Шкільні реалії: “Чому здаємо і скільки ще будемо здавати гроші?”

1
461
Фото: kotsubynske.com.ua
Загрузка...

25 років незалежності, ми живемо і все надіємося на краще майбутнє, так ніби комунізм і мав би викорінитися із нашого буденного життя, а ми все в нього віримо, що воно настане, то краще, світле…. як обіцяв, той, що ніс колоду на суботнику.  Так, ситуація зараз в Україні непроста…. Але проблема, про яку піде мова нижче – не вчорашня і не першого десятка років…. І зачіпає в дечому і мене, як батька. А справа у зборі коштів з батьків у школах та дитячих садочках. Ось ці добровільні внески ставлять у глухий кут батьків, тим паче зараз із здорожченням комунальних послуг. Ми, знову ж таки, у кращих традиціях українського менталітету, до всього звикаємо і “крутимося”… Але написати ці рядки змусив пост у соціальній мережі відомого спортивного журналіста,  який ще і особисто дотичний до порталу Fakty.cv.ua, Георгія Мазурашу. Не буду розписувати його регалії і що, ж він написав…. просто даю пряму мову:

“Як фанера над Чернівцями”🙂
Цікава ситуація. Молодший приніс зі школи вже дві двійки з уроків праці за те, що… у нього не було фанери. Не за те, що не хотів або геть погано щось змайстрував (навпаки, бачив його роботи раніше, дуже навіть сподобалися), а саме за відсутність фанери.
Так, він мені казав, що треба купити ту фанеру, але я свідомо не зробив цього, тому що маю… з Обленерго попередження, дзвінок про відключення антени за заборгованість, немалу суму боргу вже за воду і квартплату (хоч попередження ще не принесли, але ж сам бачу), а зарплатні категорично не вистачає – треба якось прохарчувати сім’ю, в першу чергу. “Се ля ві”«smile»
Ні, прошу не пропонувати фанеру:) В сенсі, я пишу не для цього, а порушую питання в принципі. Тобто чи правильно “так оцінювати” в школі? Чи не мали би бути ті матеріали в школі, щоби діти могли майструвати на уроках праці?
Ну, про те, що з школи нагадують постійно про не здані якісь там гроші (квартальні чи ще якісь) – мовчу. Хоча мовчати якраз не хочеться:) Бо останні декілька днів не даю малим гроші на обід в школу (і не тому, що не хочу), натомість вони повертаються постійно з “нагадуваннями про борги перед школою”«smile» .

Я теж був школярем, навіть вчився на відмінно, і НІКОЛИ батьки (точніше мама, бо рано тата не стало) нічого в школу не здавали! Ніколи і нічого!
Може, попутно таку петицію зареєструвати – про заборону будь-яких зборів коштів у школах, крім як суто з власної ініціативи батьків? Що скажете, Олексій Каспрук? (це не персонально до Вас, а “образно” – до мера)
Ось думаю, чому так і що, може, я не так роблю? Не правий, що не поїхав закордон на заробітки, як багато інших земляків, співвітчизників? Глупий, що не зробив собі румунський паспорт з потенційною можливістю аналогічно їздити і заробляти щось? Чи, може, біда в тому, що закінчив технікум і університет, а, можливо, варто було провчитися на… (не знаю кого), щоби заробляти більше? Але я живу спортом, працюю стільки, скільки можу (у т.ч. багато на громадських засадах, з власної ініціативи). Вважаю, що людям варто займатися тим, що найкраще або, як мінімум, непогано вдається. Чи треба все кинути і піти вчитися на будівельника або де ще у нас краще заробляють?.. Чи, може, проблема більше не в мені, а в тому, як воно у нас в країні взагалі?..
Повторюю, не пропонуйте фанеру і т.п., я не пишу це для того, щоби вирішити якісь свої особисті питання:) Просто припускаю, що з подібними проблемами у нас стикається нині чимало співвітчизників… На жаль…
Вибачте, якщо забрав у вас час на прочитання цих думок вголос:)”, – пише Георгій Мазурашу.

Але проблематика не у конкретному випадку із цією фанерою Георгія, проблема систематична і ми спокійно вже це сприймаємо, як належне. З усіх сторін чуємо, що в тій школі деруть, туди в садочок не віддам, бо дорого… Чи я перебільшую?! І все одно за течією пливемо, так, може, не так погано живемо?.. А з іншої сторони, це ж діти – їм все і найкраще… Зараз хтось мені закине, а що ж робити, у держави нема на це коштів. А чи у всіх батьків є кошти, хтось питає??? А такі ситуації ставлять і батьків, і дітей у положення “меншовартості”, хтось може купити фанеру, а мій тато ні, хоча, впевнений, і Георгій би купив, просто більшість інших батьків через “не можу” купили, а він через свою інколи “дурну принциповість” – вперся, а дитині – двійка.

Так, по мірі можливостей батьки можуть допомагати школі, але не зобов’язані… А питання ставиться так, що навпаки. Я особисто ходив до однієї з небагатьох у той час гімназій міста, де батьки офіційно сплачували внески “на гімназію”, так і називали… Інколи збирали кошти на заміну вікон, чи ще щось такого плану… Але на “трудах” у нас було з чого майструвати, на фізкультурі – через що стрибати… Не було примусу… Та й з іншої сторони, хочеш, щоб дитина вчилась у гімназії (бо ніби ж там рівень викладання вищий) – плати… А виходить, що платити треба всюди… І давайте не забувати про дитячі садочки, давайте не мовчати про такі проблеми – мовчимо, а вони і далі собі проростають.

Георгій у своєму пості згадав “новоспеченого” (вдруге обраного) міського голову. Не знаю, чи це його компетенція, але політична воля і реакція на такі речі від нього мають бути. Знаючи публічність Олексія Павловича, я чомусь впевнений, що він зверне увагу і матиме змогу якось вплинути на цю ситуацію, яка вже десятиліттями засмоктує весь виховний і навчальний процес у всій країні, то, може, на місцевому рівні показати всім іншим регіонам, що ми це викорінюємо?!

Олександр Білоус, Fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ