії обласної ради Іван Костащук), Оксана Палійчук після незаконного та неадекватного поставленим завданням тестування вдалась до публічних некоректностей на адресу педагогів, яких, з подачі “головної освітянки краю”, на перших шпальтах газет та в інших ЗМІ назвали “трієчниками” та “двієчниками”… Відповідно, змінилось ставлення до педагогів з боку учнів, батьків, інших громадян. І це на базі незаконного, неадекватного тестування та маніпулятивних і геть некоректних публічних “висновків” Палійчук.

Профільна комісія обласної ради у ситуації розібралась і рекомендувала припинити ці некоректні “експерименти над вчителями”, визнати роботу Оксани Палійчук незадовільною та звільнити з цієї відповідальної посади. Відставки директора департаменту вимагають і принижені нею вчителі.

За великим рахунком, неадекватність і непотрібність “такого” тестування вчителів визнала і виконавча обласна влада. Але “здати” члена команди керівництво ОДА не схотіло, тому губернатор Олександр Фищук підписав розпорядження про ДОБРОВІЛЬНЕ тестування вчителів – мовляв, воно не обов’язкове (не потрібне), але якщо хочете, – можете “бавитися” в ті тести. Без жодних правових наслідків, адже незаконний експеримент Палійчук не має механізмів ні заоохочення, ні покарання за наслідками такого тестування. На відміну від сертифікації вчителів, яку планує запровадити міністерство і на яку з нетерпіння чекають і протестуючі проти свавілля директора департаменту буковинські педагоги.

Тим не менше, Оксані Палійчук не вистачило совісті (або ще чогось), аби елементарно попросити пробачення у вчителів за некоректності на їх адресу…

На звітну сесію п. Оксана таки завітала, хоч і була ніби вже у відпустці. Можливо, у т.ч. через це депутати не прийняли остаточного рішення щодо Палійчук, адже під час відпустки, як відомо, і звільнити з роботи неможливо. Плюс, мабуть, народні обранці дають шанс п. Оксані “схаменутися”, перепросити за некоректності і займатися роботою в напрямку підвищення якості викладання в школі та авторитету педагогів, а не навпаки…

Про незаконність та інші “нюанси” того вже “сумнозвісного тестування імені Палійчук” можна більше прочитати тут:

http://www.fakty.cv.ua/palijchuk-vperto-ne-hoche-pereprosyty-za-nekorektnosti-schodo-pedahohiv-bukovyny-video/

^**

http://www.fakty.cv.ua/bukovynski-vchyteli-zvernulys-z-vidkrytym-lystom-do-ministra-osvity-i-nauky-1/

***

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ