Чернівецькі учні стали призерами Всеукраїнського турніру юних фізиків (відео)

1
274
Загрузка...

Команда «Гравітон» Чернівецького ліцею №1  здобула третє місце на Турнірі Юних Фізиків, який відбувся в Одесі. Команда під керівництвом Пауля Пшенічки складалася з 5 учасників. Четверо – учні ліцею №1.

Цікаво, що до команди входив і син відомої телеведучої і журналістки Людмили Григорчук (ТРК «АСС»), яка з приємністю повідомила у Facebook про цей успіх сина та його колег:

«Може я забагато хвалюся досягненнями свого сина Макс Григорчук, але, оскільки він не втомлюється привозити додому перемоги, я продовжуватиму всім-всім розповідати, які у нас розумні діти.
Бронза, яку хлопці вперто не хочуть називати перемогою, бо впевнені, що могли виступити ще краще, я з впевненістю називаю супер високим досягненням.
Чернівецька команда під керівництвом Paul Pshenichka змогла випередити захвалених фізиків з Харкова і Києва, не програла жодного бою і лише півбала не дібрала, щоб пройти у фінал.
Хлопці – ви МОЛОДЦІ.Так ТРИМАТИ. Горжуся вами Артур Качур Taras Kuzyk
Наталия Кинащук Галина Абрам’юк Сергій Кізіма Larysa Oleksyshyna – вітаю вас з нашими спільними досягненнями».

Турнір юних фізиків (ТЮФ) – це захоплююча наукова гра, яка щорічно збирає велику кількість учнів з усієї України. Сенс її простий – вирішення цікавих задач, які геть далекі від шкільних підручників, зате дуже близькі до реальної практики. Минулого року команда Чернівців стала відкриттям турніру. Вони не лише здобули тоді третє місце, але й стали Кращим дебютом змагань.   До цьогорічного турніру юні фізики, учні ліцею №1, готувалися ще ретельніше. До своєї команди запросили призера міжнародної олімпіади з астрономії та постійного переможця олімпіад з фізики учня 10-го класу гімназії №5 Артура Качура Міжнародний турнір юних фізиків – командне змагання учнів старших класів в умінні вирішувати складні наукові задачі, представляти вирішення цих завдань і захищати свої рішення у наукових дискусіях. Цьогоріч ТЮФ проходив в Одесі. В турнірі взяли участь 20 команд з усієї України.

Джерело: acc.cv.ua

***

Читайте ще: Юний винахідник з Чернівців здобув срібло на конкурсі інноваційних проектів

Учень Чернівецького ліцею №1 Максим Григорчук став срібним призером конкурсу молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України»  Національний центр «Мала академія наук України» вже всьоме провів виставку-конкурс молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України».

Роботи учасників розподілені за сімома номінаціями: «Електроніка та приладобудування», «Матеріалознавство та перспективні технології», «Інформаційно-телекомунікаційні системи та технології», «Екологія та ресурсозбереження», «Роботехніка та роботехнічні системи», «Машинобудування» і «Технічна творчість та винахідництво». Деякі розробки можуть уже практично впроваджуватися у різних галузях науки і техніки.

Уже другий рік поспіль партнером і спонсором виставки-конкурсу є АТ «Укрексімбанк», який вручає переможцям та призерам гранти на підтримку їхньої наукової діяльності. Цьогоріч загальний фонд грошових виплат становить понад 114 тисяч гривень. Оцінювали школярські проекти науково-педагогічні працівники вишів, галузевих інститутів НАН України. Серед критеріїв оцінювання – актуальність, практичне значення, самостійність у виконанні роботи і творчий підхід, повнота в розкритті теми, презентаційні навички учасника, відповідність стендової доповіді вимогам і наявність демонстраційної моделі чи макета. За словами президента МАН Станіслава Довгого, з кожним роком винаходи, представлені на «Майбутньому України», стають більш практичними та орієнтованими на розв’язання проблем сучасності.

– Нам треба працювати спільно з юними розробниками, аби їхні ідеї були не лише макетами на виставці, а реально працюючими проектами, – зауважив очільник МАН.

Десятикласник Максим Григорчук, учень ліцею №1 представив на конкурсі своє дослідження взаємодії краплі води з вібруючою поверхнею. Максим розповідає, що : “Інтуїтивно здається, що коли дві рідини контактують, то вони зливаються. В моїй роботі доведено, що це не так. Коли в посудині буде мильна вода і на неї крапнути краплю звичайної води – то ця крапля буде плавати на поверхні. Фішка в тому, що під посудиною із мильним розчином є динамік, який створює коливання, ці хвилі підкидують краплю і вона не встигає розбитись об воду. Вона вертикально коливається і завжди тримається повітря між нею та мильним розчином”. Нагадаємо, навесні Максим Григорчук став бронзовим призером XXIII Міжнародної конференції молодих вчених “ICYS-2016».

Максимове дослідження можна використовувати у медичній діагностиці для отримання кращих результатів при проведенні аналізів крові. За свою роботу чернівецький винахідник отримав другу премію цього престижного конкурсу. Загалом на виставці-конкурсі було представлено 89 проектів.

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ