У Чернівцях посадовець пишається… незаконними діями?..

0
485
Загрузка...

У центрі Чернівців, по вул. Шептицького, підприємець відремонтував фасад першого поверху 3-поверхового будинку, за що посадовець міської ради висловила «респект і повагу», але, виявляється, при цьому вона сама вчинила незаконно…

 

Начальник відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Олена Пушкова, розмістивши фото цього частково відремонтованого будинку, написала на своїй сторінці у Facebook:

«На вул. Шептицького, 29 відреставровано фасад першого поверху з відновленням історичного напису та вхідні двері. Підприємець Валерій Сімак виконав всі роботи за власні кошти, вважаючи це своїм обов’язком по відношенню до міста. Респект і повага!!! Спільними зусиллями!!!»

На це критично (хоч і з іронією) відреагував вже колишній завідувач відділу охорони пам’яток історії та культури Чернівецького обласного центру з питань культурної спадщини Олександр Білоус:

«Ирина Вишневская, знов скаже, що простіше, “із-за плоту” кричати!))))))), але я довго мовчав після “золотого паркану”.
Ну абсурдність ситуації просто таки вражає, пані Олена Пушкова, повідомила, який класний підприємець, так не заперечую, а далі… “Відреставровано перший поверх будинку”, а ще два?!)))))) Це, я так на вулканізації одне колесо залатав, а 3 інших пробитих, на наших дорогах, лишив і поїхав….
Цей випадок, черговий приклад – безсистемності в охороні культурної спадщини. Юрій Чорней, я занадто радикалізувався?!))))))»

Співробітниця цього обласного центру з питань культурної спадщини Маріанна Колеснікова публічно визнала ці дії незаконними:

Виникають запитання до п. Олени Пушкової, яка, приміром, дуже кричала за законність, коли «наїжджала» (з іншими чиновниками) на доведеного антинародною системою до інвалідності підприємця Сергія Романовського (за вивіску, потім за те, що «живий куток природи» влаштував біля офісу в куті на площі Філармонії, що, до слова, схвально сприймається і сусідами, і туристами…). То як – там «принципова», а тут сама порушує Закон України Про охорону культурної спадщини?..

Підсумовуючи публічні фахові дискусії навколо цього будинку в історичній частині міста (історичний ареал населеного пункту, буферна зона пам’ятки ЮНЕСКО), можна констатувати, що, по-перше, це не реставрація, а звичайний ремонт. Підприємець звернувся до міського відділу охорони культурної спадщини, де йому мали би дати ВИСНОВКИ, а не дозвіл. І могли (або мали) підказати підприємцю (або допомогти, проконсультувати і т.п.), що, згідно чинного законодавства, погодити ці роботи, враховуючи де розташований будинок, слід в управлінні культури ОДА або в Міністерстві культури України.

Будинок – комунальний. Проста логіка підказує, що логічніше було б, скориставшись ініціативою підприємця, відремонтувати весь фасад, адже потім важче доремонтувати в одному стилі (чи будуть ті ж виконавці, ті ж кольори, матеріали і т.п.?). Це, як кажуть фахівці цього напрямку, все одно що хірург видалив би частину апендиксу, а іншу лишив би на потім… Або як пофарбувати лише частину машини… Це ж історичний центр, треба особливо дбати про якість робіт, враховувати вимоги закону, туристичну привабливість тощо…

Тож чи дала Олена Пушкова дозвіл на ті ремонтні роботи і чи мала вона такі повноваження?.. Цікаво було би отримати офіційний коментар з цього приводу від самої п. Олени… (можна на fakty.cv@gmail.com)

Олена Пушкова відповіла оперативно (віддаємо належне): “Будинок на вул. Шептицького, 29 – цінна забудова згідно історико-архітектурного опорного плану м.Чернівців (не пам’ятка архітектури), всі роботи погоджуються органом охорони культурної спадщини на місцевому рівні. Виготовлення паспорту кольорового рішення з рекомендаціями по виконанню технологічних процесів – це адмінпослуга, яка надається через дозвільний центр.Всі дозволи були надані і забезпечено науковий супровід, кілька робочих нарад на об’єкті з майстрами, ретельний підбір матеріалів, власного досвіду вистачає. І цей пост писався саме з метою демонстрації відношення власника приміщень до історичного спадку, це було його бажання, місто має знати своїх героїв”.

fakty.cv.ua

І ще є цікаві висловлювання в контексті цієї теми:












***

Чиновники атакують інваліда І групи… за красу на площі Філармонії

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ